Omschrijving: Elke Vierveijzer met ‘Zonder Genade’
Datum: 18-03-2018
Aanvang: 14:30 uur

De muzikale poëzie van Elke Vierveijzer

De Stichting Culturele Activiteiten Uithoorn (SCAU) heeft in de vijfentwintig jaar van haar bestaan steeds graag jonge aankomende podiumtalenten geprogrammeerd. Zondag was het voorbeeld van zo’n talent te zien en te beluisteren in de Thamerkerk. Elke Vierveijzer had nog in 2014 maar net de Koningstheateracademie voor kleinkunst in Den Bosch verlaten, toen ze, in 2015, al finalist werd in het Amsterdam Kleinkunstfestival. Het jaar daarna kreeg ze de publieksprijs tijdens het Rabo Talenten Concours.

Dat ze die prijzen heeft verdiend, kon de veelzijdige kleinkunstenares zondagmiddag in de volle Thamerkerk bewijzen. Elke Vierveijzer zong een prachtige selectie van Nederlandstalige liedjes die ze zelf heeft geschreven. Of ze gebruikte de poëtische teksten van haar bewonderde voorbeeld Maarten van Roozendaal. Het kan tegenzitten in het leven. Pech en ongenoegen leveren dan stof voor een schurend liedje of een lied “zonder genade”, zoals ook de titel was van haar optreden in Uithoorn.

Originele teksten

Maar ook kan mededogen de inspiratiebron zijn voor een lied, zoals het originele, enigszins zuurzoete maar toch ook grappige liedje over de zwerver op het Centraal Station die met zijn onafscheidelijke “huisdier “, een rat, in de voering van zijn jas het ziekenhuis in ging.

Elke Vierveijzer kijkt met een open filosofische blik naar mensen en naar situaties uit het dagelijks leven. In tekst en muziek geeft ze met fantasie vorm aan haar poëtische en muzikale gedachten daarover. Dat deed ze helder zingend en gitaarspelend, met Michiel Wetzer aan de vleugel als zeer muzikaal en stuwend pianistisch begeleider zonder bladmuziek op zijn pianolessenaar.

Het SCAU-publiek genoot en het was begrijpelijk dat de toegift een zachtmoedig liedje op tekst van Maarten van Roozendaal werd.

Zondag 22 april geeft Hannes Minnaar, die als begaafd pianist inmiddels in gerenommeerde series van het Concertgebouw optreedt, bij de SCAU een recital in de Thamerkerk. Informatie hierover is te vinden op de website van de SCAU, www.scau.nl, waarop digitaal tevens kaarten kunnen worden gekocht.

Dit artikel delen: