17 september 2023
Aanvang: 14:30 uur

‘ABBA XS’ (XS = Extra Small) Beatrice en Vera van der Poel (zang), begeleid door Patrick van Herrickhuyzen op piano

 

De zingende zussen Beatrice en Vera van der Poel zingen het repertoire van ABBA op een bijzondere manier, zoals de liedjes geschreven zijn: bij de piano.

De dames zingen en vertellen het verhaal van ABBA, het succes, de roddels, het drama, de achterklap; alles wat je altijd al wilde weten van de blonde Agneta en rode Anni-Frida. Over het grote verdriet, het geld, de scheidingen en de glamour die ABBA kende. Genieten van een loepzuivere ‘Dancing Queen’, een smooth ‘The Winner Takes It All’ en ‘Knowing Me Knowing You’. Luister naar’ Voulez Vous’, ‘SOS’ en ‘Mamma Mia’. De meesterlijke akkoorden en harmonieën van Abba zijn ongeëvenaard.

Pianist van ABBA XS is Patrick van Herrikhuyzen. Hij is bandlid van Van Dik Hout en Sjako.

Kaarten bestellen

15 oktober 2023
Aanvang: 14:30 uur

Cellosonates van Debussy, Poulenc en Vermeulen, Lidy Blijdorp (cello) en Tobias Borsboom (piano)

 

Lidy Blijdorp en Tobias Borsboom spelen al bijna tien jaar samen en traden op in veel grote zalen en op vooraanstaande festivals zoals Wonderfeel en het Grachtenfestival. Ook maakten zij hun opwachting in enkele theaterproducties. ‘Wij zijn een goede match omdat wij altijd de muziek de verhalen willen laten vertellen. Tijdens repetities kunnen we elkaars gedachten lezen en spreken we vaak in beelden, kleuren en filmische scènes’. Ook als solist zijn ze succesvol. Zo was Tobias winnaar van de prestigieuze Dutch Classical Talent Award en won Lidy in 2020 twee Edisons voor haar debuutalbum ‘Journeyers’ (‘Reizigers’).

Zij is een oerkracht op de cello. Muziekjournalist Mischa Spel zegt in het juryrapport over haar spel: ‘Het is rauw, gewaagd en eigenzinnig. Ze laat de muziek echt spreken. Risico’s neemt ze, pizzicati geselen als bijna knappende snaren je oor, je ruikt de hars bijna. Ze grijpt diep in de timbre-bibliotheek van haar instrument, de kleuren, sferen, geuren, vondsten spatten je tegemoet’. Tobias Borsboom trad al eens eerder zeer succesvol op bij de SCAU in april 2022.

Samen brengen zij een schitterend Frans getint programma. Het recital wordt geopend met drie stukken van haar CD ‘Journeyers’: delen uit Daphnis et Chloé en uit Rapsodie Espagnole, beide van Maurice Ravel, door Lidy Blijdorp gearrangeerd voor cello en piano. Verder spelen zij cellosonates van Claude Debussy en Francis Poulenc. De Cellosonate van Poulenc is een van de eerste werken die het duo instudeerde. ‘Dat is lang geleden, hoor. Fijn om dit vrolijke maar ook rare stuk weer te spelen. Poulenc is een geniale componist’.

Ook de meeslepende, eerste cellosonate van de Nederlandse componist en muziekpublicist Matthijs Vermeulen (1888 – 1967) staat op het programma. Hij liet zich inspireren door diezelfde Debussy en Poulenc. Zijn werken worden gekenmerkt door heftige, compromisloze emoties. ‘Fasten your seatbelts!’.

Kaarten bestellen

19 november 2023
Aanvang: 14:30 uur

Cabaretprogramma ‘Marmer’ Andries Tunru

 

Andries Tunru studeerde aan de Koningstheateracademie Den Bosch, waar hij in 2015 afstudeerde. In 2016 won hij de publieksprijs op het Groninger Studenten Cabaret Festival en zowel de Jury- als de Publieksprijs op het Amsterdams Studenten Cabaret Festival. In 2017 won hij in de finale van cabaretfestival Cameretten de Persoonlijkheidsprijs. Vanaf seizoen 2019-2020 toerde hij met zijn debuutvoorstelling ‘Vlees, vis, wal en schip’; in februari 2022 was de première van Andries’ tweede voorstelling ‘In Theorie’ (vier sterren van het NRC). Ook is hij lid van het cabaretteam van Radio 2-programma Spijkers met Koppen. Verder is hij ook nog als  improvisatie-acteur bezig. In 2020 deed Andries mee aan het winterseizoen van De Slimste Mens, waar hij als eerste deelnemer sinds dertien seizoenen zeven afleveringen op rij won. Hij werd uiteindelijk tweede, achter ‘Snollebollekes’ Rob Kemps. ‘Marmer’ is zijn derde cabaretvoorstelling.

Kaarten bestellen

17 december 2023
Aanvang: 14:30 uur

‘Kerst met Koningsberger’ Kerstconcert met Maarten Koningsberger (bariton) en Matangi Strijkkwartet

 

‘Maarten Koningsberger is een geboren liedzanger. Zijn stem is zuiver, soepel, mooi van timbre, beheerst in dynamiek. Hij kan met een enkele frase meteen de juiste sfeer raken en communiceert uitstekend met zijn publiek. Eerst en vooral is Koningsberger een verhalenverteller’, aldus dagblad Trouw na een recital van deze Nederlandse bariton.

Maarten Koningsberger studeerde bij uitmuntende leermeesters als Max van Egmond, Udo Reinemann, Elisabeth Schwarzkopf en Margreet Honig. Hij trad op in alle grote concertzalen van de wereld en heeft inmiddels zo’n dertig CD’s opgenomen. Jarenlang was hij als docent  verbonden aan het Amsterdams Conservatorium.

In het Beethovenjaar 2020 was Koningsberger ook te gast bij de SCAU, toen met Ierse en Schotse volksliederen van deze componist. Hij werd toen begeleid door The Atlantic Trio.
Voor dit originele Kerstconcert neemt hij zijn vrienden van het befaamde Matangi Strijkkwartet mee. Samen brengen ze kerstmuziek van klassieke componisten, bijvoorbeeld ‘Wiegenlied’ van Brahms en ‘Noël’ van Fauré, maar ook kerstliedjes uit de volksmuziek (‘Il est né le divin enfant’) en lichtvoetig kerstrepertoire zoals  ‘Jingle Bells’ en ‘Let it snow!’. Ook Godfried Bomans en Jules de Korte komen voorbij… Ter afwisseling speelt Matangi muzikale intermezzo’s, o.a. van Schubert en Mendelssohn. Een verrassend en veelzijdig programma! Het publiek zal ongetwijfeld in een warme kerstsfeer komen.

Kaarten bestellen

21 januari 2024
Aanvang: 14:30 uur

‘Louis Bouwmeester’ Solovoorstelling door Helmert Woudenberg

 

Er zijn wel foto’s, maar nauwelijks beeld- en geluidsopnamen, die ons een indruk kunnen geven van Bouwmeesters ongeëvenaarde meesterschap. Het was een tijd dat de schouwburgen en theaters avond aan avond vol zaten met mensen van alle rangen en standen, en voorstellingen duurden van ’s avonds zeven tot elf uur, met twee pauzes en een constant open buffet, met een zedendrama, een blijspel en nog een zang- en dansspel op de koop toe. Met Shakespeare en andere klassieke schrijvers, maar ook titels als ‘De Gebochelde’, ‘Het gebed der schipbreukelingen’ en ‘Marmeren beelden, koude harten’.

In zijn zestiende solo wil Helmert Woudenberg die voor het toneel gouden tijd doen herleven en onderzoeken wat het talent van Louis Bouwmeester zo uitzonderlijk maakte. Het is een ode aan een magistrale speler, maar ook aan de toneelspelkunst in het algemeen.

Kaarten bestellen

18 februari 2024
Aanvang: 14:30 uur

Vioolsonates van Beethoven en Schumann Tosca Opdam (viool) en Nicolas van Poucke (piano)

 

Violiste Tosca Opdam en pianist Nicolas van Poucke behoren onderhand tot de gevestigde namen in de wereld van de klassieke muziek. Opdam voltooide haar opleiding aan de Juilliard School of Music in New York. Zij won in 2011 de eerste prijs op het Nationaal Vioolconcours Oskar Back en werd door de Volkskrant geprezen om haar ‘betoverende muzikale persoonlijkheid’. Zij kan in één adem genoemd worden met fameuze violisten als Emmy Verhey, Vera Beths, Liza Ferschtman en Janine Jansen, allemaal winnaars van datzelfde concours. Haar debuut-CD ‘Soundscapes’ (met werken van Elgar, Mendelssohn en De Raaff) is door de muziekpers zeer lovend ontvangen. Zeven jaar geleden trad zij ook al op bij de SCAU, toen met pianiste Helena Basilova. Nu neemt zij als begeleider de bekende pianist Nicolas van Poucke mee.

Van Poucke groeide op in een familie van beroepsmusici. Hij begon op zijn zesde met pianolessen. In 2006 werd hij aangenomen bij de Sweelinck Academie van het Conservatorium van Amsterdam waar hij les kreeg van David Kuyken en later van Jan Wijn. Ook werd hij gecoacht door Murray Perahia, Martha Argerich en Alfred Brendel. Na een uitverkocht recital in het Amsterdamse Concertgebouw noemde muziektijdschrift De Nieuwe Muze hem ‘de jonge vrijdenker onder de Nederlandse pianisten’.

Samen spelen zij vioolsonates van de grote componisten Beethoven en Schumann, maar ze verrassen de bezoekers ook met werken van onbekende componisten als Amanda Maier en Christiaan Sinding.

Kaarten bestellen

17 maart 2024
Aanvang: 14:30 uur

‘Ensuite’ Pianoduo Beth & Flo

 

Beth en Flo waren in 2018 bij de SCAU te gast en dat viel zeer in de smaak. Ze spelen niet alleen prachtig, maar ze zingen ook heel goed en schuwen de cabareteske aanpak niet. Beth & Flo: twee klassiek geschoolde pianistes die een brug slaan tussen de concertzaal en het theater. Klassieke muziek op hoog niveau  gecombineerd met pakkende teksten, fysiek theater en een flinke dosis humor!

Het nieuwe concertprogramma heet ‘Ensuite’ en speelt zich af in het Parijs van begin twintigste eeuw. Ravel, Milhaud, Debussy en Stravinsky spelen hier een rol. We zijn – met het publiek – in Le Boeuf sur le Toit: niet alleen de titel van een werk van Milhaud, maar ook de naam van een befaamde bar in Parijs. Alle grote namen uit die tijd traden hier op. De componisten die we hierboven noemden, maar ook Dhiagilev, Hemingway en Charlie Chaplin. In het broeierige, opgewonden Franse sfeertje binnen in die bar kan van alles gebeuren. De muziek die voorbijkomt is o.a.: Scaramouche en natuurlijk Le Boeuf sur le Toit van Milhaud; delen uit Le Sacre du Printemps van Stravinsky; nieuwe, prikkelende werken die componist O. Davis speciaal voor Beth&Flo schreef; en de Moldau van Smetana, inmiddels al enkele jaren het pièce de resistance omdat dit stuk overal wordt teruggevraagd en zij er zelf ook geen genoeg van kunnen krijgen.

Kaarten bestellen

21 april 2024
Aanvang: 14:30 uur

Feestelijke slotconcert – ‘Carte Blanche voor Bob Berkemeier’ Clara de Vries (sopraan), Hanka Clout (klarinet) en Steven Faber (piano)

 

In december 2023 viert voorzitter van de SCAU Bob Berkemeier zijn 75ste verjaardag. Daarom krijgt hij carte blanche in deze feestelijke seizoensafsluiting. Bob heeft fantastische musici uitgenodigd: zijn ‘muzikale vriendin’ Clara de Vries (sopraan), klarinettist Hanka Clout en pianist Steven Faber. Clara de Vries woont in Zwolle en is een gerenommeerd zangeres en zangpedagoge, die veertien jaar lang les heeft gehad van de internationaal bekende alt Aafje Heynis, en daarna van Charlotte Margiono. Zij is daardoor stevig geworteld in de traditie van de Hollandse zangschool. Ze heeft meegewerkt aan opera’s van o.a. Händel en Adams en tournees gemaakt door Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Noorwegen, Canada, Korea, Singapore en Indonesië.

Met z’n drieën brengen zij het romantische ‘Der Hirt auf dem Felsen’ van Schubert en een aria uit de opera ‘La Clemenza di Tito’ van Mozart; deze aria bevat een grote klarinetsolo, die hij schreef voor een bevriende klarinettist in het orkest. Klarinet en piano spelen de hoofdrol in de Fantasiestücke van Schumann. Hanka Clout en Steven Faber soleren allebei in werken van twee vrouwelijke componisten: Bacewicz (klarinet) en Lili Boulanger (piano). Wat een feest!

Kaarten bestellen