16 februari 2020
Aanvang: 14:30 uur

‘Beethovenjaar 2020’ – Alexander Warenberg (cello) en Nikola Meeuwsen (piano)

 

‘Beethovenjaar 2020’ – Alexander Warenberg (cello) en Nikola Meeuwsen (piano)

 

Op 16 februari a.s. zouden Alexander Warenberg (cello) en Giuseppe Guarrera (piano) cellosonates van Beethoven en Brahms uitvoeren. Zowel in het programma als bij de uitvoerenden zijn er wijzigingen.

Giuseppe Guarrera blijkt helaas niet beschikbaar te zijn voor het concert. Gelukkig is Alexander’s andere vaste pianist, zijn neef Nikola Meeuwsen, bereid om voor hem in te springen. Voor het programma betekent dit dat alleen de eerste cellosonate van Brahms blijft staan. Verder zullen Alexander en Nikola andere werken spelen.  Het programma wordt nu als volgt:

* Beethoven – Variaties in F-groot opus 66 “Ein Mädchen oder Weibchen” (Mozart)

* Brahms – Cellosonate nr.1 in e-klein opus 38

PAUZE

* Debussy – Cellosonate in d-klein

* Prokofjev – Cellosonate in C-groot

Nikola Meeuwsen (2002!) profileert zich als één van de opvallendste jonge pianotalenten in Nederland. Het Concertgebouw heeft hem de Concertgebouw Young Talent Award 2019 toegekend. In 2014 won hij het Koninklijk Concertgebouw Concours, en in 2012 het Steinway Concours. Hij trad onlangs op met het Residentie Orkest in de Grote Zaal van het Concertgebouw. Hij gaf solorecitals in Milaan, Bologna, Triëst, Faro en Imola. Kamermuziek speelde hij met het Matangi Kwartet, de violist Alexander Kerr en altviolist Vladimir Mendelssohn. Een pianoduo vormde hij met Igor Roma, Anna Fedorova en Thomas Beijer.

In festivals is Nikola Meeuwsen een graag geziene gast. Hij speelde in het Storioni Festival, het Kamermuziekfestival Schiermonnikoog, het Internationaal Kamermuziekfestival Ede, Festival Classique en in het nieuwe Haagse festival Classical NOW!

Horowitz, Schnabel, Sofronitsky, Cziffra, Rubinstein, Lipatti, Sokolov, Pogorelich, Volodos en Gould zijn de pianisten waar hij het liefst naar luistert. Nadat hij het derde pianoconcert van Rachmaninov met Vladimir Horowitz hoorde, wist Nikola dat hij pianist wilde worden.

Nikola Meeuwsen. Foto: Ronald Knapp

Kaarten bestellen


15 maart 2020
Aanvang: 14:30 uur

‘De sneeuwstorm’ van Poesjkin – Hans Boland (voordrachtskunstenaar) en Oleg Lysenko (accordeon)

 

‘De sneeuwstorm’ van Poesjkin –  Hans Boland (voordrachtskunstenaar) en Oleg Lysenko (accordeon)

 

In een duo-voorstelling van een uur brengen Hans Boland en Oleg Lysenko Alexander Poesjkins magnifieke korte verhaal ‘De sneeuwstorm’. Boland heeft het complete verzamelde werk van Poesjkin vertaald, waarvoor hij in 2015 werd onderscheiden met de Martinus Nijhoff Prijs, de belangrijkste onderscheiding voor literair vertalers. Ook geldt hij als een zeer bekwaam voordrachtskunstenaar. De door Rusland aan hem toegekende Poesjkin-medaille weigerde hij uit protest tegen “gedrag en denkwijze” van Vladimir Poetin.
Lysenko is een virtuoos accordeonist en heeft een voorliefde voor discipline-overschrijdende projecten waarin literatuur en muziek elkaar aanvullen en in elkaar overvloeien. Voor ‘De sneeuwstorm’ heeft hij zich vooral laten inspireren door de ‘muzikale illustraties’ die de bekende componist Georgi Sviridov (1915-1998) in 1975 bij Poesjkins verhaal schreef. Oleg speelt eigen transcripties van ‘De sneeuwstorm’- suite op de bayan.
Kaarten bestellen


19 april 2020
Aanvang: 14:30 uur

‘Russen tussen hemel & aarde’ – slotconcert door het Hexagon Ensemble

 

‘Russen tussen hemel & aarde’ – slotconcert door het Hexagon Ensemble

 

Graag geziene gasten bij de SCAU: de zes leden van het Hexagon Ensemble – vijf blazers en piano.
Ze hebben een sterke band met het Russische repertoire. Dit resulteerde in het opnemen van de CD ‘The Russian Connection’. Ook de concertreizen naar Moskou en Bashkortostan in 2014 en 2015 spelen hierin een belangrijke rol. In dit slotconcert van het seizoen 2019-2020 spelen ze ‘Een avond in Georgië’ van Ippolitov-Ivanov en het Kwintet in Bes van Rimski-Korsakov. Rachmaninov is van de partij met een deel uit zijn Chrysostomos-liturgie: ‘Dostojno est’ (O waarlijk passend is het U zalig te prijzen, Moeder Gods), in een bewerking van Hexagon-hoornist Christiaan Boers. Als muzikale uitsmijter van dit concert en van dit seizoen speelt het Hexagon Ensemble ten slotte de grootse en meeslepende Schilderijententoonstelling van Moessorgsky in een bewerking van Kees Olthuis.
Kaarten bestellen