29 november 2020
Aanvang: 14:00 uur

‘De sneeuwstorm’ – een kort verhaal van Poesjkin met verhalenverteller Hans Boland en accordeonist Oleg Lysenko

 

Deze voorstelling zal maar liefst drie keer in De Schutse voorgedragen op zondag 29 November 2020, te weten om 14.00 uur, 16.00 uur en 19.00 uur.
Alle kaart- en abonnementhouders kunnen op deze manier genieten van proza en muziek; nog geen kaartje? Klik hier voor meer informatie.

Het is 1812, Napoleon staat op het punt Rusland binnen te vallen. Zonder enige notie van het dreigende gevaar zijn Masja, een lief meisje van zeventien, en Vladimir, een jonge vaandrig met verlof, wanhopig verliefd. Een huwelijk zit er niet in, want zij is rijk en hij arm. Zij besluiten stiekem te trouwen en ervandoor te gaan. Een sneeuwstorm gooit roet in het eten…

Alexandr Poesjkin (1799-1837) is zonder meer de primus inter pares van de grote Russische klassieke schrijvers. Hij wordt tot op de dag van vandaag massaal door alle Russen in de leeftijd van vier tot over de honderd op handen gedragen. Poesjkin is met geen enkele van zijn collega’s te vergelijken, sterker nog, zowel met zijn werk als met zijn persoon vormt hij een verbluffend contrast met de groten na hem: Gogol, Toergenjev, Dostojevski, Tolstoi en Tsjechov. Bij hen zoeken wij als niet-Russen naarstig naar de Russische ziel, bij Poesjkin niet, of veel minder. Poesjkin lijkt de lichtvoetigheid zelve en wordt niet voor niets altijd en eeuwig vergeleken met Mozart. Zijn stijl is puntig en bondig. Zijn geest is doortrokken van westerse waarden: vrijheid van het individu, onafhankelijk denken, democratische idealen. Hoewel Poesjkin hoofdzakelijk poëzie schreef, is hij ook in zijn proza onovertroffen. De combinatie van vaart, spanning en humor zorgt voor een vertellerskunst die haar gelijke niet kent. Maar wat Poesjkin vooral zo bijzonder maakt is het diepe menselijke gevoel, zonder enige sentimentaliteit maar ook zonder enige reserve, dat uit al zijn werk spreekt.

In een duo-voorstelling van een uur brengen Hans Boland en Oleg Lysenko Poesjkins magnifieke korte verhaal ‘De sneeuwstorm’. Boland heeft het complete verzamelde werk van Poesjkin vertaald, waarvoor hij in 2015 werd onderscheiden met de Martinus Nijhoff Prijs, de belangrijkste onderscheiding voor literair vertalers; ook geldt hij als een zeer bekwaam voordrachtskunstenaar. Lysenko is een virtuoos accordeonist (conservatoria van Kyïv en Rotterdam) en heeft een voorliefde voor discipline-overschrijdende projecten waarin literatuur en muziek elkaar aanvullen en in elkaar overvloeien; voor ‘De sneeuwstorm’ heeft hij zich vooral laten inspireren door de ‘muzikale illustraties’ die de bekende componist Georgi Sviridov (1915-1998) in 1975 bij Poesjkins verhaal schreef. Oleg speelt eigen transcripties van ‘De sneeuwstorm’- suite op de bayan.

Er zijn nog kaarten beschikbaar, klik hier voor meer informatie.


20 december 2020
Aanvang: 14:30 uur

‘Amor’ Musica Extrema met een programma ‘Over de liefde en andere duivels’

 

20 DECEMBER, 14.30 uur: ‘Amor’
Musica Extrema met een programma ‘Over de liefde en andere duivels’

De groep Musica Extrema bestaat uit: Tanya Schaap – viool/verteller, Ben van den Dungen – saxofoons, Carlos Matos – piano, Michiel Ockeloen – accordeon en Thomas Pol – contrabas. Zij presenteren Amor, een programma naar het boek ‘Over de liefde en andere duivels’ van Gabriel García Márquez. Amor is een uitbundige en meeslepende muzikale voorstelling met als hoofdthema’s: romantiek, drama en liefde. Het aangrijpende verhaal van de onaantastbare en beeldschone Sierva María zal, afwisselend met muziek, verteld worden door Tanya Schaap, de violiste en oprichtster van de groep.

Amor – Over de liefde en andere duivels

De kus – Gustav Klimt

Sierva Maria is de onbeminde dochter van een zotte Creoolse markies en een slaven handelaarster. De beet van een dolle hond maakt haar tot een speelbal van bizarre kwakzalvers en fanatieke geestelijken, die vrezen dat zij door de duivel bezeten is. Een jonge priester kan echter niets duivels aan haar ontdekken, slechts pure liefde.

Het boek van de Colombiaanse schrijver Gabriel García Márquez, ‘Over de duivel en andere liefdes’, inspireerde Musica Extrema dit muziekprogramma te maken. U zult worden meegenomen door een dramatisch verhaal en door de mooiste Zuid-Amerikaanse melodieën en liederen. Amor is het negende theaterprogramma van Musica Extrema.

Musica Extrema

Sinds haar oprichting in 2003 heeft Musica Extrema een ontwikkeling meegemaakt die op zijn minst opmerkelijk te noemen is. Het orkest heeft op praktisch alle grote en kleine concertpodia van Nederland gestaan, maar ook het buitenland heeft al verscheidende malen met dit ensemble kennis mogen maken.

Musica Extrema

De groep is opgericht door violiste Tanya Schaap, die vanaf dat moment de artistieke motor is achter dit ensemble. De bezetting is niet geheel gebruikelijk, maar bleek mettertijd veel muzikale mogelijkheden met zich mee te brengen. De klank van het orkest is daardoor ook uniek. Ook buiten ons land maakt Musica Extrema furore. Er werd al getoerd in Spanje, Frankrijk, Portugal, België, Italië, Mexico, Verenigd Koninkrijk, Turkije, Koerdistan, Ierland, Kroatië, Rusland, China, Zuid-Afrika, Botswana, Bolivia, Uruguay, Zuid-Korea, Groenland, IJsland, Duitsland, Zwitserland, Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Ecuador en Colombia. Op eigen bodem boekte Musica Extrema onder meer succes met voorstellingen als Maestros, Club Vaudeville, Havana, De Mattheus Passie, Missa en de dansvoorstellingen Tango Mania, Tin Pan Alley en Partita.

Uitverkocht


17 januari 2021
Aanvang: 14:30 uur

‘Bohemen – een muzikale reis langs de Moldau’ Nieuwjaarsconcert door het Amsterdam Wind Quintet

 

17 JANUARI 2021, 14.30 uur: ‘Bohemen – een muzikale reis langs de Moldau’
Nieuwjaarsconcert door het Amsterdam Wind Quintet

Programma

Smetana                     ‘Die Moldau’ uit: ‘Má Vlast’ (Mijn Vaderland)

Zelenka                      Sonate nr. 2 in g.kl.t. voor fluit, hobo en fagot

Stamitz                       Kwartet opus 8 nr. 2 voor fluit, klarinet, hoorn en fagot

Dvorak                        ‘Song to the moon’ uit: opera ‘Rusalka’

Pauze

Mahler                        Drie liederen uit: ‘Des Knaben Wunderhorn’

Reicha                        Kwintet in D.gr.t. opus 91 nr. 3

—————————————————————————-

Een muzikale reis langs de Moldau

Twee jaar geleden verzorgde het Amsterdam Wind Quintet met veel succes het Nieuwjaarsconcert. Genoeg reden om dit ensemble terug te vragen voor het Nieuwjaarsconcert van 2021. Het muzikale thema is deze keer: ‘Bohemen – een muzikale reis langs de Moldau’. Bohemen was eeuwenlang een van de culturele, politieke en religieuze middelpunten van Europa. Het is een regio die zich kenmerkt door schoonheid en vernieuwing, maar ook door tegenstellingen en conflicten. Het Amsterdam Wind Quintet heeft voor dit programma Boheemse muziek geselecteerd die net zo veelzijdig is als de bewoners van Bohemen. Er komt muziek aan bod van onder andere Reicha, een van de eerste componisten die blaaskwintetten schreef, en Smetana, die door zijn symfonisch gedicht ‘Die Moldau’ de bijnaam ‘Vader van de Tsjechische muziek’ kreeg.

Amsterdam Wind Quintet

Het Amsterdam Wind Quintet is opgericht in 2006 en geeft sindsdien niet alleen kamermuziekconcerten door heel Nederland maar heeft ook een internationale reputatie weten op te bouwen. Hoogtepunten waren concerten in het bijzijn van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix, diverse optredens in het Koninklijk Concertgebouw te Amsterdam en diverse live optredens voor o.a. het Radio 1 programma Vroege Vogels, Radio 4, Radio West en L1 Radio Limburg.
In 2014 en 2017 tourde het ensemble door China waar het o.a. optrad in het National Centre for the Performing Arts in Beijing. In 2016 maakte het Amsterdam Wind Quintet in het kader van zijn 10-jarig jubileum een concerttournee door Polen.

Amsterdam Wind Quintet in De Schutse. Foto: Ruurd van der Weg

De blazers richten zich op mensen met belangstelling voor klassieke muziek en spelen niet alleen in concertzalen en theaters, maar waren in het verleden ook op onverwachte locaties te horen, zoals b.v. op de boot Rainbow Warrior van Greenpeace, tijdens een podiumdiscussie tussen Harry Mulisch en Robbert Dijkgraaf en tijdens de uitreiking van de Christiaan Huygens Prijs.

Om ook de nieuwe generatie in aanraking te laten komen met klassieke muziek speelt het Amsterdam Wind Quintet regelmatig kinderconcerten.

Uitverkocht


14 februari 2021
Aanvang: 14:30 uur

‘Montere Weemoed II’ Thomas Verbogt en Beatrice van der Poel met weemoedige liedjes en verhalen

 

14 FEBRUARI 2021, 14.30 uur: ‘Montere Weemoed II’
Thomas Verbogt en Beatrice van der Poel met weemoedige liedjes en verhalen

“De vogelhuisjes zijn weer uit het vet, mijn gitaar is even naar de dokter, straks met verse nieuwe snaren en ik mail nu nog snel wat persberichten. Oh ja, ik moet nog mijn zomerbanden wisselen voor mijn winterbandjes, je weet nooit hoe het weer wordt onderweg. Oeps, morgenochtend vroeg bij RTVUTRECHT aan de telefoon bij Hubert Mol in zijn programma en Thomas is er ook weer helemaal klaar voor. We komen straks weer bij elkaar, een repetitie bij mij op het atelier en daar frissen we alles weer op. Een nieuw verhaal wordt toegevoegd, heeft Thomas mij beloofd. Leuk!!! Op naar #Nieuwegein #Woerden #Arnhem #Sneek #Amsterdam #Waalwijk #Laren #Maastricht #Uithoorn #Zaandam. Komen jullie kijken? Ik heb mijn koffers al gepakt!”. Groet, Beatrice

Thomas Verbogt en Beatrice van der Poel

Montere Weemoed II

Thomas Verbogt en Beatrice van der Poel brengen opnieuw “Montere Weemoed” naar het theater! Met nieuwe ingrediënten! Een hartverwarmende collage van prachtige weemoedige Nederlandstalige liedjes en komische verhalen, als altijd, over tintelend verlangen, alledaagse waanzin en melancholie. We gaan er niet in hangen, we zijn opgewekt van nature, tegen alle klippen op! Kleine belevenissen met grote gevolgen en vaak ook over het toeval dat geluk heet. Wanneer u er op 16 december 2018 bij was, toen ze voor het eerst in De Schutse optraden met ‘Montere Weemoed’, weet u wat u kunt verwachten aan weemoed met een glimlach. Voor degenen die de voorstelling toen gemist hebben: dit is uw kans!

 

Auteur Thomas Verbogt schreef diverse romans, toneelstukken, columns en verhalenbundels en werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs en de ECI Literatuurprijs 2016 voor zijn boek Als de Winter voorbij is. In september 2017 verscheen zijn roman ‘HoeAlles Moest Beginnen’ en een film ‘Ik begon te schrijven toen ik drie was’ over zijn schrijverschap.

Beatrice van der Poel is Nederlandstalig singer-songwriter en maakte diverse theaterprogramma’s en albums. Haar laatste voorstelling Electric Lady was een Nederlandstalige ode aan Jimi Hendrix en oogstte 4 sterren recensies.

Uitverkocht


14 maart 2021
Aanvang: 14:30 uur

‘De keerzijde van liefde’ Dostojevski Kwartet met strijkkwartetten van Rachmaninov, Janacek en Schumann

 

14 MAART 2021, 14.30 uur: ‘De keerzijde van liefde’
Dostojevski Kwartet met strijkkwartetten van Rachmaninov, Janacek en Schumann

Programma

S. Rachmaninov:         Strijkkwartet nr. 1
L. Janáček:                  Strijkkwartet nr. 2 ‘Intieme brieven’

Pauze

R. Schumann:              Selectie liederen (arr. voor strijkkwartet)
R. Schumann:              Strijkkwartet nr. 3 in A, op. 41 nr. 3

———————————————————————-

De keerzijde van liefde

In ‘De keerzijde van liefde’ laat het Dostojevski Kwartet een verklanking van de bewogen liefdeslevens van componisten horen. Toen Clara op tournee was, miste de pas getrouwde Robert Schumann haar zo vreselijk dat hij zijn gemis omzette in het hoogromantische derde strijkkwartet. Het strijkkwartet, waarin hij regelmatig op muzikale wijze naar haar verwijst, deed hij cadeau aan zijn geliefde voor haar 23e verjaardag. De liederen die hij componeerde bezingen vaak de liefde, maar ook de grilligheid daarvan. Rachmaninovs grote liefde was Natalya Satina, maar dit werd niet geaccepteerd omdat de twee geliefden volle nicht en neef van elkaar waren. In het jaar dat hij introk bij zijn tante en de liefde tussen Rachmaninov en zijn nicht opbloeide, schreef hij zijn eerste strijkkwartet met daarin een prachtige Romance. Janáčeks strijkkwartet ‘Intieme brieven’ is een muzikaal dagboek waarin hij zijn liefde voor Kamila verklankt. Hoewel Janáček en Kamila allebei getrouwd waren (met een ander), schreven ze elkaar 700 liefdesbrieven waarin zij beschreven hoezeer ze naar elkaar verlangden.

Dostojevski Kwartet. Foto: Tess Photography
Dostojevski Kwartet

Het Dostojevski Kwartet is een veelbelovend strijkkwartet dat wordt geprezen om haar energieke en bevlogen samenspel. Het kwartet werd in 2014 opgericht door de musici Charlotte Basalo Vazquez en Julia Kleinsmann (viool), Lisa Eggen (altviool) en Emma Kroon (cello). In de tijd dat ze samen zijn, gaf het Dostojevski Kwartet concerten in o.a. het Concertgebouw Amsterdam, De Doelen, het Muziekgebouw aan het IJ en als onderdeel van verschillende kamermuziekseries in heel Nederland.

Dostojevski Kwartet. Foto: Tess Photography

Ze speelden op (inter)nationale festivals waaronder het Grachtenfestival, Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht, Festival de Quatuors à cordes en Pays de Fayence en de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam. Verder waren ze te gast bij AVRO Spiegelzaal, Opium op 4 en Podium Witteman. Het kwartet werkte samen met o.a. het Doelen Kwartet, Dudok Kwartet en cellist Denis Brott.

Het strijkkwartet volgde lessen bij o.a. Dmitri Ferschtman, Eberhard Feltz, Luc-Marie Aguera en Marc Danel. Vanaf najaar 2016 studeren zij als kwartet aan het Conservatorium van Amsterdam en de Nederlandse Strijkkwartet Academie. Ook volgden zij een tweejarig coachingstraject bij het Quatuor Danel, opgezet in samenwerking met TivoliVredenburg.
Charlotte, Julia, Lisa en Emma zijn allen bruikleners bij het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Uitverkocht


18 april 2021
Aanvang: 14:30 uur

‘Om in de overwinning te geloven’ Solo door actrice Thirsa van Til

 

18 APRIL 2021, 14.30 uur: ‘Om in de overwinning te geloven’
Solo door actrice Thirsa van Til

Deze voorstelling van actrice Thirsa van Til gaat over twee vrouwen: over Traudl Junge, de persoonlijke secretaresse van Adolf Hitler, en over Truus Menger, een verzetsheldin uit Haarlem die samen met Hannie Schaft vocht tegen de Duitse bezetter in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog.  De verhalen van beide vrouwen in een en dezelfde oorlog worden naast elkaar gespeeld. Dit gebeurt in een chronologische vertelling waarin per jaar de ervaringen van beide vrouwen worden belicht. Zo accepteert Traudl in 1942 de baan als persoonlijke secretaresse van Adolf Hitler en sluit Truus zich in datzelfde jaar aan bij het georganiseerde verzet in Haarlem. De voorstelling is gebaseerd op interviews en de autobiografieën van beide vrouwen. Traudl Junge schreef ‘Tot het laatste uur’, waar ook de film ‘Der Untergang’ van Oliver Hirschbiegel op is gebaseerd. Truus Menger schreef ‘Toen niet, nu niet, nooit’.

Thirsa van Til. Foto: André Weima

Solovoorstelling

Deze solovoorstelling vertelt hoe en waarom de vrouwen hun positie tijdens de oorlog hebben verworven en hoe deze beladen tijd hun leven na 1945 heeft beïnvloed. Traudl handelde in het Duitsland van die tijd als een goede burger; ze stelde niet teveel vragen, werkte erg hard en ging er van uit dat de man die aan de macht was, Adolf Hitler, het beste voor had met Duitsland en Europa. Truus daarentegen groeide op in een communistisch gezin; verzet tegen de zittende regering was haar met de paplepel ingegoten. In de ogen van vele Nederlanders, maar zeker in de ogen van de zittende regering behoorde zij tot een groep gevaarlijke burgers die snel de mond gesnoerd moest worden. Ze tornde aan de toen heersende normen van de Nederlandse politiek en werd als uitschot beschouwd. Tijdens de oorlog sloot ze zich aan bij een georganiseerde verzetsgroep en nam de wapens op. Truus heeft eigenhandig vele mensen vermoord, nazi’s en verraders. Er waren in haar tijd weinig mensen die haar als een goede burger beschouwden. Immers; in Nederland neem je het recht niet in eigen hand, wat er ook gebeurt. En zeker niet als vrouw.

Wat zou jij doen?

De geschiedenis heeft de positie van beide vrouwen herschreven; inmiddels wordt Truus Menger gezien als ‘heldin’. Ze wordt overal ontvangen met open armen omdat ze Nederland met gevaar voor eigen leven heeft beschermd tegen de bezetter. Traudl Junge is in 2002 in eenzaamheid gestorven. In de jaren na de oorlog werd zij van jong, naïef, hardwerkende Duitse vrouw omgedoopt tot huichelaarster die haar ogen heeft gesloten voor het leed van miljoenen mensen. Deze omkering stelt ons de vraag; wanneer ben je een goede burger? Wanneer zijn de keuzes die je maakt de juiste en is het mogelijk om deze keuzes in een groter perspectief te zien dan de tijd waarin je leeft? Een van de belangrijkste vragen die de voorstelling oproept bij het publiek is: Wat zou jij doen?

Thirsa van Til

Thirsa van Til is geboren in Hoogeveen in 1986 en volgde toneellessen bij SCALA (Gina Palstra) in De Tamboer toen ze 6 jaar oud was. Op haar twaalfde werd ze aangenomen bij de Noordelingen (Vooropleiding Theaterschool) in Groningen waar ze tot haar achttiende lessen heeft gevolgd. Inmiddels woont ze in Amsterdam en heeft ze de toneelschool afgerond. Ze werkt als professioneel actrice voor verschillende theater-film en televisie producties.  Daarnaast schrijft ze theatervoorstellingen. Onder meer 1984 naar het boek van George Orwell voor theatergroep Urban Myth en Alice in Financial Land voor het Amsterdamse Bos Theater.

Uitverkocht