16 mei 2021
Aanvang: 14:30 uur

‘Amor’ Musica Extrema met een programma ‘Over de liefde en andere duivels’

 

20 DECEMBER, 14.30 uur: ‘Amor’
Musica Extrema met een programma ‘Over de liefde en andere duivels’

De groep Musica Extrema bestaat uit: Tanya Schaap – viool/verteller, Ben van den Dungen – saxofoons, Carlos Matos – piano, Michiel Ockeloen – accordeon en Thomas Pol – contrabas. Zij presenteren Amor, een programma naar het boek ‘Over de liefde en andere duivels’ van Gabriel García Márquez. Amor is een uitbundige en meeslepende muzikale voorstelling met als hoofdthema’s: romantiek, drama en liefde. Het aangrijpende verhaal van de onaantastbare en beeldschone Sierva María zal, afwisselend met muziek, verteld worden door Tanya Schaap, de violiste en oprichtster van de groep.

Amor – Over de liefde en andere duivels

De kus – Gustav Klimt

Sierva Maria is de onbeminde dochter van een zotte Creoolse markies en een slaven handelaarster. De beet van een dolle hond maakt haar tot een speelbal van bizarre kwakzalvers en fanatieke geestelijken, die vrezen dat zij door de duivel bezeten is. Een jonge priester kan echter niets duivels aan haar ontdekken, slechts pure liefde.

Het boek van de Colombiaanse schrijver Gabriel García Márquez, ‘Over de duivel en andere liefdes’, inspireerde Musica Extrema dit muziekprogramma te maken. U zult worden meegenomen door een dramatisch verhaal en door de mooiste Zuid-Amerikaanse melodieën en liederen. Amor is het negende theaterprogramma van Musica Extrema.

Musica Extrema

Sinds haar oprichting in 2003 heeft Musica Extrema een ontwikkeling meegemaakt die op zijn minst opmerkelijk te noemen is. Het orkest heeft op praktisch alle grote en kleine concertpodia van Nederland gestaan, maar ook het buitenland heeft al verscheidende malen met dit ensemble kennis mogen maken.

De groep is opgericht door violiste Tanya Schaap, die vanaf dat moment de artistieke motor is achter dit ensemble. De bezetting is niet geheel gebruikelijk, maar bleek mettertijd veel muzikale mogelijkheden met zich mee te brengen. De klank van het orkest is daardoor ook uniek. Ook buiten ons land maakt Musica Extrema furore. Er werd al getoerd in Spanje, Frankrijk, Portugal, België, Italië, Mexico, Verenigd Koninkrijk, Turkije, Koerdistan, Ierland, Kroatië, Rusland, China, Zuid-Afrika, Botswana, Bolivia, Uruguay, Zuid-Korea, Groenland, IJsland, Duitsland, Zwitserland, Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Ecuador en Colombia. Op eigen bodem boekte Musica Extrema onder meer succes met voorstellingen als Maestros, Club Vaudeville, Havana, De Mattheus Passie, Missa en de dansvoorstellingen Tango Mania, Tin Pan Alley en Partita.

UITVERKOCHT


20 juni 2021
Aanvang: 14:30 uur

‘Bloedmooi Wijnrood’ Beatrice van der Poel en Tim Eijmaal met een persoonlijk concert vol weemoed

 

20 Juni 2021, 14.30 uur: ‘Bloedmooi Wijnrood’

Beatrice van der Poel en Tim Eijmaal met een persoonlijk concert vol weemoed

Het optreden van Beatrice van der Poel en Tim Eijmaal op 14 februari j.l. moest helaas geannuleerd worden vanwege de maatregelen om het coronavirus te beteugelen. In overleg met de artiesten heeft de Sectie Proza & Muziek van de SCAU een nieuwe datum gevonden, waarop het hopelijk wél lukt: 20 juni a.s. Zelfde tijd, zelfde plaats. Noteer deze datum vast in uw agenda. In de rubriek ‘Februari – Meer Info’ op de home-pagina van deze website is veel achtergrondinformatie over Beatrice van der Poel te vinden.

In het programma ‘Bloedmooi Wijnrood’ speelt zij mooiste liedjes en gloednieuw materiaal van haar album ‘Montere Weemoed’ dat door Frits Spits in zijn programma de Taalstaat werd gelanceerd. Geïnspireerd door haar samenwerking met auteur Thomas Verbogt waarmee ze een voorstelling maakte, bracht ze een nieuw album uit. Beatrice laat zich niet in één hokje plaatsen en zoekt de muzikale grenzen op: pop, jazz, kleinkunst, soul en blues worden met elkaar vermengd. Songs schrijft ze op gitaar of op haar vintage Lapsteel uit 1936. Voor een gedicht van de overleden TV-presentator en dichter Wim Brands schreef ze de muziek.

Beatrice van der Poel en Tim Eijmaal. Foto: Jano van Gool

Gitarist Tim Eijmaal (o.a. bij Sven Hammond, Matt Simons. New Cool Collective) arrangeerde en produceerde het album. Samen brengen ze een gloedvol en persoonlijk concert vol weemoed, blues, poëzie en een aantal vertaalde songs van Jimi Hendrix.

Beatrice van der Poel bracht al eerder albums uit en verleent haar stem regelmatig aan luisterboeken, zoals ‘Judas’ van Astrid Holleeder. Ze won in 2015 de Storytel Luisterboek Award met ‘Een weeffout in onze sterren’ van John Green. Haar voorstelling ‘Electric Lady’ – een Nederlandstalige ode aan Jimi Hendrix – oogstte viersterrenrecensies.

Met Thomas Verbogt maakte ze de literaire muziekvoorstelling ‘Montere Weemoed’ (te zien en te horen geweest bij de SCAU in december 2018). Elke week is ze te horen als radio DJ bij 40Up Radio dat uitgezonden wordt op RTV Noord-Holland.

Uitverkocht