31 maart 2019
Aanvang: 14:30 uur

Peter Heerschop: De Minister van Enthousiasme: ‘lol is een serieuze zaak’

 

Peter Heerschop: De Minister van Enthousiasme: ‘lol is een serieuze zaak’

Lieve mensen,

Hier mijn plannen voor de eerste 365 dagen van mijn komende regeringsperiode:

Ik wil dit jaar eerst een jaar het land in om mensen uit te leggen hoe je heel anders kunt kijken naar dingen die je tot nu toe heel zeker hebt geweten. Dat het enorm leuk is om iets nieuws te leren. Maar ook dat je het snelst iets leert als je het gevoel hebt dat het ook fout mag gaan en dat je erom mag lachen als het fout gaat. Ik zal, overal waar ik kom, meer dan genoeg voorbeelden geven van dingen die totaal fout zijn gegaan. Bij mij, bij anderen.
Zo fout dat je er hard om moet lachen omdat je beseft dat anderen soms nog onnozeler zijn dan jij. En, omdat mensen zich nu eenmaal graag met anderen vergelijken, is dat vaak een fijn gevoel. Daarnaast zal ik proberen uit te leggen waarom bepaalde regels totaal onzinnig zijn en er alleen maar voor zorgen dat je je daaraan gaat houden zonder ook maar een stap verder te komen. En tenslotte zal ik – in dialoog met de Minister van Zeur- en Zeikzaken – uitleggen waarom de waarheid echt overal kan liggen.

Kortom… wat zwaar is kan licht worden gemaakt, en wat licht is vaak overdreven zwaar.
En we moeten leren hard te lachen om alle domme dingen waarvan we dachten dat ze logisch waren. Dan lach je het hardst om jezelf.
En daar leer je van.
Want lol is een serieuze zaak.

Peter Heerschop, zelfbenoemd Minister van Enthousiasme

Kaarten bestellen


15 september 2019
Aanvang: 14:30 uur

‘En route’ – Cor Bakker (piano) en Gerard Alderliefste (zang/gitaar)

 

‘En route’ – Cor Bakker (piano) en Gerard Alderliefste (zang/gitaar)

 

Pianist Cor Bakker en zanger/gitarist Gerard Alderliefste hebben elkaar op meer dan één vlak gevonden. In de studio bij Bakker thuis werd het plan geboren om samen op reis te gaan en zo ontstond het programma ‘En route’, met liedjes uit ons collectieve geheugen. Op reis naar de tijd dat we in de auto naar Frankrijk reden en luidkeels meezongen met Gérard Lenorman, Les Poppy’s, Michel Fugain en Jacques Brel. En dat we luisterden naar prachtige chansons als ‘Les moulins de mon coeur’ van Michel Legrand en ‘Laat me’ van Ramses Shaffy.


13 oktober 2019
Aanvang: 14:30 uur

‘Frauen, Liebe und Leben’ – Helena Basilova (piano), Eva van Grinsven (saxofoon) en Francine Vis (mezzo-sopraan)

 

‘Frauen, Liebe und Leben’ –  Helena Basilova (piano), Eva van Grinsven (saxofoon) en Francine Vis (mezzo-sopraan)

 

Francine, Eva en Helena ontmoetten elkaar aan het Conservatorium van Amsterdam en kennen elkaar zodoende alweer bijna hun halve leven. Deze drie gedreven, gepassioneerde vrouwen hadden al heel lang de wens om samen het podium te delen vanwege hun grote gezamenlijke liefde voor kamermuziek. Het programma dat zij samenstelden gaat over het leven en de liefde met de vrouw in de hoofdrol: van liefhebbende moeder tot trouwe echtgenote, inspirerende muze, verleidelijke minnares en femme-fatale. Dit muzikale trio brengt liederen van Bridge, Brahms, Graener, Schumann en Nin. Als klapstuk drie fragmenten uit de opera ‘Carmen’ van Bizet.


17 november 2019
Aanvang: 14:30 uur

‘Na de lieve vrede’ – Lonneke Dort (cabaretière)

 

‘Na de lieve vrede’ – Lonneke Dort (cabaretière)

 

‘Na de lieve vrede’ is het eerste ‘middag’vullende programma van Lonneke Dort. Lonneke is een cabaretière en kleinkunstenares uit Nederland. In 2015 studeerde ze af aan de Koningstheateracademie in Den Bosch. In 2011 was Dort de winnaar van het Utrechts Cabaret Festival. In dat zelfde jaar won ze ook het Griffioen/Zuidplein Cabaret Festival. In 2017 sleepte ze de AKF Sonneveldprijs in de wacht door het Amsterdams Kleinkunst Festival te winnen. In de zomer van 2018 was ze te zien in ‘De Slimste Mens’.


15 december 2019
Aanvang: 14:30 uur

‘Het mysterie van Kerst’ – kerstconcert door vocaal ensemble Corde Vocali

 

‘Het mysterie van Kerst’ – kerstconcert door vocaal ensemble Corde Vocali

 

Na hun zeer succesvolle Kerstconcert van december 2017 in de Thamerkerk keren de zangers van Corde Vocali terug met een nieuw programma rondom Kerst met titel ‘Het mysterie van Kerst’. Al elf jaar lang bestaat dit vocaal ensemble uit dertien enthousiaste zangers met geoefende stemmen en ruime ervaring in de zang. Het ensemble zingt bij voorkeur, maar niet altijd, a capella en muziek uit alle tijden. Het koor kiest er bewust voor om te musiceren met wisselende dirigenten, op projectbasis. Tijdens hun optreden in De Schutse worden ze begeleid door een nog nader te bepalen solo-instrument.


12 januari 2020
Aanvang: 14:30 uur

‘De honderdjarige man die uit het raam klom en verdween’ – Eric Borrias (verhalenverteller)

 

‘De honderdjarige man die uit het raam klom en verdween’ –  Eric Borrias (verhalenverteller)

 

Eric Borrias kruipt in de huid van zijn personages en brengt ze tot leven, waardoor zijn optreden meer is dan alleen het vertellen van een verhaal. Ook het buitenland weet hem te vinden: hij is vaste gast op het grootste vertelfestival van Europa in Alden Biezen (België). Hij trad o.a. op in Canada, Engeland, Hongarije, Denemarken, Duitsland en Curaçao.
In 2000 speelde hij de solovoorstelling ‘Binnen de Poorten’, het verhaal van Jules Schelvis, één van de weinige Nederlanders die nazivernietigingskamp Sobibor overleefden. Het bracht hem in contact met Herinneringscentrum Kamp Westerbork, waar hij tot op de dag van vandaag met enige regelmaat optreedt bij herdenkingen, symposia en tentoonstellingen. Ook voor Kamp Vught maakte hij een aantal voorstellingen. Voor zijn spel in ‘Binnen de Poorten’ werd Eric Borrias in 2007 door Stichting Sobibor onderscheiden met de Rachel Borzykowski-penning. In 2016 werd hij door een vakjury unaniem gekozen tot Vertelambassadeur 2016 voor Nederland en Vlaanderen.


16 februari 2020
Aanvang: 14:30 uur

‘Beethovenjaar 2020’ – Alexander Warenberg (cello) en Giuseppe Guerrara (piano)

 

‘Beethovenjaar 2020’ – Alexander Warenberg (cello) en Giuseppe Guerrara (piano)

 

Cellist Alexander Warenberg (1998) is geboren in Voorburg en komt uit een muzikale familie. Vanaf zijn achtste tot zijn achttiende jaar kreeg hij les van Monique Bartels aan het Conservatorium van Amsterdam. Vanaf 2016 studeert hij bij Frans Helmerson. In oktober 2016 won Alexander de Eerste Prijs en de Publieksprijs op het concours van de Cello Biënnale in Amsterdam. Daarnaast is hij Eersteprijswinnaar van het Internationale Celloconcours Antonio Janigro in Kroatië en won hij eerste prijzen op het Britten Celloconcours, het Nationaal Concours van de Stichting Jong Muziektalent en het Prinses Christina Concours. In 2016 is aan Alexander op het Grachtenfestival in Amsterdam de Bunschoten Jonger Talent Prijs toegekend. Alexander treedt zowel solistisch als in kamermuziekverband op. Sinds 2017 speelt hij in Het Amsterdam Piano Trio samen met Yang Yang Cai (piano) and Shin Sihan (viool). In maart staat hij in de serie Jonge Nederlanders in het Concertgebouw te Amsterdam, maar eerst komt deze ‘Rising Star’ naar Uithoorn. In 2020 is het 250 jaar geleden dat Beethoven geboren werd. Alexander en zijn muzikale pianopartner spelen daarom een vroege en een late cellosonate van deze componist. Ook Brahms is van de partij, hij had een grote bewondering voor Beethoven.


15 maart 2020
Aanvang: 14:30 uur

‘De sneeuwstorm’ van Poesjkin – Hans Boland (voordrachtskunstenaar) en Oleg Lysenko (accordeon)

 

‘De sneeuwstorm’ van Poesjkin –  Hans Boland (voordrachtskunstenaar) en Oleg Lysenko (accordeon)

 

In een duo-voorstelling van een uur brengen Hans Boland en Oleg Lysenko Alexander Poesjkins magnifieke korte verhaal ‘De sneeuwstorm’. Boland heeft het complete verzamelde werk van Poesjkin vertaald, waarvoor hij in 2015 werd onderscheiden met de Martinus Nijhoff Prijs, de belangrijkste onderscheiding voor literair vertalers. Ook geldt hij als een zeer bekwaam voordrachtskunstenaar. De door Rusland aan hem toegekende Poesjkin-medaille weigerde hij uit protest tegen “gedrag en denkwijze” van Vladimir Poetin.
Lysenko is een virtuoos accordeonist en heeft een voorliefde voor discipline-overschrijdende projecten waarin literatuur en muziek elkaar aanvullen en in elkaar overvloeien. Voor ‘De sneeuwstorm’ heeft hij zich vooral laten inspireren door de ‘muzikale illustraties’ die de bekende componist Georgi Sviridov (1915-1998) in 1975 bij Poesjkins verhaal schreef. Oleg speelt eigen transcripties van ‘De sneeuwstorm’- suite op de bayan.


1 2