Omschrijving: ‘Diamanten in de sneeuw’ – Romantisch liedrecital door bariton Raoul Steffani op 15 oktober
Datum: 15-10-2017
Aanvang: 14:30 uur

Prijswinnaars presenteren romantisch liedprogramma

De Stichting Culturele Activiteiten Uithoorn (SCAU) maakt het concertpodium in de Thamerkerk graag vrij voor jonge musici met opvallend talent en groeipotentieel.

Dat was ook zondagmiddag het geval. De jonge bariton Raoul Steffani liet in het TV-programma “Podium Witteman” vorig jaar horen dat hij een geweldige stem heeft en dat hij door zijn vocaal talent en muzikaliteit terecht laureaat was op het prestigieuze Prinses Christinaconcours. SCAU-bestuursleden hoorden hem in die uitzending en de SCAU bood hem meteen graag een plek aan in de jaarlijkse serie kamermuziekconcerten in de Thamerkerk.

De klassieke liedkunst is altijd een volwaardige twee-eenheid van zanger en pianist, want in de pianopartijen gebeurt net zo veel als in de vocale lijn van de zanger. Pianist Daan Boertien was er in “Podium Witteman”ook bij, en ook hij had toen al een mooie staat van dienst als prijswinnaar op het Prinses Christinaconcours. Beide musici volgen nog nationaal en internationaal mastercursussen en workshops bij vooraanstaande zangers en specialisten in liedbegeleiding. Zondagmiddag lieten de beide jonge mannen het gefascineerd luisterende SCAU-publiek horen dat ze zowel vocaal als pianistisch fantastisch muzikaal potentieel in huis hebben.

Originele keus uit romantisch liedrepertoire

De romantische liefde met zijn ups en vele downs stond centraal in de prachtig en met een voortreffelijke uitspraak gezongen zes liederen uit de Liederkreis van Robert Schumann. Fluisterzacht, of waar nodig vol, de zaal moeiteloos vullend sonoor en meeslepend was Steffani´s baritongeluid, waardoor je als luisteraar werd meegenomen in de miniatuurtjes van de liederen met ieder hun eigen, meestal wat zwaarmoedige, verhaal. Pianist Daan Boertien zorgde voor uitstekend weerwerk op de toetsen.

Sympathiek was ook de programmering van twee mooie liederen van de als componiste ten onrechte wat achter haar beroemde man verscholen gebleven echtgenote van Robert Schumann, Clara.

Na de pauze sprong het duo vijftig jaar vooruit in de negentiende eeuw, met liederen  uit de vocale schatkisten met veel minder bekend werk van Richard Strauss en van de Fin Jean Sibelius. Liederen die bij Raoul  Steffani pasten als een muzikale handschoen en die zijn kompaan aan de piano even dankbare partijen boden als de met verve en met bewonderenswaardig inlevingsvermogen vertolkte zanglijn. Daan Boertien speelde voor en na de pauze tussen de liedreeksen en ter afwisseling solistisch enkele jeugdwerkjes van Richard Strauss en twee korte pianostukken van Sibelius. De toegift met even een terugkeer naar Robert Schumann vormde de afsluiting van dit prachtige liedrecital. Ook de SCAU-bezoekers uit Mijdrecht die deze zonnige middag op de fiets naar de Thamerkerk waren gekomen zullen geen spijt hebben gehad van hun Uithoornse concertbezoek.

Op zondag 19 november staat cabaretier Peter Heerschop met zijn solovoorstelling “Van horen zeggen”op het  SCAU-podium in de Thamerkerk.

Dit artikel delen: