Omschrijving: Peter Heerschop verwekt uitbundige lachsolvo’s in uitverkochte Thamerkerk
Datum: 19-11-2017
Aanvang: 14:30 uur

Een verlate abonnementhouder kon in de Thamerkerk zondagmiddag nog net een plaatsje op de trap naar het balkon vinden, want alle 165 stoelen waren al bezet toen cabaretier Peter Heerschop zich aan zijn publiek had voorgesteld. De, dit seizoen vijfentwintig bestaande Stichting Culturele Activiteiten Uithoorn (SCAU) had de veelzijdige acteur, cabaretier, programmamaker en schrijver uitgenodigd een solovoorstelling te verzorgen. Met zijn programma “Van horen zeggen” heeft hij al op vele Nederlandse podia gestaan. In Uithoorn speelde Heerschop in zekere zin een thuiswedstrijd, want zijn echtgenote doceert hier Nederlands aan het Alkwin College. Duidelijk was dat hij er zin in had. Het publiek ook.

Hersenhelften met twee wolven

 Je gaat dood zoals je hebt geleefd: glimlachend of met gebalde vuist. Wat er van je ziel overblijft zijn kleine, opmerkelijk, treurige, belangrijke of vrolijke verhalen. Onsterfelijkheid zit niet in de materie die je achterlaat, maar in je verhalen. Voor veel ervan heeft Heerschop inspiratie gehaald uit de verhalen die afkomstig zijn van de dag waarop hij op bezoek ging bij een vriend die van zijn artsen vernam dat hij nog maar een jaar zou leven. Na het ontvangen van zo’n verschrikkelijke boodschap moet je gaan nadenken over de twee wolven die in beide hersenhelften hebben gestreden tussen de agressieve en strevende kanten en de lieve, zachtaardige kant van je persoonlijkheid. Ze zijn op de levensweg allebei nodig, maar Heerschop hoopt dat aan het eind van iemands leven blijkt dat de vriendelijke kant uiteindelijk heeft gewonnen.

Hilarische verhalen

Vriendelijk bleef de cabaretier ook zelf in zijn wervelende en pauzeloze solovoorstelling.

In een hoog, maar nergens overspannen tempo, vertelde Heerschop verhalen uit zijn leven.

Zoals toen hij opgroeide in een tijdens zijn jeugd nog vrijwel geheel “wit” Bussum. De donkergekleurde nieuwe tandarts was in de zestiger jaren nog een bezienswaardigheid, die daarmee overigens zelf met humor bleek te kunnen omgaan. Daarna bleek de ervaring als gymnastiekleraar en als patiënt in wacht- en spreekkamers van huisartsen en klinieken een bron van bizarre en erg grappige verhalen. Heerschop vertelde ze met een fantastische timing, verrassende wendingen, virtuoos taalgebruik en met steeds een knap gevonden hilarische clou. Het publiek genoot en de Thamerkerk vulde zich vaak geheel met de uitbundige lach van de talrijke bezoekers.

Maar telkens klonk in de kleine menselijk verhalen ook door hoe belangrijk het is goed naar je gesprekspartner te luisteren, geïnteresseerd te zijn in de ander en oog te blijven houden voor het weldadige van vriendelijke, simpele, menselijke contacten. Met als voorbeeld Johan Cruijff, van wiens Foundation Peter Heerschop ambassadeur is. Hoe wereldberoemd hij al was, Cruijff bleef ervan genieten als hij een hele dag kinderen in achterstandwijken de vreugde van sport en spel kon laten beleven.

Zondag 17 december verzorgt vocaal ensemble Corde Vocali in de Thamerkerk een kleurrijk kerstconcert. Zie voor nadere informatie de nieuwe website van de SCAU, www.scau.nl.

   

Dit artikel delen: