Op 24 juni 2024 neemt Maarten Koningsberger afscheid van de liedkunst. Dat doet hij in de Kleine Zaal van het Concertgebouw (20.15 uur) met een keur aan muzikale vrienden – twintig geweldige musici met wie hij gedurende zijn carrière triomfen heeft gevierd op internationale podia. Het programma zal heel bijzonder zijn, van Byrd tot Barber en van Schubert tot Duparc. Het is tevens een benefietconcert, de opbrengst wordt geschonken aan de Margreet Honig Foundation.

Maarten Koningsberger

De internationale liedcarrière van Maarten Koningsberger wordt gekenmerkt door een grote verscheidenheid aan stijlen; ook zijn afscheidsrecital zal vier eeuwen liedkunst omspannen. Hij heeft tientallen malen in Het Concertgebouw gezongen, maar zijn recitals voerden hem over de hele wereld, van de Carnegie Hall in New York tot de Baxter Concert Hall in Kaapstad. Hij heeft ook een dertigtal cd’s opgenomen, waarvan het merendeel liederen, met werken van onder anderen Dowland, Purcell, Beethoven, Schubert, Schumann, Brahms, Mahler en Ravel.

Bijzondere line-up

Maarten Koningsberger wordt tijdens dit recital omringd door een stoet Nederlandse musici met wie hij tijdens zijn loopbaan veel heeft opgetreden: Ed Spanjaard, Roger Braun, Kelvin Grout en Bas Verheijden (piano); Jeremy Bass en Fred Jacobs (luit en theorbe); Esther Steenbergen (gitaar); Olga Franssen (kwint-basgitaar); Pieter-Jan Belder (klavecimbel); het Brisk Blokfluitkwartet, het Matangi Strijkkwartet en The Atlantic Trio.

Maarten Koningsberger en de SCAU

Maarten Koningsberger heeft twee keer bij de SCAU opgetreden – met groot succes. De eerste keer was op 13 september 2020 – in coronatijd! – met het programma ‘Beethoven in kilt’ – ter gelegenheid van het Beethovenjaar 2020. Samen met The Atlantic Trio bracht hij op aanstekelijke wijze Ierse en Schotse volksliederen van Ludwig van Beethoven, die zich hier van zijn vrolijke kant liet zien. Op 17 december 2023 was hij voor de tweede keer in Uithoorn, nu samen met het Matangi Strijkkwartet voor een bijzonder kerstconcert. Klassiek kerstrepertoire van o.a. Brahms en Fauré, gecombineerd met lichtvoetige ‘Americana’ zoals ‘Jingle Bells’ en ‘Let it snow‘.

Maarten Koningsberger. Foto: Maaike Eijkman

Dit artikel delen: