Tijdens een Empty Concertgebouw Session (www.concertgebouw.nl) speelt pianist Thomas Beijer de vierdelige cyclus ‘In the Mists’ van de Tsjechische componist Janacek. Tijdens het eerstkomende SCAU-concert op 14 maart a.s. speelt het Dostojevski Kwartet het strijkkwartet ‘Intieme Brieven’ van Janacek – ijs, weder en corona dienende…

Zelf ben ik verslingerd geraakt aan de tiendelige pianocyclus ‘Op een overwoekerd pad’ van diezelfde Janacek (1854–1928). Op CD’s en in streams wordt vaak de Engelstalige titel gebruikt: ‘On an overgrown path’. Hij heeft deze muziek in een tijdsspanne van tien jaar geschreven als herinneringen aan zijn dochter Olga die op 20-jarige leeftijd overleed aan tyfus. Prachtige, verstilde, ‘eenzame’ muziek die heel goed past in deze nog steeds bizarre corona-tijden waarin het hele sociale leven op een laag pitje staat en mensen teruggeworpen worden op zichzelf.

De titels van de tien miniaturen roepen allerlei associaties en gevoelens op: 1. Onze avonden, 2. Een weggewaaid blad, 3. Kom met ons mee!, 4. De madonna van Frydek, 5. Ze kwetterden als zwaluwen, 6. Woorden schieten tekort!, 7. Goede nacht!, 8. Onuitsprekelijk lijden, 9. In tranen, 10. De kerkuil is niet weggevlogen. Later heeft hij nog een tweede serie gemaakt van vier wat langere stukken; die zijn veel abstracter.

Wat uitvoering betreft heb ik drie aanraders voor u: – Rudolf Firkusny (DG 4497642), ‘onze eigen’ Helena Basilova (Quintone, release 2013) en Thomas Adès (Signum SIGCD600). Veel luisterplezier.