Datum: 19 November 2023
Aanvang: 14.30 uur (deuren van de zaal gaan om 14.00 uur open)
Locatie: De Schutse, Uithoorn

ANDRIES TUNRU – MARMER

Toen Michelangelo zijn vijf-en-een-halve meter hoge blok marmer geleverd kreeg – en wat zal die flitsbezorger gevloekt hebben – wist hij: mijn meesterwerk, dé David, zit er al in. Ik hoef slechts weg te hakken wat het niet is, en het kunstwerk zal verschijnen.

Zo ook Andries Tunru. Blijmoedig en voortvarend beitelt hij weg wat er niet toe doet. Hij breekt het soms eeuwenoude gesteente open en hakt, sjort en zaagt tot niets anders dan de kern overblijft. Niet met beitels en hamers, maar met de gereedschappen die hij zo goed beheerst: messcherpe grappen, bruisende verhalen en verbluffende improvisaties.

De pers eerder over Andries:
“Andries Tunru is een heel groot talent waar we nog jarenlang van kunnen genieten. Hij heeft de brutaliteit van Youp van ‘t Hek, de epische kracht van Freek de Jonge en de innemendheid van Herman Finkers.” – Het Friesch Dagblad

“Een zeer geslaagde voorstelling. Tunru is een ras-entertainer” (★★★★)

– NRC, recensie “In Theorie”

“Andries Tunru maakt hoge verwachtingen waar” (★★★★★) – iLoveTheater

OVER ANDRIES TUNRU

Andries Tunru (Tiel1 mei 1991) is een Nederlands cabaretier en improvisatieacteur. Hij studeerde psychologie aan de Universiteit Utrecht en voltooide vervolgens in 2015 de Koningstheateracademie, de opleiding tot cabaretier in Den Bosch. Een jaar later viel hij met zijn grappen al tweemaal in de prijzen. Hij won de publieksprijs op het Groninger Studenten Cabaret Festival en de jury- en publieksprijs op het Amsterdams Studenten Cabaret Festival. Op het Cameretten Festival 2017 bereikte hij de finale en sleepte hij de persoonlijkheidsprijs in de wacht. In zowel 2018 als 2019 werd hij, met improvisatiegroep Flunknarf, Nederlands Kampioen Improvisatietheater op het NTT.

Tunru deed in 2019 samen met zijn broer, Vincent Tunru, mee aan het televisieprogramma Lingo, waar zij opzien baarden door met een via een algoritme gegenereerde lijst met optimale startwoorden vijf afleveringen op rij vol te houden. In 2020/21 nam hij deel aan het winterseizoen van De Slimste Mens, waar hij als eerste deelnemer sinds dertien seizoenen alle zeven afleveringen waaraan hij deelnam won. Hij werd uiteindelijk tweede achter Rob “Snollebollekes” Kemps.

Gedurende de zomer van 2021 trok de komiek met collega’s Guido Weijers en RuudSmulders door het land met Buiten Spelen Zonder Jas. Ze trakteerden hun publiek op een gigantische comedy-cocktail vol stand-upcomedy, improvisatie en steengoede grappen.

Cabaretprogramma’s

In het seizoen 2019-2020 trok Tunru langs de theaters met zijn eerste avondvullende programma Vlees, vis, wal en schip. Daarna ging de cabaretier de zalen af met zijn tweede voorstelling In Theorie. Met scherpe grappen, groot improvisatietalent en een flinke dosis energie ontleedt hij het ‘mens-zijn’ tot op het bot. In het theaterseizoen 2023-2024 staat Tunru op de planken met zijn nieuwste voorstelling Marmer en als helft van improvisatieduo “Beperkt Houdbaar”. Daarnaast is hij vast lid van het cabaretteam van Spijkers met Koppen en is hij één van mannen achter de podcast “Radio Willekeur”.

WEEKENDWIJSHEID: ‘KNUFFEL ELKAAR ZONDER HET MANNENKLOPJE’

We kunnen leren van andermans ervaringen: elke week een levensveranderend inzicht van een bekendere Nederlander. Deze week: Andries Tunru. (Pieta Verhoeven, 18 mei 2023,Volkskrant Magazine).

Cabaretier Andries Tunru (32): ‘Ik geloof niet zo in de meeste verschillen tussen mannen en vrouwen. Vaak hebben die te maken met maatschappelijke normen, bijvoorbeeld over wat een man dient te zijn. Door een van die normen merk ik dat het heel anders is om met een vriendin te knuffelen dan met een vriend.

‘Mijn vriendinnen pakken me stevig beet, vragen hoe het met me is en benoemen hoe fijn het is elkaar weer te zien. Bij veel van mijn vrienden is de knuffel bijna plichtmatig: afstandelijker en ongemakkelijker. Als mannen elkaar knuffelen moeten ze altijd aan het einde nog even op elkaars rug slaan – mijn theorie is dat dat de knuffel iets ironiseert. ‘Nee hoor, we zijn niet écht zacht, we deden gewoon even alsof.’

‘Zonde, vind ik. Ik zou zeggen: gooi je ziel en je zaligheid in zijn volle kwetsbaarheid in je knuffel, óók als man. Pak elkaar eens even goed vast, zonder laf gedoe. ‘Hoe was je week? Waar ben je mee bezig in je hoofd?’ Dat kan een lastige overgang zijn, maar ik denk dat je er als rugkloppende man echt goed aan doet dat klopje eens te onderdrukken. Treed de ander met open armen tegemoet. Beheers ook de neiging elkaar eerst zo’n soort overhandse high five te geven, want dat eindigt altijd in twee gebalde vuisten tussen beide lichamen. Dat heeft een bepaalde afstandelijkheid; tussen jouw hart en mijn hart zit dan een vuist. Borstkassen tegen elkaar dus, beide armen om de ander heen. Ik durf wel te zeggen dat je gesprek dan als vanzelf niet meteen over de Champions League of de beurs gaat. Het is de simpelste manier om een mannenvriendschap te verdiepen.’

ANDRIES TUNRU IS EEN RAS-PERFECTIONIST:

‘SAMENWERKEN? DAT MOET OP MIJN MANIER’

Door veel op te treden werd cabaretier Andries Tunru (30) langzaamaan steeds bekender. Maar hij brak pas echt door toen hij meedeed met ‘Lingo’.

Journalist Mieke van Wijk spreekt hem in Linda over zelfspot, liefde en perfectionisme.

“Vijf jaar lang heb ik in achterzaaltjes en cafés gezwoegd en geploeterd”, vertelt Andries. “Ik werkte me de ballen uit mijn broek om er met ieder optreden fans bij te krijgen en het publiek aan me te binden. Die curve ging inderdaad langzaam omhoog. Tot ik in het tv-spelletje Lingo het woord ‘kutwijf’ spelde en ironisch genoeg dáármee ineens bekendheid verwierf. In mijn voorstelling heb ik het over de manier waarop mensen met elkaar omgaan. Hoe we ongemakkelijke dingen het liefst wegstoppen. Ik doe volop aan zelfspot. Hoe eerlijker en kwetsbaarder ik de draak steek met mijn eigen onvermogen, gebreken en valkuilen, hoe herkenbaarder het is voor het publiek.”

Andries geeft toe dat hij erg perfectionistisch is. “Daarin kan ik scherp zijn. Als ik met iemand samenwerk, dan moet het wel op míjn manier. Zo niet, dan zoek ik – zonder haatdragend te zijn – iemand anders. Dat is wel onhebbelijk, maar ik zie mezelf daar niet snel in veranderen.” (Fragment uit Linda 203 – 2021).

Kaarten bestellen

Dit artikel delen: