Datum: 17 November 2019
Aanvang: 14.30 uur (deuren van de zaal gaan om 14.00 uur open)
Locatie: De Schutse, Uithoorn

Lonneke Dort – ‘Na de lieve vrede’Lonneke Dort komt naar Uithoorn met haar cabaretprogramma Na de lieve vrede, haar eerste avondvullende programma. Ze neemt je mee in een ogenschijnlijk licht verhaal en giet de zware dingen des levens liefst in een gortdroog komisch lied.

Lonneke is een cabaretière en kleinkunstenares uit Nederland. In 2015 studeerde ze af aan de Koningstheateracademie in Den Bosch. In 2011 was Dort de winnaar van het Utrechts Cabaret Festival. In dat zelfde jaar won ze ook het Griffioen/Zuidplein Cabaret Festival. In 2017 sleepte ze de AKF Sonneveldprijs in de wacht door het Amsterdams Kleinkunst Festival te winnen. In de zomer van 2018 was ze te zien in De Slimste Mens.

Lonneke Dort wint het Amsterdams Kleinkunst Festival

(uit: NRC 11 april 2017)

“Lonneke Dort heeft in de Kleine Komedie in Amsterdam het Amsterdams Kleinkunst Festival gewonnen. Bij de droogkomische Lonneke Dort zag de jury „sterke liedjes die taalvaardigheid laten horen en die kleine verrassingen in petto hebben”. Dort „begeleidt die woorden met gortdroge mimiek, een opgetrokken wenkbrauw en soms met een blik waar je even in blijft hangen.” Dort, die over een mooie, wendbare stem beschikt, zong het lied met de meest verfijnde melodie van de avond, over een ongelijke relatie, met als terugkerende, weemoedige regel „Ik hoef er bijna niets voor terug”.

Vileine en prikkelende kijk

Van haar kwam ook het spannendste moment, tijdens een antivluchtelingenlied, waarin ze onder meer voorstelde een muur te bouwen, met als stellig refrein: „Dit is van mij”. Het publiek moest die tekst meezingen, waarna Dort het lied liet eindigen in het stampende geluid van marcherende laarzen. Die uitwerking leverde haar van de jury een compliment op: „Met een vileine en prikkelende kijk op de grotere thema’s en sterke liedteksten weet Lonneke zichzelf steeds spannend te houden en het publiek naar haar hand te zetten.

>

Website: www.lonnekedort.nl

Kaarten bestellen

Dit artikel delen: