Datum: 29 November 2020
Aanvang: 14.30 uur (deuren van de zaal gaan om 14.00 uur open)
Locatie: De Schutse, Uithoorn

Fluiten in het donker
Korte verhalen van Carmiggelt

Simon en Helmert

In de jaren zeventig schreef Simon Carmiggelt elke dag een zogenaamde Kronkel in het Parool.
Meestal treed daar een ik-figuur (duidelijk Carmiggelt zelf) in op, maar soms is het ook gewoon een kort verhaal. Ook verzorgde hij regelmatig de dagsluiting op de Nederlandse televisie. De prachtige observaties van Carmiggelt uit het dagelijkse leven zijn door Woudenberg bewerkt tot een reis door het leven. De voorstelling ‘Fluiten in het donker’ (ook de titel van één van de vele bundels die Carmiggelt op zijn naam heeft staan) begint met komische schetsen, die, hoe geestig ze ook blijven, steeds vaker beschouwend en sober worden. Verhalen over kwetsbare kinderen, verliefde stelletjes, peper-en-zout- echtparen, publieke vrouwen, kroeglopers en andere buitengewone zonderlingen. Nostalgie, melancholie en toch altijd weer die vaak een beetje wrange humor.

Biografie (bron: Theaterencyclopedie)

Helmert Woudenberg (1945) is een Nederlandse acteurtoneelregisseur en schrijver.
Hij werd geboren aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. Zijn vader overleed in de oorlog en hij werd opgenomen in een pleeggezin in Hilversum.

In 1969 deed Helmert Woudenberg eindexamen aan de Amsterdamse Toneelschool. Na twee seizoenen als acteur werkzaam te zijn bij Toneelgroep Centrum, werd hij één van de oprichters en leden van Het Werktheater, dat nationaal en internationaal in de jaren ’70 en ’80 veel opgang maakte. Vijftien jaar lang was hij aan deze groep verbonden. Het Werktheater hield zich bezig met het maken van experimenteel en kleinschalig theater.

Samen met Gees Linnebank werkte hij daarna vier jaar lang als artistiek leider van Toneelgroep Theater in Arnhem. De voorstellingen van Toneelgroep Theater sloegen echter niet aan bij het publiek en na vier jaar besloot Helmert Woudenberg om te stoppen als artistiek leider.

Momenteel is hij freelance acteur, regisseur, docent en trainer. Hij speelde onder meer bij Orkater, Mugmetdegoudentand en Carver. Hij maakte in de afgelopen jaren elf spraakmakende solotoneelvoorstellingen, waaronder Fortuyn (2006), een zeer goed ontvangen solo over het leven van de gelijknamige politicus en Übermensch (2012), een indrukwekkende voorstelling over Hitler. In juli 2021 werd Woudenberg benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau.

Solovoorstellingen

In zijn solovoorstellingen, die allemaal gaan over bijzondere en vaak enigszins beladen beroemde personen, probeert Woudenberg om nooit een oordeel te vellen over de personen die hij speelt. Hij is bezig met het tonen van de menselijke kant van personen als Hitler of Joep Haffmans. Het oordelen laat hij altijd aan het publiek. Zijn solovoorstellingen maakt Helmert Woudenberg ook daadwerkelijk solo. In feite maakt hij hier gebruik van het principe dat schrijver, regisseur en speler niet strak gescheiden hoeven te zijn zoals dat ook bij Het Werktheater werd toegepast.


Eigen spelmethode

Helmert Woudenberg werkt met een zelf ontwikkelde spelmethode, die gebaseerd is op de samenhang van de vier oerelementen Vuur, Water, Lucht & Aarde. De spelmethode voor improviserend acteren in de praktijk staat beschreven in het boek ‘Vuur, Water, Lucht & Aarde – Handleiding voor acteren’. Je leert hoe je in een toestand kunt geraken waarin je rustig (aarde), soepel van denken (lucht), open (water) en gedreven (vuur) tegelijkertijd bent. De methode is inmiddels bekend op alle acteursopleidingen, waar Woudenberg ook regelmatig optreedt als docent.

Studio 5

Helmert Woudenberg heeft samen met Vera Boots een organisatie opgericht onder de naam Studio 5, waarbinnen hij vorm geeft aan producties van stukken van zijn hand of bewerkingen uit de toneelliteratuur. Binnen deze organisatie leiden zij tevens een opleiding voor toneel- en trainingsacteurs. Studio 5 biedt trainingen in theaters, op scholen en bedrijven. Deze trainingen zijn gebaseerd op de elementenmethode van Helmert Woudenberg.

Ridder

In juli 2021 is Helmert Woudenberg benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn verdienste als theatermaker. Woudenberg zei in het bijzonder trots te zijn omdat dit ‘boven een toneelprijs uitstijgt’. Hij kreeg de koninklijke onderscheiding niet alleen voor zijn acteer- en schrijfwerk, maar ook voor zijn werk als docent en zijn spelmethode rondom de vier elementen, waarmee hij professionals en amateurs naar eigen zeggen de liefde voor het vak hoopt bij te brengen. ‘Zo’n ridderorde krijg je als je wat voor het land en de samenleving betekend hebt. Ik probeer, onder meer in mijn solo’s, altijd werk met maatschappelijke relevantie te maken. Mijn voorstellingen sluiten altijd aan op hoe de wereld er op dat moment voorstaat. Het geeft veel voldoening dat dit een onderscheiding is die verder gaat dan alleen een waardering voor goed acteren.’

Ridder Helmert. Foto: Paul Hoes

Kaarten bestellen

Dit artikel delen: