Datum: 12 januari 2020
Aanvang: 14.30 uur (de deuren van de zaal gaan om 14.00 uur open)
Locatie: De Schutse, Uithoorn

Eric Borrias

De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween
Naar de bestseller van Jonas Jonasson

Allan Karlsson wordt honderd jaar, maar is niet van plan op te komen dagen op het feest dat het bejaardenhuis organiseert. Dus stapt hij uit het raam en verdwijnt.
Bij toeval komt de honderdjarige man die uit het raam klom en verdween in het bezit van een koffer vol geld, crimineel geld. Vanaf dat moment begint een doldwaze  roadtrip dwars door Zweden. Criminelen, de politie, de pers, iedereen is op zoek naar Allan en de wonderlijke stoet mensen die hij om zich heen verzamelt. O ja, en een olifant.
Borrias maakte van De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween maar liefst twee voorstellingen! Een voor kinderen (7/8+) en een langere versie voor volwassenen.
In de jeugdversie volgen we Allan vanaf het moment dat hij het raam uitstapt. In het park komt hij Sven tegen. Een jongen op de schommel, die hoger en hoger gaat, omdat hij – net als Karlsson, meer van de wereld wil zien. Sven begrijpt “opa” Karlsson maar al te goed en dus zegt hij niets tegen de mensen die op zoek zijn naar Allan en zijn koffer.
Allan Karlsson blijkt niet alleen in zijn honderdste levensjaar een bijzonder mens; ook in de eeuw daarvoor heeft hij heel wat meegemaakt. Hij is van kinds af aan, gefascineerd door explosieven. Hij ontwikkelt zich dan ook tot expert op dit gebied. Mede hierdoor komt hij, al dan niet vrijwillig, over de hele wereld. Ontmoet alle groten der aarde, van Franco en Stalin tot Mao en Truman. Hij blijkt een behoorlijke invloed te hebben gehad op de loop der geschiedenis van de 20e eeuw.
In de volwassenversie van De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween komt ook dit aspect van zijn leven aan bod.

BIOGRAFIE ERIC BORRIAS

Er was eens…

Over Eric Borrias, een jongetje dat heel graag verhalen vertelde, toneel speelde.
Op de middelbare school begon hij met cabaret, richtte met zijn broer cabaret H2SO4 op en begon in 1980 bij het amateurtoneelgezelschap Elckerlyc. Na jaren cabaret en theater begint in 1990 de vertelcarrière van verhalenverteller/ Storyteller Eric Borrias. Dramadocent Loekie Wieringa start met een groep mensen Vertellerscollectief oRare. Het blijkt een ijzersterke leerschool en de opmaat naar een bestaan als fulltime verhalenverteller / Storyteller. Eind 1999 verruilt hij zijn vaste baan voor het grote avontuur. Hij sluit zich aan bij Theaterbureau Het Verteltheater, waar hij met zijn bewerkingen van beroemde kinderboeken veel succes oogst.

Storyteller

Ook het buitenland weet hem te vinden; hij is vaste gast op het grootste vertelfestival van Europa in Alden Biezen (België). Trad o.a. op in Canada, Engeland, Hongarije, Denemarken, Duitsland en Curaçao. Dat vertellen in het Engels geen punt is, komt hem goed van pas.

WOII

In 2000 speelt hij de solovoorstelling Binnen de Poorten, het verhaal van Jules Schelvis; een van de weinige Nederlands die nazivernietigingskamp Sobibor overleefden. Het bracht hem o.a. in contact met Herinneringscentrum Kamp Westerbork, waar hij tot op de dag van vandaag met enige regelmaat optreedt bij herdenkingen, symposia en tentoonstellingen. Ook voor Kamp Vught maakte hij een aantal voorstellingen. Voor zijn spel in Binnen de Poorten wordt verhalenverteller Eric Borrias in 2007 door Stichting Sobibor onderscheiden met de Rachel Borzykowski-penning.
Steeds vaker is verhalenverteller/ Storyteller Eric Borrias ook als vertelcoach en regisseur actief.
Leent zijn stem voor voice-overwerk en speelt in diverse hoorspelen.

Bedrijfsleven

Zijn ervaring in het bedrijfsleven komt hem goed van pas.
Lang voor de term “Storytelling” zijn intrede doet in het bedrijfsleven, is verhalenverteller Eric Borrias al actief voor tal van bedrijven en organisaties. Zijn maatwerkverhalen spreken steeds meer mensen aan.

Kroon op het werk

In 2016 wordt verhalenverteller Eric Borrias door een vakjury unaniem gekozen tot Vertelambassadeur 2016 voor Nederland en Vlaanderen.

Kaarten bestellen

Dit artikel delen: