Omschrijving: Trio Ireen van Bijnen, Kim Grisel en Karel Goossens zingt en speelt de sterren van de hemel
Datum: 28-09-2014
Aanvang: 14:30 uur

De Stichting Culturele Activiteiten Uithoorn (SCAU) opende zondagmiddag in de Thamerkerk het nieuwe concertseizoen met een succesvol optreden door Ireen van Bijnen, sopraan, Kim Grisel, klarinet, met Karel Goossens aan de vleugel. Wethouder Ria Zijlstra was er om op dit eerste middagconcert van de SCAU na de zomer enkele stimulerende woorden te spreken en nog eens te wijzen op het mooie en afwisselende programma dat de SCAU weer heeft samengesteld.

Aan het begin van het concert klonken in volledige bezetting twee prachtige werken van Franz Schubert. Eerst een korte “Romance” uit een, onder het stof uitgegraven, opera, ”Die Verschworenen”. Daarna het bekende, maar nooit vaak genoeg te horen, “Der Hirt auf dem Felsen”. Het was er allemaal: de stem van de eenzame, bedroefde herder maar ook de vreugde over het aanbreken van de lente. Ireen van Bijnen zong prachtig. Kim Grisel, nog bezig met haar master-opleiding aan het Utrechts Conservatorium, maar al regionaal prijswinnares bij het Prinses Christina Concours voor jonge musici, ging op de klarinet schitterend de dialoog met de zangeres aan. Karel Goossens zorgde aan de vleugel voor een stuwend pianistisch fundament.

Via zeven liederen van Manuel de Falla , allemaal korte verhaaltjes, door Ireen van Bijnen toegelicht en hier en daar door de klarinet geïllustreerd, kwamen we bij een voor solo klarinet geschreven en briljant gespeelde “Hommage” aan De Falla, van Béla Kováçs.

Na de pauze bleven Kim Grisel en Karel Goossens nog even samen aan het woord in zes qua sfeer afwisselende melodieën op thema’s van Engelse Folksongs, van Ralph Vaughan Williams. Vervolgens liet Kim Grisel in “Un seul” voor klarinet solo weer horen dat ze
de muzikale en technische mogelijkheden van haar instrument fantastisch beheerst en meeslepend muziek kan maken.

Het trio besloot de middag weer in zonnige sferen met een selectie van zeven korte en vlot aansprekende liederen voor zang en piano, hier en daar met klarinetpartij, van de Argentijn Carlos Guastavino. Dit was een keuze van de pianist, vertelde de zangeres, die de verschillende sferen in deze korte vocale stukjes weer prima en met een fraaie toon trof. Het was een goede keus, zoals bleek uit het forse applaus waarmee het publiek in de zeer goed bezette zaal liet merken dat men een muzikaal mooie middag had beleefd.

Op zondag 19 oktober, weer om 14.30 uur, staan Franse chansons op het SCAU-programma. Philippe Elan zingt ze. Nadere informatie vindt men op de website van SCAU: www.scau.nl.

Bob Berkemeier


Dit artikel delen: