Omschrijving: Tobias Borsboom kleurt meesterlijk tussen de lijntjes
Datum: 10-04-2022
Aanvang: 14:30 uur

Annuleringen, programmawijzigingen, ziekmeldingen, uitstel van optredens. Bestuursleden van de Stichting Culturele Activiteiten Uithoorn (SCAU) hadden er dit seizoen de handen vol aan. Gelukkig bleek het trouwe SCAU publiek vol begrip. Ook zondag, toen het oorspronkelijk geprogrammeerde licht klassieke concert door celliste Lidy Blijdorp en cymbalist Vasile Nedea was geannuleerd wegens ziekte van de cymbalist. De SCAU moest daardoor naar passende vervanging zoeken. Aan de enthousiaste reacties uit de zaal was te merken dat niemand er spijt van had dat nu pianist Tobias Borsboom op het podium zat. De zaalbezetting was vrijwel honderd procent met bijna honderdtwintig bezoekers, onder wie burgemeester Pieter Heiliegers met partner José.

Verrassend programma

Als gevolg van de genoemde planningsproblemen was Tobias Borsboom in dit seizoen de derde Nederlandse pianist die na Camiel Boomsma en Hannes Minnaar achter de vleugel zat.

Met de prachtig gespeelde “La Gondoliera”van Franz Liszt nam hij de bezoekers mee naar Venetië. Vijf“Préludes”van Debussy werden pianistisch schitterend ingekleurd. Alle muziekliefhebbers zagen voor hun geestesoog de“Cathédrale engloutie”uit de diepte van de zee muzikaal majestueus verrrijzen naar de oppervlakte. Toen kwam de humor aan bod in drie korte“Promenades”van Poulenc over verschillende manieren om van A naar B te gaan: rustig te voet, per stoomtrein en gas gevend in een snelle auto. Ontroerende verstilling, onrustige beweging en melancholie waren er in de na de pauze gespeelde“Moments musicaux”van Schubert. In drie delen uit de ”Java Suite”van de autodidactisch gevormde componist en pianist Leopold Godowski haalde Tobias Borsboom technisch en muzikaal alles virtuoos uit de kast. Nuttig en plezierig om naar te luisteren waren de eigen toelichtingen van de pianist bij de gespeelde stukken.

Nieuw SCAU-seizoen vol afwisseling

Tijdens dit slotconcert van SCAU-seizoen 2021-2021 kon men de folder met het nieuwe programma meenemen. Uitgestelde optredens krijgen een plaats naast nieuwe verrassingen op het podium van de Schutse. Pianist Camiel Boomsma gaat met zijn strijkersensemble onder andere het Vierde Pianoconcert van Beethoven spelen. Lenny Kuhr komt alsnog met haar programma“Het lied gaat door”. Ensemble“Musica Extrema”presenteert de uitgestelde muzikale voorstelling over romantiek, drama en liefde. De vier musiciennes van het Dostojevski Kwartet spelen strijkkwartetten van onder ander Beethoven en Debussy. Pianist Cor Bakker verzorgt met zijn collega’s een familieconcert rond liedjes van Harry Bannink. Ook is weer een kerstconcert mogelijk, zodat het prachtige kamerkoor Cantabile dit keer in december wel kan komen zingen. De blazers van het Amsterdamse Wind Quintet openen het nieuwe jaar met een muzikale reis door Bohemen en langs de Donau, onder andere met een eigen versie van Smetana’s “Moldau”. Pianiste Helena Basilova, saxofoniste Eva van Grunsven en mezzo-sopraan Francine Vis brengen een muzikaal-literair Schumann-Brahms programma. Cabaretier Vincent Bijlo sluit het nieuwe seizoen luchtig af onder de titel “Laat dat maar aan mij over”. Informatie over het seizoensprogramma, abonnementen en losse kaartverkoop staat op de website van SCAU, www.scau.nl.

Dit artikel delen: