Omschrijving: Thomas Verbogt & Beatrice van der Poel: Montere Weemoed
Datum: 16-12-2018
Aanvang: 14:30 uur

Montere Weemoed tussen de kersstalletjes in De Schutse

Al stond bij de Stichting Culturele Activiteiten Uithoorn (SCAU) zondagmiddag geen koor  met een kerstprogramma op het podium van De Schutse, kerstsfeer was er wel degelijk. Immers langs de wanden van de kerkzaal stonden tientallen fraai uitgevoerde kerststalletjes op lange tafels tentoongesteld. Ook overigens was deze nieuwe concertzaal van de SCAU met feestelijke kerstversieringen aangekleed en verlicht.

Ruim honderd bezoekers waren op deze koude dag door de sneeuwresten op straat naar De Schutse gekomen om naar de verhalen van schrijver Thomas Verbogt en de liedjes van zijn theaterpartner Beatrice van der Poel te luisteren.

Humor in kleine belevenissen

“Montere Weemoed”is de titel van het theaterprogramma waarmee het duo door het land reist. De weemoed zit bijvoorbeeld in de herinnering aan familieleden en vrienden die niet meer op deze aarde zijn. Zoals aan de schrijver en presentator van een bekende boekenrubriek op TV Wim Brands. Hij was een literaire vriend van Thomas Verbogt. Die eerde hem met het voorlezen van een van zijn gedichten. Beatrice van der Poel zong zo’n op muziek gezet gedicht met haar mooie stem en haar stijlvolle begeleiding op de gitaar.

Maar vooral humor was er volop. Kleine dagelijkse belevenissen leveren Verbogt telkens weer geschikte stof voor een leuk verhaal. Zoals de komische situatie tijdens een bezoek aan de polikliniek waar de schrijver zich onlangs met zijn zichtbaar ingegipste onderarm voor controle meldde. De jeugdervaring als geüniformeerd fluitistje met voor de ogen gezakte pet in het lagere schoolorkest van de schrijver. Of een onverwachte dameskus bij het verlaten van de supermarkt als verlate dank voor het betalen van een al lang vergeten ijsje.

Aangename afwisseling

De door Thomas Verbogt vertelde anekdotes, belevenissen en voorgelezen korte teksten zorgden met de nu eens dromerige, dan weer uitbundige, Nederlandstalige liedjes van Beatrice van der Poel voor prettige afwisseling tussen voordracht en muziek. Op verschillende soorten gitaren begeleidde de zangeres zich daarbij zelf kundig en muzikaal smaakvol, ondersteund door de uitstekend verzorgde geluidstechniek. De SCAU-bezoekers lieten via hun hartelijk applaus merken dat ze een fijne middag hebben beleefd.

Hoge Heem

Op zondag 13 januari geven de blazers van het Amsterdam Wind Quintet een Nieuwjaarsconcert met vlotte, zonnige en licht klassieke klanken. Kaarten zijn nu al verkrijgbaar via de website van de SCAU, www.scau.nl. Bijzonder is dat de SCAU voor dit concert bewoners van het nabij gelegen Hoge Heem als gasten uitnodigt. Bestuursleden en vrijwilligers uit de kring van de SCAU-bezoekers boden zich aan de gasten die moeilijk ter been zijn op die muzikale zondagmiddag vanuit het Hoge Heem naar de concertzaal in De Schutse te begeleiden.

Dit artikel delen: