Omschrijving: Shura Lipovsky met het ensemble Novaya Shira
Datum: 17-01-2016
Aanvang: 14:30 uur

De zangeres Shura Lipovsky is internationaal bekend en gewaardeerd als specialist op het gebied van het Jiddische lied. Zondagmiddag was zij met haar ensemble Novaya Shira (“Nieuw Lied”) in de Thamerkerk voor een optreden bij de Stichting Culturele Activiteiten Uithoorn (SCAU).

Het publiek beleefde een mooie en meeslepende muzikale middag. Met haar prachtige stem vertolkte Lipovsky een afwisselende reeks liedjes over het Joodse leven. Weemoed, droefenis, kleine religieuze, vaak al heel oude, anekdotes, vreugde, humor, hoop en optimisme gaan daarin hand in hand.

De zangeres en artistiek leidster van haar ensemble praatte de liedjes met Schwung aan elkaar. Daardoor maakte ze beeldend duidelijk waar de Jiddische teksten over gingen. Violist Bert Vos, celliste Maaike Roelofs, blokfluitiste Marjolijn van Roon en pianist Tamir Chasson zorgden als Ensemble Novaya Shira voor trefzekere instrumentale ondersteuning. Met Shura Lipovsky vormden zij als Klezmer-specialisten muzikaal een prima op elkaar ingespeelde eenheid. Toen de zangeres het publiek enkele keren enthousiast uitnodigde om vooral mee te zingen en ritmisch mee te klappen, haalde ze dan ook de mensen in de goedbezette zaal makkelijk over de streep.

Op zondagmiddag 14 februari komen de pianisten Ivo Janssen en Ariëlle Vernède voor de SCAU in de Thamerkerk op twee vleugels werken van Bach en de Canto Ostinato van Simeon ten Holt spelen.

Bob Berkemeier

Dit artikel delen: