Omschrijving: Peter Heerschop: De Minister van Enthousiasme: ‘lol is een serieuze zaak’
Datum: 31-03-2019
Aanvang: 14:30 uur

Met Peter Heerschop schaterlachen in volle Schutse

“Ieder nadeel heeft z’n voordeel”, zei Johan Cruijff. Het bestuur van de Stichting Culturele Activiteiten Uithoorn (SCAU) had aanvankelijk gemengde gevoelens bij de gedwongen verhuizing van de maandelijkse concerten en theaterprogramma’s van de unieke Thamerkerk aan de Amstel naar “De Schutse” in Zijdelwaard. Maar als de veelzijdige acteur, cabaretier, programmamaker en schrijver Peter Heerschop net als in 2017 zijn solovoorstelling weer in de Thamerkerk had moeten geven, had de SCAU wegens plaatsgebrek zeker vijftig bezoekers de toegang moeten weigeren.

In “De Schutse” hoefde dat niet. Overigens, tot vreugde van de SCAU, ook niet bij de afgelopen andere zondagmiddagevenementen met sterk toegenomen aantallen bezoekers. De ruim tweehonderd bezoekers die bij de SCAU deze zondag een vrolijke middag met Peter Heerschop kwamen beleven, konden in ‘De Schutse’’allemaal in de zaal. Gelukkig maar, want ook met zijn nieuwe programma “De Minister van Enthousiasme” heeft Heerschop zijn publiek uit Uithoorn en de regio weer een heerlijke ontspannen  middag bezorgd.

Grappen en anekdotes in sneltreinvaart

Ook in zijn nieuwe programma slalomt de cabaretier in vlot tempo van een anekdote naar een grap, en van een licht venijnige toespraak naar de herinnering aan een bizar voorval. Al was dit minder dan in zijn vorige programma een rode draad, zijn voormalige loopbaan als gymleraar bevatte toch ook dit keer weer grondstof voor humoristische bespiegelingen, grappen en anekdotes. Ook nu verpakte Heerschop daar weer alledaagse levenswijsheden of pedagogische tips in. Dan bleek opeens dat de leraar die de jonge Peter met zijn deprimerende en kleinerende beoordeling tot een stotteraar maakte, toch degene was die ervoor had gezorgd dat Peter in een hogere klas de hoofdrol in een schooltoneelstuk kreeg. Een bewust therapeutische daad, want het was meteen afgelopen met het gestotter.

Serieuze zaak en improvisatie

Je mag lachen om je fouten, vindt Heerschop. Inderdaad. Wat zwaar is kan licht worden gemaakt. En lol is een serieuze zaak. Voor Peter Heerschop is dat zo, want als je in bijna anderhalf uur uit je hoofd je publiek zo kon blijven boeien dat de volle Schutse telkens weer galmde van een collectief opklinkende schaterlach, dan gaat dat niet vanzelf. Dan is hard gewerkt aan de voorbereiding van dit succesvolle  nieuwe programma.

Met ruimte voor improvisatie, zoals paste bij het ontspannen contact dat Heerschop had met de mensen in de zaal. Als dat contact er is en als je je op het podium volkomen vrij voelt, kun je, zoals Heerschop, meteen vriendelijk een glaasje water bezorgen aan een hoestende mevrouw in de zaal.

Op deze laatste middag van het SCAU-seizoen konden de bezoekers alvast het nieuwe programma voor het seizoen 2019-2020 mee naar huis nemen. Alle informatie daarover is ook te vinden op deze website. Het nieuwe seizoen wordt geopend op zondag 15 september met een optreden door Cor Bakker (piano) en Gerard Alderliefste (zang/gitaar) met hun programma ‘En Route’.

Dit artikel delen: