Omschrijving: ‘Panorama Beethoven’ – muziek van Beethoven, Reicha, Schubert en Strauss door het Hexagon Ensemble (vijf blazers en een piano)
Datum: 20-09-2020
Aanvang: 14:30 uur

Coronabestendig Beethoven-festival bij de SCAUZes maanden moest de Stichting Culturele Activiteiten Uithoorn (SCAU) wachten totdat het in maart onderbroken concertprogramma op de maandelijkse zondagmiddagen kon worden hervat. Ook in Uithoorn ontwrichtte de coronacrisis het culturele leven. Maar gelukkig kon deze maand het nieuwe seizoen van de SCAU toch worden geopend. Dat was op zondag 13 september. De muziekliefhebbers uit Uithoorn en omgeving konden op veilige afstand van elkaar in de goed gevulde kerkzaal van de Schutse zitten. In het gezelschap van burgemeester Pieter Heiliegers en zijn partner José genoten ze van het prachtige openingsconcert met op het podium bariton Maarten Koningsberger en The Atlantic Trio.

Beeldende presentatie

Janneke van Prooijen, viool, Ansfried Plat, cello en Bas Verheijden aan de vleugel waren geweldig op dreef bij hun begeleiding van de zanger. Ze belichtten vocaal en instrumentaal gedreven een onbekende kant van Ludwig van Beethoven, die 250 jaar geleden in Bonn werd geboren. Want wie kent de “Scottish songs”opus 108, of zijn “Irish Songs”? En of de afwisselende juweeltjes van liedkunst gaan over liefde, sprookjesfeeën of een vrolijke drinkebroer: Maarten Koningsberger zong ze niet alleen fantastisch, maar aan zijn beeldende lichaamstaal kon je ook zien waar een lied over ging.

Briljant spel

De leden van The Atlantic Trio zorgden voor een soepele, naadloos afgestemde begeleiding van de liederen. In de “Introductie en variaties over het volksliedje“Ich bin der Schneider Kakadu” konden de drie musici zich ook zonder zanger van hun beste kant laten horen. Pianist Bas Verheijden had goed klinkende arrangementen gemaakt. Dat was te horen was in de toegift: het in de korenwereld bekende lied “Down by the Salley gardens”.

Uitgesteld Panorama Beethoven

“Ieder nadeel heeft zijn voordeel”, zei Johan Cruijff. Het was jammer dat door de coronacrisis het optreden van het vermaarde Hexagon Blazersensemble in april moest worden afgelast. Gelukkig was een muzikale hersteloperatie mogelijk doordat de SCAU het afgelaste optreden met“Panorama Beethoven”alsnog in het nieuwe seizoenprogramma kon invoegen. Zondag zaten de musici dan ook om half drie met maandenlang opgehoopte energie klaar op het podium in de Schutse: Wout van den Berg (fluit), Bram Kreeftmeijer (hobo), Annemiek de Bruin (klarinet), Christiaan Boers (hoorn), Marieke Stordiau (Fagot) en Frank Peters (piano).

Knappe blazersarrangementen

In knappe arrangementen van componist, dirigent en dichter Micha Hamel klonken briljant gespeelde composities van Beethoven en zijn tijdgenoten Reicha en Schubert. Een hoogtepunt was stellig het subliem gespeelde“Kwintet opus 16 in Es groot”. De fantasierijk door Micha Hamel geïnstrumenteerde fragmenten uit Schuberts toneelmuziek bij “Rosamunde” of Beethovens eigen “Fur Elise”omlijstten het grote werk welluidend. In het hels lastige trio voor fluit, fagot en piano, jeugdwerk van een ondeugende Beethoven, bleek fluitist Wout van den Berg virtuoos in staat tot halsbrekende muzikale toeren. Het laatste stuk op deze middag, “Wiener Blut”van Johann Strauss, was door Micha Hamel voorzien van een inleidend walsje van Beethoven.

Coronabestendig zittend bedankte het publiek de musici en componist Micha Hamel, die in de zaal was komen luisteren naar zijn eigen arrangementen, met een gul applaus. Het concert werd een mooie afsluiting van een door de coronacrisis toevallig ontstaan mini Beethoven festival op twee zondagmiddagen.

Wachtlijst

Op zondag 11 oktober treden de bekende bandeonist Carel Kraaijenhof en Leoni Jansen, zang, op met “Theaterconcert: een bandoneon, een gitaar, een bodhran en een stem”.

Daar is veel belangstelling voor. In verband met het beperkte aantal plaatsen hanteert de SCAU een wachtlijst, waarvoor men zich tot 10 oktober nog kan aanmelden. De SCAU vraagt abonnementhouders en houders van losse kaarten: wilt u zich bij secretaris Anton Furneée afmelden als u niet komt (secretariaat.scau@gmail.com, of 06-41488898)? De SCAU kan dan belangstellenden op de wachtlijst toch nog een veilige plaats geven.

Dit artikel delen: