Omschrijving: Oneiros Ensemble verrast met subliem Frans programma
Datum: 25-09-2016
Aanvang: 14:30 uur

Het nieuwe concert- en kleinkunstseizoen van de Stichting Culturele Activiteiten Uithoorn  (SCAU) werd zondagmiddag geopend met een ensemble dat eerst niet in de jaarfolder stond toen deze werd verspreid. De aanvankelijk geprogrammeerde jonge harpiste trok zich onverwacht terug. Het SCAU-publiek, met als gast cultuurwethouder Ria Zijlstra, kreeg er in de Thamerkerk wel een zeer goed, zevenkoppig, ensemble voor in de plaats: het Oneiros Ensemble.

Afgestudeerd of bijna klaar aan verschillende Nederlandse conservatoria vonden de musici elkaar in 2011 en besloten ze kamermuziek te gaan spelen in afwisselende bezettingen.

Daar zaten ze dan, eerst met zijn vijven. Johan Olof en Eva van Haaften, viool, Adriaan Breunis, altviool, Justa de Jong, cello en harpiste Liesbeth Vreeburg begonnen, met op de lessenaars het rustige, ijle “Grabgesang” voor Richard Wagner, van Franz Liszt. Daarna kwam de vaart er flink in tijdens het spelen van de “Première Rapsodie” voor klarinet, fluit, strijkkwartet en harp van Claude Debussy, met de prima fluitist Ivo Visser erbij en met klarinettist Diederik Ornée in een briljant gespeelde solopartij. Het ensemble verkleinde zich weer in het “Strijkkwartet nummer 1” van Darius Milhaud. Dat straalde al hier en daar de warmbloedige dansante geest van Zuid Amerika uit voordat de componist daar een tijd ging werken.

Na de pauze begonnen de vlot toelichtende violist Johan Olaf en de harpiste klein en kort met de subtiel gespeelde “Berceuse op de naam van componist Gabriël Fauré” van zijn jongere collega en bewonderaar Maurice Ravel. Aangenaam verrassend was daarna het “Concert voor fluit, harp en strijktrio” van de Belg Joseph Jongen. Brede orkestraal getoonzette stromen muziek van een laatromantische en zeer Frans georiënteerde allure vulden de zaal uiterst welluidend. Een voor de luisteraars stellig onbekend werk, waarmee de musici meeslepend lieten horen dat er ook in België voortreffelijke componisten actief waren en zijn. Een goede keus van het ensemble, evenals de energiek gespeelde “Introduction et Allegro van Debussy”. Daarmee besloot het voltallige ensemble dit mooie openingconcert met zijn smaakvol gekozen en originele programma.

Op zondag 16 oktober staat gitarist Eric Vaarzon Morel spelend en vertellend op het SCAU-podium met zijn lied- en flamencoprogramma “De Waterdrager”.

Dit artikel delen: