Omschrijving: Helmert Woudenber kruipt in de huid van Simon Carmiggelt
Datum: 14-11-2021
Aanvang: 14:30 uur

De “Kronkels”van Simon Carmiggelt waren vroeger vaak de stukjes die oudere abonnees van “Het Parool” meteen gingen lezen als de krant op de mat was geland. Dat waren prachtige en meesterlijk geschreven observaties uit het dagelijks leven. Carmiggelt tekende zijn “Kronkels”vaak op als hij in een Amsterdams café weer eens een vaak bizar of tragikomisch verhaal van zijn gesprekspartner aan de bar of aan een tafeltje had gehoord. In heel wat boekenkasten staan nog exemplaren van Carmiggelts meermaals gebundelde en uitgegeven “Kronkels.

Acteur en regisseur Helmert Woudenberg (1945) kent ze al sinds zijn schooltijd op een Hilversums Lyceum. Hij oogstte als scholier van achttien jaar lof bij een voordrachtsoefening waarbij hij zijn schoolgenoten imponeerde met een verhaal van Simon Carmiggelt.

De acteur heeft de draad van toen weer opgepakt met zijn progamma “Fluiten in het donker”, dat hij op podia in ons land gaat presenteren. Onderwerp zijn  de vaak tragikomische schetsen van Carmiggelt uit het dagelijks leven. De acteur heeft ze smakelijk samengesmeed tot een afwisselend programma van ruim een uur.

Primeur

Als gevolg van de beperkingen die de cultuursector troffen heeft Helmert Woudenberg de première van zijn nieuwe programma telkens moeten uitstellen. Gelukkig kon de Stichting Culturele Activiteiten Uithoorn (SCAU) de maandelijkse concerten en kleinkunstactiviteiten weer organiseren dank zij de recente versoepelingen. Daardoor kon het SCAU-publiek zondag genieten van de primeur dat Helmert Woudenberg zijn nieuwe programma in Uithoorn al vóór de officiële première elders als try out kon presenteren.

Meesterlijk voorgedragen wekte Woudenberg ze tot leven, de verhalen over verliefde stelletjes, peper-en-zout-echtparen, kroeglopers en al die andere bijzondere mensen uit Carmiggelts “Kronkels”.De bezoekers in de goed gevulde zaal genoten ervan.

Doordat de SCAU diverse evenementen had moeten uitstellen en nu met een inhaaloperatie bezig is, zal het podium in“De Schutse”op zondagmiddag 21 november al weer zijn bezet. Meesterpianist Hannes Minnaar zal dan onder andere Bachs “Goldbergvariaties” komen spelen.

Dit artikel delen: