Omschrijving: Ierse nachten van Eric en Leoni vallen in de smaak
Datum: 24-09-2017
Aanvang: 14:30 uur

In oktober vorig jaar zat gitarist Eric Vaarzon Morel nog alleen op het podium van de Stichting Culturele Activiteiten Uithoorn (SCAU) in de Thamerkerk. Zondagmiddag werd hij op dat podium vergezeld door de veelzijdige presentatrice, theatervouw en zangeres Leoni Jansen.

Het in groten getale gekomen SCAU-publiek kreeg in de volle zaal de primeur van hun nieuwe programma“Ierse Nachten”. Pas in oktober gaan Vaarzon Morel en Jansen daarmee officieel het land in, maar in de SCAU-serie zondagmiddagconcerten paste toevallig net een try-out vóór de première elders. Dat bleek een goede greep, gezien en gehoord het tussen de nummers telkens opklinkende stevige applaus.

Wethouder Ria Zijlstra opende deze zonnige en feestelijke muziekmiddag met alvast haar felicitaties voor de in 2018 vijfentwintig jaar actieve SCAU uit te spreken. SCAU-bestuurslid Carel Nieber riep het publiek op om vooral eens te kijken naar de vernieuwde website van de SCAU (www.scau.nl). Die biedt nu behalve informatie ook de eigentijdse mogelijkheid om digitaal abonnementen en losse kaarten te bestellen.

Muzikale verbindingen tussen Spanje en Ierland

Na deze korte toespraken brandden de beide muzikanten los. Door zijn jarenlange ervaring in Spanje is Vaarzon Morel bekend als een specialist in de typisch Spaanse gitaarmuziek met zijn vlammende flamenco- en fandangoklanken. Maar Eric en Leoni lieten zondagmiddag horen en zien dat er verrassende verbindingslijnen lopen tussen Spanje en Ierland. Het DNA van het Ierse en het Spaanse volk blijkt niet alleen muzikaal overeenkomsten te vertonen. Ook wat betreft het karakter van mythen en sagen zijn er opmerkelijke verbindingen tussen het Spaanse en het Ierse volk met zijn Keltische wortels.

Ontspannen toegelicht door de spelers en vrolijk communicerend werd een kleurige en afwisselende reeks muzikale verhalen de enthousiaste zaal in gespeeld. Nu eens virtuoos door Eric solo op gitaar, dan weer als eensgezind gitaarduo of met Leoni mooi zingend of ritmisch trommelend.

Het publiek, met veel nieuwe bezoekers van de SCAU-middagen, genoot. Dat bleek wel uit het krachtige slotapplaus. Het werd een succesvolle try-out van een programma waarmee Eric Vaarzon Morel en Leoni Jansen met een gerust gevoel andere Nederlandse podia kunnen betreden.

Op zondag 15 oktober, aanvang wederom 14.30 uur, komt de jonge talentvolle bariton Raoul Steffani met pianist Daan Boertien aan het SCAU-publiek in de Thamerkerk laten horen dat hij na zijn opvallende presentatie in het TV-programma “Podium Witteman” ongetwijfeld aan het begin staat van een prachtige muzikale carrière.


Dit artikel delen: