Omschrijving: SEASIDE SINGERS TRAKTEREN OP EEN MUZIKALE ‘HIGH TEA’
Datum: 16-04-2023
Aanvang: 14:30 uur

Bij een ‘high tea’ horen verschillende heerlijkheden, zoals taartjes, zoete scones en hartige sandwiches. Op zondag 16 april j.l. trakteerde het Noordzeekoor The Seaside Singers uit Noordwijk de concertgangers op een gevarieerde, muzikale ‘high tea’. Het thema van die middag in De Schutse te Uithoorn was dan ook: ‘An English Afternoon’. Het in grote getale toegestroomde publiek (er moesten stoelen bij geplaatst worden!) kon genieten van allerlei muzikale heerlijkheden, onder de bezielende leiding van dirigent Bob Berkemeier. Een aparte vermelding verdienen de solisten: Astrid de Koning achter de vleugel, Janneke van Oevelenop dwarsfluit en de stralende, lichte sopraan Margreet Groenewoud.

Feest der herkenning
Meteen al bij de eerste nummers werd het een feest der herkenning: ‘Morning has broken’ (bekend geworden in de versie van Cat Stevens) en ‘Danny Boy, over een vader die zijn zoon naar de oorlog ziet vertrekken en die weet dat het waarschijnlijk het laatste afscheid is. Bekende songs uit aloude musicals brachten nostalgische gevoelens teweeg:  ‘In all mydreams I dream of you’, ‘Seems like old times’ en ‘Love changes everything’.

De vakantie van Elgar
Een ontdekking waren drie delen uit de liederencyclus ‘From the Bavarian Highlands’ van Edward Elgar. Hij schreef dit stuk als herinnering aan zijn vakantie te Garmisch in Beieren.
Zo te horen had hij het er erg naar zijn zin: vooral in ‘The Dance’ spatte de vreugde er van af in bijzondere ritmes. Er werd nog meer muziek van Elgar ten gehore gebracht, o.a. ‘Salut d’amour’ en ‘Spanish Serenade’. Als toehoorder kon je zien dat de koorzangers er ook zelf veel plezier aan beleefden.

Hoogtepunten
Om nog een paar hoogtepunten te noemen: de hymne ‘For the beauty of the earth’ van John Rutter en het gevoelige ‘The long day closes’ van Arthur Sullivan. De dirigent wist aan de koorleden veel muzikale expressie te ontlokken en de begeleiding op de vleugel door Astrid de Koning was zeer fijnzinnig en waar nodig krachtig. De muzikale intermezzi in verschillende samenstellingen verhoogden de feestvreugde. Dit lichtvoetige concert werd afgesloten met een Vera Lynn Medley, waarin natuurlijk als slotakkoord ‘We’ll meet again’ niet mocht ontbreken. Het zichtbaar genietende publiek zong uit volle borst mee.

We’ll meet again… in het nieuwe seizoen van de SCAU
Al met al een zeer geslaagde afsluiting van het seizoen 2022-2023 van de SCAU, Stichting Culturele Activiteiten Uithoorn. Ondertussen is de verkoop van abonnementen en losse kaarten voor het nieuwe seizoen 2023-2024 van start gegaan, zowel online via de website www.scau.nl als via de antwoordkaart uit de seizoensbrochure. Ook dat belooft weer een zeer gevarieerde mix van klassieke muziek en kleinkunst te worden: wat dacht u van ABBA songs door de zingende zussen Van der Poel en cellosonates door tweevoudig Edisonwinnares Lidy Blijdorp? En nog veel meer. Laat u verrassen!

Dit artikel delen: