Omschrijving: Kamerkoor Cantabile straalt in kerstsfeer
Datum: 18-12-2022
Aanvang: 14:30 uur

Acht jaar na een succesvol optreden in december 2014 concerteerde het Alphense kamerkoor “Cantabile” weer voor het publiek van de Stichting Culturele Activiteiten Uithoorn (SCAU).Toen en eerder al in 2012 was dat nog op het podium in de Thamerkerk. Zondagmiddag zong “Cantabile” in de Schutse, thans de uitstekende en grotere concertzaal van de SCAU. Het koor is wat kleiner geworden sinds die vroegere jaren. Vooral in de mannensector is dat overigens een landelijk koorprobleem. Heren zijn daarom ook bij Cantabile hartelijk welkom ter vervulling van vacatures. Maar klein in aantal kan muzikaal heel fijn zijn. Dit voortreffelijke koor in de eredivisie van de amateursector liet dat ook dit keer weer horen. Het, vorig jaar wegens de toenmalige lockdown afgelaste, concert stond ook nu vanzelfsprekend in het teken van de naderende kerstdagen. De prachtig ingerichte tentoonstelling van de talrijke verlichte kerststalletjes langs de zijkanten van de kerkzaal was zeker een sfeer verhogende visuele omlijsting van het concert.Dirigent Simon Stelling had met zijn koorleden een veelzijdig en afwisselend programma samengesteld. Of het nou ging om de zo goed voor koor geschreven kerstliederen van gerenommeerde Engelse componisten en koordirigenten als David Willcocks en John Rutter, zoals “Once in royal David’s city”, of “Il est né le divin enfant. Of het koor nu a cappella, onbegeleid, zong of met Alexander Schippers prima spelend en volgend aan de vleugel of op het orgel. Er werd zuiver, genuanceerd en met veel aandacht voor de dynamiek gezongen. Ook als in een moeilijk nieuw stuk als “O Radiant Dawn” van MacMillan schurende akkoorden vocaal helder moesten worden neergezet. Dat is “Cantabile” goed gelukt. Daar zal de, meeslepend enthousiasme uitstralende, dirigent met zijn twaalf zangeressen en zangers op de repetities hard aan hebben gewerkt.

Het was een goed idee om in enkele bekende kerstliederen de mensen in de zaal zelf mee te laten zingen. En tussen vocale delen rende Simon Stelling als intermezzo een keer de trap op naar het balkon met het orgel om daar als ervaren organist twee delen uit het Kerstconcert van Corelli ter spelen. Ook begeleider Alexander Schippers kon zich in een instrumentaal tussenspel solistisch laten horen. Dat deed hij fantasierijk aan de concertvleugel, met een leuke improvisatie op kerstliedjes.

Ondanks de weer- en wegomstandigheden was de zaal behoorlijk vol. Het uitbundige applaus aan het slot van het concert bewees dat de bezoekers geen spijt hadden van hun gang naar de Schutse over hier en daar gevaarlijk beijzelde wegen en stoepen.

Op zondag 8 januari, aanvang 14.30 uur, volgt het Nieuwjaarsconcert van de SCAU. De blazers van het Amsterdam Wind Quintet geven dan een concert met lichtvoetige muziek van Boheemse componisten zoals Reicha en Smetana, wiens bekende “Moldau” in kleine bezetting te horen zal zijn.

Dit artikel delen: