Omschrijving: Kerstconcert door vocaal ensemble Corde Vocali
Datum: 17-12-2017
Aanvang: 14:30 uur

Verfijnde koorklank in kerstconcert van Corde Vocali

Honderdduizenden amateurs zingen met passie en plezier in duizenden koren. Dat zijn meer landgenoten dan de leden van voetbalclubs, wat bestuurders, politici en mediamagnaten zich goed moeten realiseren. Zoals er in de amateursport clubs zijn die op allerlei niveaus hun hobby bedrijven, zijn er in de koorwereld ensembles die vooral voor de gezelligheid hun ontspannende zanghobby bedrijven naast bijna professionele zanggroepen. In de topklasse van de amateurkoorzang zitten stellig de veertien vocaal voortreffelijke presterende sopranen, alten, tenoren en bassen van het kamerkoor“Corde Vocali”.

Het was trouwens een aardig idee van de oprichters tien jaar geleden om hun nieuwe koor “Corde Vocali”,“Stembanden”,  te noemen. Dat het met de stembanden en de muzikaliteit van deze veertien enthousiaste en kennelijk hard studerende  amateurzangers en –zangeressen dik in orde is, kon het publiek van de Stichting Culturele Activiteiten Uithoorn (SCAU) zondagmiddag in de tjokvolle Thamerkerk overtuigend beluisteren.

Veelzijdig progamma

 Corde Vocali werkt projectmatig, met wisselende, telkens bij het te zingen repertoire uitgekozen dirigenten. Dit keer was dat Hans Noijens. Hij is actief bij verschillende hooggeklasseerde kamerkoren, is koordirectiedocent en staflid bij het landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst. Met zijn koor had hij een vocaal verrassend, veelkleurig, maar ook voor zijn koor veeleisend programma samengesteld.

Met loepzuivere intonatie werden meerstemmige composities uit verschillende stijlperioden uitgevoerd. Zoals uit de Renaissance Dixit Dominus en Beatus Vir van Claudio Monteverdi en twee liederen van Jan Pieterszoon Sweelinck. Uit de Barok klonk Befiehl dem Engel van Dietrich Buxtehude. Een verrijking van het programma was de prima instrumentale medewerking bij onder andere deze cantate door het ensemble Giardino Musicale, bestaande uit Louella Alatiit en Tomasz Plusa, viool, Elske Tinbergen cello, Harjo Neutkens, theorbe en Cvetanka Sozovska op het door het ensemble zelf meegebrachte kistorgel.

Nederlandse composities

 Ook klonken voortreffelijk voor koor gecomponeerde stukken van Nederlandse componisten. Zoals de kerstliederen op oud-Nederlandse teksten van koorspecialist en –dirigent Jetse Bremer en de twee Nederlandse kerstliederen in een knap arrangement van componist Louis Toebosch. Afgewisseld met Engelse Christmas Carols en een scala van welgekozen andere werkjes in Kerstsfeer zong Corde Vocali, met uitstekende inbreng van solistische passages in de dames- en herengroep, het hele repertoire van deze vocale middag prachtig van klank, en perfect qua ritmiek en dynamiek. Ook het publiek deed liet zingend mee, want op uitnodiging van de energiek leidende dirigent Hans Noyens zongen de mensen in de zaal samen met het koor mee in het slotlied O come all ye faithfull. Dat was het slot van een sfeervol kerstconcert in de fraai aangeklede Thamerkerk. Op zondag 21 januari opent de SCAU het muzikale Nieuwjaar met een vrolijk muziektheatraal optreden door het pianoduo Beth&Flo (Elsbet Remijn en Claudette Verhulst). Zie voor nadere informatie de website van de SCAU, www.scau.nl

Dit artikel delen: