Omschrijving: Chiantikwintet speelt orkestraal en vurig
Datum: 13-02-2022
Aanvang: 14:30 uur

Dankzij de recente versoepelingen kon de deur van De Schutse zondagmiddag weer open voor  de bezoekers van een uitgesteld concert in de maandelijkse serie van de Stichting Culturele Activiteiten Uithoorn (SCAU).

Met voldoende ruimte tussen de zitplaatsen vulde het trouwe, veilig QR-gecodeerde, SCAU-publiek de zaal om te genieten van een fantastische muziekmiddag. Want op het podium gingen om half drie vijf gretige jonge muzikanten van topklasse zitten. Dat waren Nathalia Milstein aan de vleugel, Shin Sihan en Yamen Saadi, viool,Takehiro Konoe, altviool en Anastasia Feruleva, cello. Zij verving uiterst competent de wegens ziekte plotseling verhinderde collega Alexander Warenberg.

Meeslepende Franse klanken

Op het programma stonden twee pianokwintetten van meesters uit het Franse taalgebied.

De musici begonnen met het Pianokwintet nummer 2 in c kleine terts, opus 115, van Gabriël Fauré. Meteen al was in de akoestisch voortreffelijke Schutse te horen dat een ensemble van grote klasse op het podium zat. Een volle warme klank verraste en verblijdde de aandachtig luisterende muziekliefhebbers. Orkestraal en vol klonken de passages in de snelle delen waarin de toetsen en de snaren gepassioneerd werden bespeeld.

Onstuimig en virtuoos ging het jonge kwintet de noten van het Pianokwintet in F grote terts van César Franck muzikaal te lijf. Een muziekcriticus uit de tijd van de componist, Emile Vuillermoz, schreef in 1921 dat dit werk zich kenmerkt door het jeugdig privilege van frisheid, hartstocht, gulheid en verleidelijke tederheid. Als deze criticus zondagmiddag in de Schutse zou hebben gezeten, had hij kunnen vaststellen dat het Chianti Ensemble die kenmerken van de meesterlijke compositie voortreffelijk tot klinken heeft gebracht.

Op zondag 13 maart komen Carel den Hertog (viool), Coos Lettink (accordeon) en Casper Terra (klarinet) zigeuner, klezmer en balkanmuziek spelen. Zij vormen het Trio c tot de derde.

Informatie van de SCAU over beschikbare plaatsen en kaartverkoop volgt later, afhankelijk van de dan geldende coronamaatregelen.

Dit artikel delen: