Omschrijving: Eleonore Pameijer; Meesterlijk fluitspel met stormachtige begeleiding
Datum: 20-11-2016
Aanvang: 14:30 uur

Hevige stormvlagen floten zondagmiddag om de muren en de toren van de Thamerkerk toen, binnen, Eleonore Pameijer het concertpubliek van de Stichting Culturele Activiteiten Uithoorn (SCAU) met haar meesterlijk fluitspel in haar ban hield.

Met aan de vleugel de jonge Roemeen Andrei Banciu verzorgde de fluitiste een recital met korte, kleurrijke en afwisselende, composities. Er klonken aansprekende stukken van Donizetti, Debussy, Fauré, Enescu en Poulenc. Virtuoos, zoals in de vrolijke sonate voor fluit en piano van Poulenc aan het slot van het concert. Ontroerend mooi van toon in langzame delen uit de Romances van Schumann en in de solo gespeelde Syrinx van Debussy.

Vergeten componist

Origineel was de keus van de prachtige fluitsonate van de, in de Tweede Wereldoorlog omgekomen, Nederlandse componist Leo Smit. Met haar Leo Smit Stichting probeert Eleonore Pameijer al twintig jaar het werk van deze ten onrechte jarenlang vergeten componist weer onder de aandacht van concertorganisatoren en publiek te brengen. Met succes. Zijn kamermuziek klinkt weer op de kleine podia. Ook het Concertgebouworkest heeft ontdekt dat zijn werk daar op de lessenaars hoort te staan.

Andrei Banciu speelde de sonate voor het eerst, maar het spel van de ervaren fluitiste en van de stuwend begeleidende pianist vormde meteen al een hechte eenheid. Mooi vertolkte hij ook, als solistisch intermezzo, twee Préludes van Debussy, waaronder het technisch zeer moeilijke en briljant gespeelde Feu d’artifice.

Het SCAU-publiek, waaronder bezoekers uit de Ronde Venen, Amstelveen en Aalsmeer, beloonde de musici in de volle zaal met hartelijk applaus voor de mooie middag. Zeer gewaardeerd werd de toegift, de fraai gespeelde en rustgevende Sicilienne van Bach.

Op zondagmiddag 18 december, weer om 14.30 uur, verzorgt het Jazztrio JUUZZ, met zangeres Judith Beuse, gitarist Frans Molenaar en bassist Paul Mulder, in de Thamerkerk een SCAU-concert met jazzmuziek in de stijl van de zwoele jaren vijftig, met ook een passend kersttintje.

Dit artikel delen: