Omschrijving: Dubbelgevleugeld Canto Ostinato klinkt groots in de Thamerkerk
Datum: 14-02-2016
Aanvang: 14:30 uur

Simeon ten Holt componeerde zijn door talrijke liefhebbers gekoesterde Canto Ostinato “voor een of meer toetsinstrumenten”, vertelde pianist Ivo Janssen tijdens de nazit  na afloop van het zondagmiddagconcert in de Thamerkerk.

Samen met zijn collega Ariëlle Vernède vertolkte Janssen dit fascinerende pianostuk op twee tegen elkaar aan geschoven vleugels, als onderdeel van de serie klassieke concerten van de Stichting Culturele Activiteiten (SCAU) dit seizoen.

Kleine variaties en wisselende combinaties van telkens in verschillende klankkleuren terugkerende thema’s in alle gradaties van sterktegraden kenmerken deze bijzondere compositie. De twee uitstekende pianisten ontlokten aan de twee vleugels op gedreven wijze de nu eens heel zachte, dan weer breeduit orgelende klanken van de “Canto”. Dat alles ritmisch meeslepend en met mooie zangerige lijnen in de melodieën die de ruimte in de volledig bezette kerkzaal tot in de houten nok prachtig en krachtig vulden.

Vóór de pauze speelde het pianistenduo twee fuga’s en de Sonate in C voor twee klavieren, BWV 1061, van Johann Sebastian Bach. Als de componist zou hebben geweten dat dit werk voor bescheiden klavecimbels zo breed en bijna orkestraal kan klinken op twee forse vleugels, zou hij Ivo Janssen en Ariëlle Vernède zeker hebben gecomplimenteerd met hun meesterlijke vertolking.

Uit het hartelijk applaus na afloop van de “Canto Ostinato” liet het publiek in de vrijwel uitverkochte zaal merken dat de combinatie Bach-Ten Holt goed beviel en bij beide pianisten in voortreffelijke handen was.

Op zondag 13 maart, weer om 14.30 uur, presenteren schrijver Jan Brokken en pianist Marcel Worms in de Thamerkerk een programma met voordracht en muziek rond Caribische componisten die waren geïnspireerd door het werk en de stijl van Chopin.

Bob Berkemeier

Dit artikel delen: