Omschrijving: ‘De sneeuwstorm’ – een kort verhaal van Poesjkin met verhalenverteller Hans Boland en accordeonist Oleg Lysenko
Datum: 29-11-2020
Aanvang: 14:00 uur

Met de SCAU coronabestendig in De Sneeuwstorm

Voor concert- en theaterorganisatoren gelden helaas nog strenge beperkingen. Immers er mogen maar ten hoogste dertig bezoekers in een zaal. Dat is een ramp voor de grote concertzalen en theaters. Ook voor de Stichting Culturele Activiteiten Uithoorn (SCAU) betekent die beperking een organisatorische puzzel als er negentig belangstellenden zijn voor een muzikale voordrachtsmiddag. Zoals zondag. 

Drie keer optreden  

Al voordat het coronatijdperk begon, had de SCAU voor zondag 29 november een interessant literair programma bedacht. De gerenommeerde vertaler van Russische literatuur, Hans Boland, was uitgenodigd om het verhaal“De Sneeuwstorm”van Alexander Poesjkin voor te dragen. Gelukkig had de SCAU na de weken waarin vrijwel niets mogelijk was wel weer de ruimte om dertig bezoekers in de Schutse te ontvangen. En als je dan rond negentig belangstellende abonnees en andere liefhebbers toch wilt laten genieten van zo’n prachtig verhalenprogramma van een uur, dan is er maar één oplossing: drie voorstellingen voor iedere keer maximaal dertig bezoekers op dezelfde zondag.

Hans Boland vond dat geen probleem. Dat gold ook voor zijn muzikale compagnon, de voortreffelijke accordeonist Oleg Lysenko. Door drie keer alle bezoekers in de reglementair toegestane aantallen om twee, vier en zeven uur, te verwelkomen, hoefde de SCAU zondag niemand van de trouwe supporters teleur te stellen.

Sneeuwstorm met muziek

Het was SCAU-secretaris Anton Furneé gelukt om alle belangstellenden tevoren administratief  evenwichtig te verdelen.

Toen zij allen, behoedzaam begeleid naar hun wijd verspreide zitplaatsen in de kerk, hun mondkapjes hadden afgedaan, stak zondag maar liefst drie keer Poesjkins Sneeuwstorm op.

Hans Boland droeg het mooie verhaal met zijn verrassende ontknoping beeldend voor. Maar er was meer. Want naast hem zat accordeonist Oleg Lysenko. Hij speelde tussen de onderdelen van de poëtische liefdesgeschiedenis van meisje Masja en huzaar Boermin de eigenhandig knap gearrangeerde muziek op zijn fraaie grote accordeon. Dankzij de melancholieke en ook vrolijke klanken die Lysenko kundig aan zijn donker, orgelachtig klinkende instrument ontlokte kreeg de voordracht door Hans Boland een prachtige muzikale omlijsting. De grote door Jacqueline  Kasemier geschilderde winterlandschappen die achter de kunstenaars waren opgesteld troffen goed de sfeer van het winterverhaal. Het SCAU-publiek genoot ervan. Hulde aan Hans Boland en Oleg Lysenko die drie keer met volledige inzet onversaagd op het podium in actie bleven.

Op zondag 20 december staat bij de SCAU wederom de liefde centraal in het vocale programma“Amor”van de groep Musica Externa. De SCAU zal belangstellenden later op basis van de dan actuele coronaregels informeren.

Dit artikel delen: