Omschrijving: ‘De keerzijde van liefde’ Dostojevski Kwartet met strijkkwartetten van Rachmaninov, Janacek en Schumann
Datum: 14-03-2021
Aanvang: 14:30 uur

14 MAART 2021, 14.30 uur: ‘De keerzijde van liefde’
Dostojevski Kwartet met strijkkwartetten van Rachmaninov, Janacek en Schumann

Programma

S. Rachmaninov:         Strijkkwartet nr. 1
L. Janáček:                  Strijkkwartet nr. 2 ‘Intieme brieven’

Pauze

R. Schumann:              Selectie liederen (arr. voor strijkkwartet)
R. Schumann:              Strijkkwartet nr. 3 in A, op. 41 nr. 3

———————————————————————-

De keerzijde van liefde

In ‘De keerzijde van liefde’ laat het Dostojevski Kwartet een verklanking van de bewogen liefdeslevens van componisten horen. Toen Clara op tournee was, miste de pas getrouwde Robert Schumann haar zo vreselijk dat hij zijn gemis omzette in het hoogromantische derde strijkkwartet. Het strijkkwartet, waarin hij regelmatig op muzikale wijze naar haar verwijst, deed hij cadeau aan zijn geliefde voor haar 23e verjaardag. De liederen die hij componeerde bezingen vaak de liefde, maar ook de grilligheid daarvan. Rachmaninovs grote liefde was Natalya Satina, maar dit werd niet geaccepteerd omdat de twee geliefden volle nicht en neef van elkaar waren. In het jaar dat hij introk bij zijn tante en de liefde tussen Rachmaninov en zijn nicht opbloeide, schreef hij zijn eerste strijkkwartet met daarin een prachtige Romance. Janáčeks strijkkwartet ‘Intieme brieven’ is een muzikaal dagboek waarin hij zijn liefde voor Kamila verklankt. Hoewel Janáček en Kamila allebei getrouwd waren (met een ander), schreven ze elkaar 700 liefdesbrieven waarin zij beschreven hoezeer ze naar elkaar verlangden.

Dostojevski Kwartet. Foto: Tess Photography
Dostojevski Kwartet

Het Dostojevski Kwartet is een veelbelovend strijkkwartet dat wordt geprezen om haar energieke en bevlogen samenspel. Het kwartet werd in 2014 opgericht door de musici Charlotte Basalo Vazquez en Julia Kleinsmann (viool), Lisa Eggen (altviool) en Emma Kroon (cello). In de tijd dat ze samen zijn, gaf het Dostojevski Kwartet concerten in o.a. het Concertgebouw Amsterdam, De Doelen, het Muziekgebouw aan het IJ en als onderdeel van verschillende kamermuziekseries in heel Nederland.

Dostojevski Kwartet. Foto: Tess Photography

Ze speelden op (inter)nationale festivals waaronder het Grachtenfestival, Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht, Festival de Quatuors à cordes en Pays de Fayence en de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam. Verder waren ze te gast bij AVRO Spiegelzaal, Opium op 4 en Podium Witteman. Het kwartet werkte samen met o.a. het Doelen Kwartet, Dudok Kwartet en cellist Denis Brott.

Het strijkkwartet volgde lessen bij o.a. Dmitri Ferschtman, Eberhard Feltz, Luc-Marie Aguera en Marc Danel. Vanaf najaar 2016 studeren zij als kwartet aan het Conservatorium van Amsterdam en de Nederlandse Strijkkwartet Academie. Ook volgden zij een tweejarig coachingstraject bij het Quatuor Danel, opgezet in samenwerking met TivoliVredenburg.
Charlotte, Julia, Lisa en Emma zijn allen bruikleners bij het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Uitverkocht

Dit artikel delen: