Omschrijving: ‘De keerzijde van liefde’ Dostojevski Kwartet met strijkkwartetten van Rachmaninov, Janacek en Schumann
Datum: 14-03-2021
Aanvang: 14:30 uur

Geannuleerd

14 MAART 2021, 14.30 uur: ‘De keerzijde van liefde’
Dostojevski Kwartet met strijkkwartetten van Rachmaninov, Janacek en Schumann

Programma

  1. Rachmaninov:         Strijkkwartet nr. 1
    L. Janáček:                  Strijkkwartet nr. 2 ‘Intieme brieven’

Pauze

  1. Schumann:              Selectie liederen (arr. voor strijkkwartet)
    R. Schumann:              Strijkkwartet nr. 3 in A, op. 41 nr. 3

——————————————————————————————————————————

De keerzijde van liefde

In ‘De keerzijde van liefde’ laat het Dostojevski Kwartet een verklanking van de bewogen liefdeslevens van componisten horen. Toen Clara op tournee was, miste de pas getrouwde Robert Schumann haar zo vreselijk dat hij zijn gemis omzette in het hoogromantische derde strijkkwartet. Het strijkkwartet, waarin hij regelmatig op muzikale wijze naar haar verwijst, deed hij cadeau aan zijn geliefde voor haar 23e verjaardag. De liederen die hij componeerde bezingen vaak de liefde, maar ook de grilligheid daarvan. Rachmaninovs grote liefde was Natalya Satina, maar dit werd niet geaccepteerd omdat de twee geliefden volle nicht en neef van elkaar waren. In het jaar dat hij introk bij zijn tante en de liefde tussen Rachmaninov en zijn nicht opbloeide, schreef hij zijn eerste strijkkwartet met daarin een prachtige Romance. Janáčeks strijkkwartet ‘Intieme brieven’ is een muzikaal dagboek waarin hij zijn liefde voor Kamila verklankt. Hoewel Janáček en Kamila allebei getrouwd waren (met een ander), schreven ze elkaar 700 liefdesbrieven waarin zij beschreven hoezeer ze naar elkaar verlangden.

Het Dostojevski Kwartet

Het Dostojevski Kwartet is een veelbelovend strijkkwartet dat wordt geprezen om haar energieke en bevlogen samenspel. Het kwartet werd in 2014 opgericht en bestaat uit Charlotte Basalo Vázquez (viool), Julia Kleinsmann (viool), Francesca Wiersma (altviool) en Emma Kroon (cello).

Het Dostojevski Kwartet speelde op bekende concertpodia zoals het Concertgebouw Amsterdam, De Doelen, de Stadsgehoorzaal Leiden, het Muziekgebouw aan het IJ en als onderdeel van verschillende kamermuziekseries in heel Nederland. Daarnaast worden de jonge musici van het Dostojevski Kwartet regelmatig uitgenodigd op (inter)nationale festivals waaronder het Grachtenfestival, Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht, Festival de quatuors à cordes en Pays de Fayence en de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam.

Het strijkkwartet was te gast bij radio- en televisie-uitzendingen zoals AvroTros Spiegelzaal, Opium op 4, de Muziekfabriek en Podium Witteman. Het kwartet werkte samen met onder meer altviolist Francien Schatborn, Canadese cellist Denis Brott. het Dudok Kwartet en het Doelen Kwartet.

Het Dostojevski Kwartet volgde een tweejarig coachingstraject bij het Quatuor Danel, dat in samenwerking met TivoliVredenburg werd opgezet ter ondersteuning van jonge talentvolle ensembles. Sinds 2016 is het Dostojevski Kwartet verbonden aan de Nederlandse Strijkkwartetacademie (NSKA), waar zij worden begeleid door een veelheid aan inspirerende docenten zoals Lukas Hagen, Eberhard Feltz, Luc-Marie Aguera en Marc Danel.

In 2017 ontving het kwartet een beurs voor de intensieve zomeracademie Musique à Flaine. Charlotte, Julia en Emma zijn bruikleners bij het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Dit artikel delen: