Omschrijving: “De 100 jarige man die uit het raam klom” – Eric Borrias
Datum: 12-01-2020
Aanvang: 14:30 uur

Boeiende verhalenmiddag met Eric Borrias

Zondag verzorgde verteller Eric Borrias in de Schutse een verhalenmiddag voor het  publiek van de Stichting Culturele Activiteiten Uithoorn (SCAU).

Verhalen vertellen is een vak. Het is terecht dat dit métier sinds kort tot ons immateriële culturele erfgoed wordt gerekend. Immers verteller ben je niet zo maar. De verteller leest niet voor, heeft geen tekst veilig voor zich. Hij is ook geen acteur in een toneelstuk. Maar hij moet een verhaal uit zijn hoofd wel zo kunnen voordragen dat de luisteraar wordt meegesleept en geboeid bij de les blijft. Daartoe moet de verteller al door zijn stemgebruik kunnen uitdrukken wat er in zijn verhaal gebeurt. Daarbij is ook acteertalent nodig. Immers door middel van zijn lichaamstaal moet hij ook theatraal en visueel kunnen uitdrukken wat er in zijn verhaal gebeurt.

Met het publiek op een bizarre reis

Borrias nam zijn publiek mee op de bizarre reis van Allan Karlsson. Die is de hoofdpersoon in het boek van de Zweed Jonas Jonasson“De honderdjarige die uit het raam klom en verdween”. Dat boek bleek bekend bij velen in de zaal. Het is ook verfilmd. De verteller uit Culemborg bewerkte het populaire boek tot een verhaal met verschillende varianten. Een variant voor een volwassen publiek en verkorte versie geschikt voor kinderen.

Vol humor en in beeldende lichaamstaal vertelde Borrias het bizarre verhaal van de hoogbejaarde die na zijn ontsnapping uit het bejaardenhuis toevallig in het bezit komt van een koffer vol crimineel geld. De bijna honderdjarige explosievenexpert Karlsson wordt achterna gezeten door criminelen, de politie en de pers. Op zijn wereldreis ontmoet hij bekende staatshoofden van Stalin tot Truman en van Franco tot Mao. De verteller toonde hun portretten die hij op standaards had neergezet.

Eric Borrias maakte er met zijn enorme, inmiddels twintigjarige ervaring op het vertelpodium, in vlot tempo een bijzondere wereldreis van vol hilarische gebeurtenissen en onverwachte avonturen. Het publiek genoot ervan en er werd hartelijk geapplaudisseerd.

Op zondag 16 februari verzorgen de jonge winnaar van het Internationaal Celloconcours 2016 Alexander Warenberg en het zeer jeugdige pianotalent Nikola Meeusen een speciaal op het Beethovenjaar 2020 toegesneden kamermuziekprogramma. Zie voor informatie en bestelling van kaarten de website van de SCAU www.scau.nl.

Dit artikel delen: