Omschrijving: Cantabile: prima kamerkoor met durf
Datum: 21-12-2014
Aanvang: 14:30 uur

Twee jaar na het optreden in december 2012 stond het Alphense kamerkoor “Cantabile” weer in de Thamerkerk op het concertpodium van de Stichting Culturele Activiteiten Uithoorn (SCAU). Het programma van dit voortreffelijke koor in de eredivisie van de amateursector stond in het teken van de naderende kerstdagen. De sfeervol aangeklede zaal was bijna helemaal vol. Zeker is dat de bezoekers met een muzikaal voldaan gevoel naar huis zijn gegaan.

Dirigent Simon Stelling had met zijn koorleden een veelzijdig programma samengesteld dat van durf getuigde. Er klonken traditionele, goed in het gehoor liggende en vlot gezongen carols naast bijvoorbeeld een fraai gepolijste Ave Virgo Sanctissima van de zestiende eeuwse Spaanse componist Francisco Guerrero. En geen koordirigent kan de voor amateurkoren zo goed geschreven kerstliedarrangementen van John Rutter laten liggen. Dat deed dus ook Simon Stelling niet.

Maar ook eigentijdse koorcomposities stonden op het programma. Heel goed en zuiver zong “Cantabile” het lied “O Magnum Mysterium” van de jonge Noorse componist Ola Gjeilo. Dat is geen eenvoudige klus voor een amateurkoor, met al die wringende samenklanken in een muzikale taal die zangers slechts adequaat kunnen spreken als ze goed getrainde oren hebben
en ook zonder ondersteunend begeleidingsinstrument hun tonen zuiver kunnen treffen in ingewikkelde akkoorden. Dat is “Cantabile”goed gelukt, ook in “Our joyful’st feast” dat de Finse componist Rautavaraa (geboren in 1928) toen hij al ver in de zeventig was componeerde. Op de repetities zal hard zijn gewerkt om zo’n professioneel klinkend resultaat bij de uitvoering van deze nieuwe muziek te bereiken.

De Uithoornse pianist en pianoleraar Jaco Kruiswijk zorgde aan de vleugel voor een bekwaam geweven pianistisch tapijt waarop het koor zich met een safe gevoel kon neervlijen. Het door hem solistisch als intermezzo fraai gespeelde “December” van Tsjaikowski paste goed in het programma. Dat gold ook voor de, met aangename muzikaliteit gespeelde, “Aria” van Pergolesi en de “Vocalise” van Rachmaninov waarin cellist Ruud Meester, begeleid door Jaco Kruiswijk, liet horen dat hij België een mooie cello heeft laten bouwen.

Met een origineel arrangement van “We wish You a merry Christmas” als toegift werd het concert in vrolijke kerstsfeer besloten. Al snel, op zondag 11 januari, aanvang 14.30 uur, volgt het Nieuwjaarsconcert van de SCAU. Evenals in het Concertgebouw staat dan een houtblazersensemble op het podium, het tienkoppige professionele Limburgse Helicon-ensemble, onder leiding van Björn Bus, met werken van onder andere Claude Debussy, Jean Francaix en Edward Elgar.

Bob Berkemeier

Dit artikel delen: