Omschrijving: ‘Bohemen – een muzikale reis langs de Moldau’ Nieuwjaarsconcert door het Amsterdam Wind Quintet
Datum: 17-01-2021
Aanvang: 14:30 uur

17 JANUARI 2021, 14.30 uur: ‘Bohemen – een muzikale reis langs de Moldau’
Nieuwjaarsconcert door het Amsterdam Wind Quintet

Programma

Smetana                     ‘Die Moldau’ uit: ‘Má Vlast’ (Mijn Vaderland)

Zelenka                      Sonate nr. 2 in g.kl.t. voor fluit, hobo en fagot

Stamitz                       Kwartet opus 8 nr. 2 voor fluit, klarinet, hoorn en fagot

Dvorak                        ‘Song to the moon’ uit: opera ‘Rusalka’

Pauze

Mahler                        Drie liederen uit: ‘Des Knaben Wunderhorn’

Reicha                        Kwintet in D.gr.t. opus 91 nr. 3

—————————————————————————-

Een muzikale reis langs de Moldau

Twee jaar geleden verzorgde het Amsterdam Wind Quintet met veel succes het Nieuwjaarsconcert. Genoeg reden om dit ensemble terug te vragen voor het Nieuwjaarsconcert van 2021. Het muzikale thema is deze keer: ‘Bohemen – een muzikale reis langs de Moldau’. Bohemen was eeuwenlang een van de culturele, politieke en religieuze middelpunten van Europa. Het is een regio die zich kenmerkt door schoonheid en vernieuwing, maar ook door tegenstellingen en conflicten. Het Amsterdam Wind Quintet heeft voor dit programma Boheemse muziek geselecteerd die net zo veelzijdig is als de bewoners van Bohemen. Er komt muziek aan bod van onder andere Reicha, een van de eerste componisten die blaaskwintetten schreef, en Smetana, die door zijn symfonisch gedicht ‘Die Moldau’ de bijnaam ‘Vader van de Tsjechische muziek’ kreeg.

Amsterdam Wind Quintet

Het Amsterdam Wind Quintet is opgericht in 2006 en geeft sindsdien niet alleen kamermuziekconcerten door heel Nederland maar heeft ook een internationale reputatie weten op te bouwen. Hoogtepunten waren concerten in het bijzijn van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix, diverse optredens in het Koninklijk Concertgebouw te Amsterdam en diverse live optredens voor o.a. het Radio 1 programma Vroege Vogels, Radio 4, Radio West en L1 Radio Limburg.
In 2014 en 2017 tourde het ensemble door China waar het o.a. optrad in het National Centre for the Performing Arts in Beijing. In 2016 maakte het Amsterdam Wind Quintet in het kader van zijn 10-jarig jubileum een concerttournee door Polen.

De blazers richten zich op mensen met belangstelling voor klassieke muziek en spelen niet alleen in concertzalen en theaters, maar waren in het verleden ook op onverwachte locaties te horen, zoals b.v. op de boot Rainbow Warrior van Greenpeace, tijdens een podiumdiscussie tussen Harry Mulisch en Robbert Dijkgraaf en tijdens de uitreiking van de Christiaan Huygens Prijs.

Om ook de nieuwe generatie in aanraking te laten komen met klassieke muziek speelt het Amsterdam Wind Quintet regelmatig kinderconcerten.

Geannuleerd

Dit artikel delen: