Omschrijving: ‘Beethoven in kilt – Een andere Beethoven’ Maarten Koningsberger (bariton) en The Atlantic Trio
Datum: 13-09-2020
Aanvang: 14:30 uur

Beethoven in coronabestendige kilt

Zes maanden moest de Stichting Culturele Activiteiten Uithoorn (SCAU) wachten totdat het in maart onderbroken concertprogramma op de maandelijkse zondagmiddagen kon worden hervat. Ook in Uithoorn ontwrichtte de coronacrisis het culturele leven. Maar gelukkig kon zondag het nieuwe seizoen van de SCAU toch worden geopend. De muziekliefhebbers uit Uithoorn en omgeving, onder wie burgemeester Pieter Heiliegers en zijn partner José, konden op veilige afstand van elkaar in de goed gevulde kerkzaal van de Schutse zitten. Daar genoten ze van het prachtige openingsconcert met op het podium bariton Maarten Koningsberger en The Atlantic Trio.

Beeldende presentatie

Janneke van Prooijen, viool, Ansfried Plat, cello en Bas Verheijden aan de vleugel waren geweldig op dreef bij hun begeleiding van de zanger,.

Met zijn vieren belichtten zij vocaal en instrumentaal gedreven een onbekende kant van Ludwig van Beethoven, die 250 jaar geleden in Bonn werd geboren. Want wie kent de “Scottish songs”opus 108, of zijn “Irish Songs”? Met behulp van slechts korte notities over de inhoud van de liedjes en van wat volksliedmelodieën heeft Beethoven een stel in sfeer heel afwisselende juweeltjes van liedkunst gecomponeerd. En of ze nu gaan over liefde, sprookjesfeeën of een vrolijke drinkebroer, Maarten Koningsberger zong ze niet alleen fantastisch, maar aan zijn beeldende lichaamstaal kon je ook zien waar een lied over ging.

Briljant spel

De leden van The Atlantic Trio zorgden voor een soepele, naadloos afgestemde begeleiding van de liederen.

In de “Introductie en variaties over het volksliedje“Ich bin der Schneider Kakadu” konden de drie musici zich ook zonder zanger van hun beste kant laten horen. Beethoven maakte het de spelers niet makkelijk met briljant geschreven, en ook zo uitgevoerde, partijen voor hen alle drie. Pianist Bas Verheijden bleek ook goed klinkende arrangementen te kunnen maken, zoals te horen was in de toegift: het in de korenwereld bekende lied “Down by the Salley gardens”. Ook zonder op te staan kon het publiek de musici coronabestendig met een hartelijk applaus bedanken voor deze fijne muziekmiddag.

Wachtlijst

Uitgestelde SCAU-programma’s konden dit najaar nog in het lopende seizoen worden tussengevoegd. Om te beginnen speelt het Hexagon Blazersensemble in de Schutse het in april afgelaste programma“Panorama Beethoven”, op zondag 20 september, 14.30 uur. Het is, door het nu beperkte aantal plaatsen in de zaal, uitverkocht. Teleurgestelde muziekliefhebbers staan wel op een wachtlijst, waarvoor men zich tot 20 september nog steeds kan aanmelden. De SCAU roept abonnementhouders en houders van losse kaarten daarom op zich bij secretaris Anton Furneée af te melden als u niet komt (secretariaat.scau@gmail.com of 06-41488898). De SCAU kan dan mensen die op de wachtlijst staan toch nog een veilige plaats geven en van het Hexagon-ensemble laten genieten.

 

(Bob Berkemeier, 13 september 2020)

Dit artikel delen: