Omschrijving: Succesvol Nieuwjaarsconcert door Amsterdam Wind Quintet
Datum: 13-01-2019
Aanvang: 14:30 uur

Zondag zaten niet de Wiener Philharmoniker op het podium in De Schutse. Maar wat muziek en sfeer betreft was het wel degelijk een Nieuwjaarsconcert dat de Stichting Culturele Activiteiten Uithoorn (SCAU) de honderddertig bezoekers van dit middagconcert daar aanbood. En muziek maken konden ze, de vijf blazers van het Amsterdam Wind Quintet. Met vlotte, licht klassieke klanken bezorgden ze  het SCAU-publiek een fantastische middag.

De leden van het kwintet zijn jonge professionele blazers met verschillende nationaliteiten, die freelance bij orkesten of als docent en in allerlei combinaties actief zijn: Tim Wintersohl (fluit), Marije Clemens (hobo), Hanka Clout (klarinet), Stefan Danifeld (hoorn) en Maria Yanez (fagot).

Naadloos samenspel

Als Amsterdam Wind Quintet vormen ze sinds 2006 een hecht blazersensemble waaraan je kunt horen dat ze perfect op elkaar zijn ingespeeld. Gelukkig zijn van veel composities voor grote bezettingen, zoals voor symfonieorkest, goed klinkende bewerkingen voor kleine ensembles zoals een blaaskwintet gemaakt. Daardoor kon het SCAU-publiek meteen al genieten van de ouverture tot de beroemde operette Die Fledermaus van Johann Strauss, maar dan gespeeld in een goed klinkende bewerking voor blaaskwintet. Onderling oogcontact en subtiele lichaamstaal zorgden ervoor dat alle gevaarlijke versnellingen, vertragingen en overgangen in deze vrolijke, maar lastige ouverture werden gerealiseerd in naadloos samenspel.

Feestelijk toon

De feestelijke toon was daarmee gezet. Het door Rossini als twaalfjarig wonderkind, oorspronkelijk voor strijkers, gecomponeerde kwartet klonk als bewerking voor blazers in de geweldige uitvoering door deze vijf professionals kleurrijker dan in de oorspronkelijke versie. De daarop volgende vier delen uit de Music for The Royal Fireworks waren voor de bezoekers zeker een feest der herkenning. Ook al werd dit bekende werk van Händel niet gespeeld door het leger van blazers dat ooit in Londen de eerste uitvoering ervan verzorgde. De Czardas van Monti klonk heel goed en meeslepend in de versie die het kwintet ervan, als laatste nummer voor de pauze, speelde.

Johann Strauss tot slot

Na de pauze konden de vijf blazers in de acht variaties van Ludwig van Beethoven op een thema uit Mozarts opera Don Giovanni hun individuele kwaliteiten volop laten schitteren. Fijn was daardoor ook eens te horen wat op de voortreffelijk bespeelde lage instrumenten hoorn en fagot muzikaal allemaal mogelijk is. Johannes Brahms benijdde zijn Weense collega Johann Strauss om zijn goed geschreven walsmuziek. Dat het kwintet, voordat Strauss aan de beurt kwam, een Hongaarse Dans van Brahms speelde, was dan ook een slimme keus. En natuurlijk geen Nieuwjaarsconcert zonder Die Schöne Blaue Donau en afsluitend de Radetzkymars. Alle stukken werden prettig en informatief toegelicht door de musici. Bewoners van het nabij gelegen Hoge Heem waren als gasten uitgenodigd en één hoogbejaarde bezoeker werd ook zichtbaar enthousiast meegesleept door het levendig musiceren. Op zondag 10 februari staat het a capella ensemble New Amsterdam Voices op het SCAU-programma met een vernieuwende lichte mix van jazz en pop. De website van de SCAU www.scau.nl biedt daarover informatie.

Dit artikel delen: