Omschrijving: Aangename kennismaking met Caribische Chopins
Datum: 13-03-2016
Aanvang: 14:30 uur

Op de afgelopen boekenweek-zondag presenteerden schrijver Jan Brokken en pianist Marcel Worms voor de Stichting Culturele Activiteiten Uithoorn (SCAU) in de Thamerkerk hun duoprogramma, de concertlezing “Chopin rond de evenaar”.

Jan Brokken is een veelzijdig en bereisd auteur met een warm hart voor muziek en voor musici. Hij stond op het podium om te vertellen over zijn bijzondere passie voor de componisten en pianisten die hij leerde kennen toen hij in 1993 op Curacau woonde en werkte. In een huis met een piano. Die piano, de daarop door Brokken voor zijn plezier gespeelde muziek van Chopin en zijn buren zorgden voor zijn kennismaking met de muziek van een groep begaafde Caribische en Amerikaanse componisten uit de negentiende en de twintigste eeuw. Ze bleken allen fantastische mazurka’s, walsen en andere dansante pianostukken te componeren met onmiskenbaar Chopin als Pools-Franse inspiratiebron.

Wim Statius Muller, Rudolf, Jacobo en Edgar Palm, Louis Moreau Gottschalk, Teresa Correno of Francisco Mignone: wie kent deze namen in de Westeuropees georiënteerde muziekwereld? Jan Brokken hoorde hun zonnige muziek, ging er van houden en hij weet er veel van. Hij vond terecht dat deze muziek ook buiten de Cariben moet worden gespeeld en gehoord. Brokken schreef erover zijn boek ”Waarom Antillianen knielden voor het hart van Chopin”. Zijn fascinatie voor deze Caribische componisten sloeg over op pianist Marcel Worms, altijd in voor muzikale ontdekkingsreizen en avontuurlijke concertprogramma’s. Zo ontstond het literair-muzikale duoprogramma “Chopin rond de evenaar”, waarmee Brokken en Worms Nederlandse podia bereizen.

Heel aangenaam was de kennismaking van het publiek in de volle zaal met al die goedgeschreven, melodieuze, dansante, overwegend opgewekte, soms een beetje melancholieke mazurka’s en walsen. Met namen als “Souvenir de Puerto Rico”of Padú Pas Coral”. Marcel Worms speelde de vijftien korte pianostukken op het programma prachtig, overtuigend en briljant. Jan Brokken vertelde tussendoor telkens boeiend en met humor over de achtergronden van de te spelen stukken. Daarbij trok hij steeds informatieve lijnen naar de Europese muziek, maar ook naar interessante gebeurtenissen en kleurrijke anekdotes rond zijn contacten met de Caribische componisten en pianisten: het onderwerp van zijn boek.

Medewerksters van Boekwinkel Ten Hoope waren in de zaal beschikbaar achter een tafel met exemplaren van het besproken boek en van ander werk van Jan Brokken. Dat paste goed in deze boekenweek. In de pauze en na de concertlezing maakten tientallen bezoekers graag gebruik van de gelegenheid de gekochte exemplaren door de schrijver zelf te laten signeren of een CD van Marcel Worms ter herinnering aan de live gehoorde muziek mee te nemen.

De SCAU sluit het seizoen vóór de zomermaanden af op zondag 17 april. Dan treedt het Trio Parnasse op: Janneke Zegveld, viool/altviool, Mark Snitslaar, klarinet/basklarinet en Wouter Bakker, piano), met werk van onder andere Mozart, Max Bruch en Astor Piazolla.

(Bob Berkemeier)

Dit artikel delen: