Omschrijving: ‘En route’ – Cor Bakker (piano) en Gerard Alderliefste (zang/gitaar)
Datum: 15-09-2019
Aanvang: 14:30 uur

Opening SCAU-seizoen: succesvol op de Franse toer

Vorig jaar moest de Stichting Culturele Activiteiten Uithoorn (SCAU) voor de organisatie van de maandelijkse muziek- en kleinkunstoptredens vertrekken uit de sfeervolle Thamerkerk. De Protestantse Gemeente Uithoorn(PGU) deed het monumentale kerkje in de verkoop. Gemeentebreed werd betreurd dat de beoogde koper, een landelijke evangelische geloofsgemeenschap, de Thamerkerk uitsluitend wilde openstellen voor de eigen geloofsgenoten. De SCAU bleef niet wachten op de formele bezegeling van de koop, maar verhuisde, met de eigen concertvleugel, vorig jaar alvast naar De Schutse.

Verhuizing uit Thamerkerk niet nadelig

Daar opende de SCAU haar activiteitenseizoen dan ook zondag met het eerste optreden in een afwisselend nieuw concert- en kleinkunstprogramma. Voorzitter Bob Berkemeier stelde in zijn openingswoord vast dat het verwachte nadeel van de gedwongen verhuizing voor de SCAU achteraf gezien een voordeel bleek. Immers het afgelopen seizoen vonden onverwacht steeds meer bezoekers de weg naar de ruime lichte kerkzaal van de Schutse. Zondagmiddag waren dat er bijna twee honderd vijftig. Overigens: de verkoop van de Thamerkerk aan het evangelische kerkgenootschap ging uiteindelijk niet door. De nieuwe eigenaar, Heem Locaties, houdt het aantrekkelijke gebouw gelukkig open voor openbaar gebruik ten behoeve van allerlei passende evenementen zoals vergaderingen, bedrijfsbijeenkomsten, jubilea, huwelijken of uitvaarten. Dus zoals het was.

In de volle Schutse traden zondag twee fantastische muzikanten op. Aan de vleugel zat virtuoos en improvisator Cor Bakker. Voorzien van zijn kundig bespeelde gitaar presenteerde zanger (en arts) Gerard Alderliefste in smetteloos contact met zijn kompaan aan de piano een bijzonder geslaagd programma met Franse liedjes.

Met Ramses Shaffy in een Deux Chevaux

Ook al hoor je in liedjesprogramma’s, bij zangwedstrijden en festivals haast alleen nog maar Engelstalig repertoire, in de Schutse bleek zondagmiddag dat veel mensen nog graag luisteren naar Franse chansons. Vlot en geestig omlijst met leuke anekdotes klonken voor de liefhebbers van de Franse taal en van het chanson nostalgische hits als“Les moulins de mon coeur”van Michel Legrand en“Laat me” van Ramses Shaffy”. Smakelijk vertelde Gerard Alderliefste tussen de liedjes door over zijn tournees met oude leermeester en idool Ramses Shaffy. Ze reden samen door het land in een klassieke Deux Chevaux met klapperende raampjes. En met het karakteristiek piepende remgeluid, dat Cor Bakker natuurgetrouw bleek te kunnen imiteren.

Briljant liet de pianist horen hoe Michel Legrand zijn melodieën zo componeerde dat je ze na twintig jaar nog moeiteloos in je geheugen kon oproepen. Blazend op een slangetje en met één hand spelend op een “melodica”, het eerste toetsinstrument uit zijn kinderjaren, begeleidde Cor Bakker zijn zangpartner in een lieflijk liedje. In canon zong het in drie sectoren ingedeelde publiek uit volle borst mee met“Er was een jongetje dat schommelde in de wind”. Noten en tekst stonden op een groot achterdoek. Dank zij twee geweldige muzikanten werd dit het slot van een onderhoudende en inspirerende middag.

Dat zal het bij de SCAU ook worden op zondag 13 oktober. Dan staat muzikaal de vrouw centraal, in het programma “Frauen, Liebe und Leben”, met Helena Basilova, piano, Eva van Grunsven, saxofoon en Francine Vis, mezzo-sopraan.

Dit artikel delen: