Verder luisteren na 13 januari                                                                  Ruurd van der Weg

Veel vrolijke gezichten tijdens en na afloop van het Nieuwjaarsconcert door het Amsterdam Wind Quintet. Het was genieten geblazen met deze vijf professionele blazers, een internationaal gezelschap overigens: twee leden zijn afkomstig uit Nederland, de andere drie komen uit Roemenië, Spanje en Duitsland. Zonder de fluit, de klarinet en de hobo tekort te doen, vielen vooral de fagot en de hoorn in positieve zin op. In de nazit vertelde hoornist Stefan Danifeld dat hij er naar streeft om  ‘leggiero’ te spelen, ‘licht’. De fagottiste Maria Yanez doet haar best om de fagot lyrisch te laten klinken, het wordt anders zo gauw pom-pom-pom-staccato. Dat is hun allebei uitstekend gelukt!

1) Blaasmuziek in grote bezetting: een geweldig mooie CD van de Marinierskapel van de Koninklijke Marine onder leiding van dirigent Arjan Tien (Channel Classics CCS 40818). Centraal staat de muziek van Rimsky-Korsakov. Toen hij officier was bij de Russische marine, werd hij geraakt door de militaire muziek. Hij schreef drie stukken voor militaire kapel met een solo-instrument: trombone, hobo en klarinet. Deze stukken vormen het hart van deze CD en worden subliem gespeeld door de Marinierskapel met grote solisten uit het Koninklijk Concertgebouw Orkest: Bart Claessens (trombone), Alexei Ogrintchouk (hobo) en Olivier Patey (klarinet). De drie stukken van Rimsky worden gelardeerd met werken van Stravinsky, Prokofjev en Sjostakovitsj.

2) Ik wil ook graag een lans breken voor de al wat oudere opnamen van het Nederlands Blazers Ensemble onder leiding van een toen nog jonge Edo de Waart (hij is nu 77 en nog steeds zeer actief als dirigent). Goede herinneringen heb ik aan operabewerkingen van Mozart en Rossini voor blazers en aan Strauss. Deze CD – een heruitgave door het Australische label Eloquence – bevat twee bekende en prachtige blazersserenades van Mozart: nr. 10 de ‘Gran Partita’ en nr. 11. Voortreffelijk gespeeld en de opname is nog steeds om door een ringetje te halen (Eloquence ELQ 4646372).

3) Een tenslotte een CD die u zal verrassen: The Bay Brass uit San Francisco speelt premières van hedendaagse Amerikaanse stukken voor koperblazers. Denk aan componisten als John Williams, Michael Tilson Thomas en Morten Lauridsen. Het spettert en sprankelt de luidsprekers uit, maar er is ook ruimte voor rust en bezinning: luister maar eens naar de bewerking van het koorstuk ‘O magnum mysterium’ van Lauridsen. Van harte aanbevolen (Harmonia Mundi HMU 807556)!