Verder luisteren na 18 Februari   Ruurd van der Weg

Door het spetterende optreden van het Helicon Blazersensemble heb ik weer ervaren hoe heerlijk en kleurrijk blazersmuziek toch is. Hieronder drie tips om verder te luisteren.

1) Tijdens het concert speelde Helicon een bewerking van de strijkersserenade Opus 22 van Dvorak. Eerlijk gezegd had ik eerst mijn twijfels, maar al na een paar maten was ik de strijkers helemaal vergeten. Het maakt eigenlijk niet uit hoe muziek wordt uitgevoerd, als het maar goed en muzikaal gebeurt. De eerste CD die ik ooit kocht bevatte de twee Serenades van Dvorak, uitgevoerd door het Orpheus Chamber Orchestra, nog steeds een aanrader (DG 4153642).

2) Op het eigen label van het Koninklijk Concertgebouworkest (RCO Live) is een geweldig mooie CD verschenen met als titel ‘Woodwinds’. Werken die je niet zo vaak hoort en die een veel breder publiek verdienen, zoals het sextet ‘Mládi’ (Jeugd) van Janacek, het sextet van Martinu en het sextet voor piano en blazerskwintet van Poulenc. Blijf hier maar eens stil bij zitten! (RCO 15008).

3) En tenslotte een al wat oudere CD die mij nog steeds op het puntje van mijn stoel doet zitten: ‘Sound The Bells!’ door The Bay Brass uit San Francisco. Allemaal premières van Amerikaanse componisten, zoals John Williams, Michael Tilson Thomas (de bekende dirigent), Bruce Broughton en Scott Hiltzik. Bijzonder mooi is de bewerking voor blazers van het koorstuk ‘O magnum mysterium’ van Morton Lauridsen. De opname is werkelijk fantastisch (HMU 807556)