Verder luisteren na 16 september                                                          Ruurd van der Weg

 

Helena Basilova en haar moeder Irina Parfenova gaven zondag 16 september j.l. een enerverend staaltje van piano quatre-mains weg. Meeslepend samenspel, grote romantische gebaren, maar ook strak ritmisch en beukend in Le Sacre du Printemps. Een waardige opening van het seizoen 2018-2019. Hieronder drie tips om verder te luisteren.

1) Schubert is waarschijnlijk de enige componist die bijna evenveel werken voor piano vierhandig als voor piano solo geschreven heeft. Er zijn 47 stukken voor piano quatre mains van hem bewaard gebleven. Helena en Irina speelden de bekende en prachtige Fantasie in f, D 940, maar er is dus nog veel meer moois. Luister maar eens naar het pianoduo Yaara Tal en Andreas Groethuysen, die voor het label Sony alle pianostukken van Schubert voor vier handen hebben opgenomen.

2) Eén van de grootste vertolkers van de pianomuziek van Rachmaninov is Vladimir Ashkenazy. Op de CD ‘Rachmaninov Rarities’ van het label Decca speelt hij zelden gehoorde stukken van deze componist. Helena en Irina speelden tijdens het concert de Six Morceaux  opus 11. Als u daarvan genoten hebt, zijn de Morceaux de Salon opus 10 vast ook iets voor u. De rest van deze CD is ook zeker de moeite waard.

3) En tenslotte Le Sacre du Printemps van Stravinsky, maar dan voor orkest. Ik ben nogal weg van een recente CD van MusicAeterna onder leiding van Teodor Currentzis, uitgegeven bij het label Sony. Ze bespelen historische instrumenten en Currentzis zweept de musici op tot grote hoogten. Een zeer kleurrijke uitvoering in een fabuleus mooie opname. Door verschillende klassieke vakbladen bekroond.