Verder luisteren na ‘Van horen zeggen’ (19 november 2017)    Ruurd van der Weg

Ook zo genoten van de solo van Peter Heerschop ‘Van horen zeggen’ op 19 november j.l.? Een helemaal uitverkochte zaal – 165 bezoekers! –  was bijna twee uur lang (zonder pauze!) in de ban van een rasverhalenverteller, die het publiek telkens weer verraste met hilarische humor en filosofische bespiegelingen. Zijn conférence liep uit op het verhaal van de twee wolven die in ieder mens huizen: welke voedt jij? Hieronder vindt u mijn persoonlijke cabaretiers-top-drie.

1) Tim Fransen – Het kromme hout der mensheid

Vorig seizoen debuteerde Tim Fransen met zijn filosofisch getinte en alom bejubelde programma Het failliet van de moderne tijd. Fransen kreeg de Neerlands Hoop 2016, de prijs voor het grootste cabarettalent. In zijn nieuwe show analyseert Tim Fransen hoe onze menselijke beschaving er bij staat, wat er nog te redden is en waarom de antwoorden liggen bij namen als Napoleon, Beethoven en Kant.

2) Wim Helsen – Er wordt naar u geluisterd

Er wordt naar u geluisterd is de vijfde show van de Vlaamse cabaretier Wim Helsen, na Heden Soup, Bij mij zijt gij veilig, Het uur van de prutser en Spijtig spijtig spijtig. Hij is de koning van de absurde humor. Er wordt naar u geluisterd. Geruststellende woorden van een groot man. Niet voor niets draagt hij een compleet prijzencircus in zijn valies mee. De sympathieke Belg tovert met taal, vertelt zijn verhalen en legt zijn oor te luisteren. Te luisteren naar je binnenste. En hij hoort scherp, hij hoort zelfs je eenzaamste gedachten, je meest verborgen pijn en je diepste angsten. Kent hij die dan? En heeft hij die dan? Jazeker.

3) Micha Wertheim – Ergens anders/Iemand anders

Wertheim is een originele cabaratier die voortdurend speelt met de verwachtingen van het publiek en van zichzelf. Zoals een voorstelling waar hij zelf niet bij is… Iemand Anders, het tweede deel van het tweeluik dat hij vorig jaar maakte, komt even na middernacht op 9 december 2017 op NPO3, na het schaatsen in Salt Lake City, waarschijnlijk omdat de schaatsploeg ook wil kijken… Wie de voorstelling wil volgen doet er slim aan deel één (Ergens anders) op NPOGemist terug te kijken: die staat vanaf 20 november een maand lang online. Ook deel twee komt na  9 december op NPOGemist te staan.