Verder luisteren na 18 november j.l.                                                                    Ruurd van der Weg

1) Eén van mijn favoriete CD’s van het Osiris Trio is een al wat oudere, die in 1998 is uitgekomen ter gelegenheid van hun tienjarig jubileum. Hij draagt als titel ‘Folk Music’ en bevat hun eerste opname van het Dumky-Trio van Dvorak, het Pianotrio ‘Sur des Mélodies Irlandaises’ uit 1925 van Frank Martin en het Trio van Charles Ives (1904/1911). Er zit een bonus-CD bij met nog eens drie pianotrio’s van Beethoven, Novak en Shostakovich. Heel veel waar voor je geld dus. Een mooie mix van bekend en onbekend, alles fantastisch gespeeld in een schitterende opname (mooi laag!). Hij is gelukkig nog steeds te krijgen: Channel Classics CCS 13098. Later is deze dubbel-CD opgenomen in een box met vijf CD’s ter ere van het 25-jarig bestaan (Challenge Classics EAN 0608917261523).

2) Nog zo’n geweldige CD, maar dan helemaal gewijd aan Pianotrio’s van Haydn, vier stuks maar liefst, inclusief het zogenaamde ‘Zigeunertrio’ (Hoboken XV: 25) met zijn aanstekelijke en dansante finale: ‘Rondo all’Ongarese – Presto’. Daar wordt een mens heel blij van. Het label is Q Disc en het nummer van de CD is: Q 97052.

 

3) En dan hun meest recente CD, eind augustus dit jaar uitgebracht bij Etcetera Records, met louter moderne werken van Nederlandse componisten. Ook ‘Akhnaton’ uit 2013 van Oene van Geel staat er op, één van de werken die het Osiris Trio op zondag 18 november j.l. met veel succes ten gehore bracht in De Schutse. Verder stukken van Zimmerman, Wagenaar en De Vries. Wie is er bang voor moderne muziek? Als het zo gul en uitnodigend gespeeld wordt als hier: niemand! De CD kost 21,50 euro en is te bestellen via de webstore van www.etcetera-records.com (KTC 1619).