Verder luisteren na 22 april                                                                                       Ruurd van der Weg

De bekende Nederlandse pianist Hannes Minnaar verzorgde op 22 april j.l. het slotconcert van het jubileumseizoen van de SCAU. Hij is de bescheidenheid zelve en stelt zich helemaal in dienst van de muziek, met magistraal resultaat. Deze ‘minnaar van muziek’ is een ware klanktovenaar. Het was een veeleisend programma, zowel voor hemzelf als voor het publiek, maar voor de echte pianoliefhebber was het de hemel op aarde. Ik had regelmatig een kippenvelmoment. Hieronder tips om verder te luisteren, met – hoe kan het ook anders – drie CD’s van Hannes Minnaar…

1) En dan beginnen we natuurlijk met zijn meest recente solo-CD: pianomuziek van Fauré. Op 22 april speelde Hannes Minnaar de negen preludes, die gevuld zijn met melancholie. Hoge noten ontbreken bijna volledig, want de dove componist kon ze niet meer horen. De preludes staan ook op deze CD, naast o.a. barcarolles en nocturnes. Hannes Minnaar weet de soms bevreemdende klankwereld van Fauré subliem te treffen. Hij ontving voor deze CD niet voor niets de hoogste eer in Gramophone Magazine! (Challenge Classics CC 72731).

2) Als tweede een CD die ik helemaal grijs draai (voor zover dat kan met een CD): Hannes Minnaar die samen met zijn collega’s van het Van Baerle Trio de twee pianotrio’s van Mendelssohn speelt. Zeer geïnspireerd samenspel, hartstochtelijk en doelgericht, door drie musici die met elkaar kunnen lezen en schrijven en die elkaar de ruimte gunnen om de melodieënstroom van Mendelssohn op te laten bloeien. Net als Hannes Minnaar heeft ook violiste Maria Milstein onlangs de Nederlandse Muziekprijs gerkegen. Nu de cellist Gideon den Herder nog! (Challenge Classics CC 72662).

3) Solo piano, kamermuziek en pianoconcerten met orkest: Hannes Minnaar is van vele markten thuis. Zijn opname met de vijf pianoconcerten van Ludwig van Beethoven met het Orkest van het Oosten onder leiding van Jan Willem de Vriend gooit hoge ogen als het gaat om articulatie en energie. Iedereen speelt met een aanstekelijke frisheid, esprit en finesse, en de opname is fantastisch. (Challenge Classics CC 72763).