SCAU SEIZOEN 2024 – 2025
Locatie: De Schutse, Uithoorn
Aanvang: 14.30 uur. Deuren open: 14.00 uur.
Abonnementen en losse kaarten: www.scau.nl

————————————————————————————

15 september 2024
Seizoensopening: ‘Dansen op 4 handen’
Helena Basilova en Irina Parfinova – piano quatre-mains

Het openingsconcert van het culturele seizoen 2024-2025 belooft spectaculair te worden. ‘Dansen op 4 handen’ is de titel die pianisten Helena Basilova en Irina Parfinova aan hun afwisselende programma hebben gegeven – en dat gaan moeder en dochter zeker doen: met vier handen dansen op de piano. Zij beginnen met heerlijke muziek van Tsjaikovsky uit de Notenkraker-suite (1891), gevolgd door het dansante Divertimento voor vier handen uit 1940 van de Nederlandse componist Leo Smit. Brahms kan natuurlijk niet ontbreken: we horen een selectie uit zijn Walsen opus 39 (1866). Na de pauze laat Helena het publiek kennismaken met nieuwe muziek: drie ‘Water Dances’ van de Japanse componiste Karen Tanaka uit 2011. Daarna voegt Irina zich weer bij haar dochter achter de vleugel en spelen zij samen virtuoze tangomuziek van Astor Piazolla: De vier seizoenen (1965) oftewel ‘Las Cuatro Estaciones Porteñas’. Daarin verklankt Piazolla de vier seizoenen in zijn geliefde Buenos Aires, de hoofdstad van Argentinië. In deze tango’s verwijst hij geregeld naar Vivaldi’s ‘De vier jaargetijden’.

Irina Parfinova en Helena Basilova

————————————————————————————————————————

20 oktober 2024
‘Heimatliebe’
Tanya Schaap en Trio Tango Extremo

Tanya verhuisde drie jaar geleden naar een piepklein dorpje in de bergen van Duitsland. Daar ontstond het idee om een programma over de liefde voor iemands moeder- of vaderland te schrijven, met Duitsland in de spotlights. Het resultaat mag er zijn en gaat alle kanten op: van Bach naar Edith Piaf, van Astor Piazzolla naar het Berlijnse Palast Orchester. En  terug. ‘Heimatliebe’ is een hilarisch en muzikaal hoogstaand programma geworden. De musici zijn: Carlos Matos (piano), Nils Fischer (slagwerk), Marijn van der Ven (contrabas) en uiteraard Tanya Schaap zelf: viool, zang en alle teksten.

 

Tanya Schaap

————————————————————————————————————————

17 november 2024
Liedrecital door bariton Raoul Steffani,
begeleid door Daan Boertien (piano) en Lena ter Schegget (viool)

Vorig jaar oktober ontving bariton Raoul Steffani de Nederlandse Muziekprijs 2023 uit handen van – toen nog – staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media). De uitreiking was de bekroning van een tweejarig studietraject waarbij de artistieke groei van Steffani centraal stond. Dat was voor de SCAU een goede reden om deze opera- en liedzanger weer eens uit te nodigen. Op 15 oktober 2017 was hij voor het eerst in Uithoorn en toen maakte hij diepe indruk met zijn klankrijke en expressieve stem, die de afgelopen jaren nog beter is geworden. Samen met zijn twee muzikale vrienden Daan Boertien en Lena ter Schegget op piano en viool brengt Raoul een romantisch liedprogramma met liederen van o.a. Spohr, Strauss, Poulenc en Grieg. De liederen worden afgewisseld met instrumentale stukken van Saint-Saëns voor viool en piano. Laat u betoveren.

Raoul Steffani. Fotograaf: Dana van Leeuwen

————————————————————————————————————————

15 december 2024
‘Detectiveparadijs’ met fotograaf Hans Aarsman
Hoe je van waarneming naar theorie gaat en weer terug

Uit een waarneming een theorie afleiden is niet voorbehouden aan wetenschappers en detectives. Iedereen doet het de hele dag, zonder erbij stil te staan. Daarbij worden veel kapitale fouten gemaakt. Het kan geen kwaad dat proces eens onder de loep te nemen.
Je zult zien: eenmaal bewust hoe je van waarneming naar theorie gaat, wordt het leven er vrolijker op. Minder zorgen, minder poeha, betere ideeën, betere beslissingen. Aan de hand van nieuwsfoto’s doet de bekende fotograaf Hans Aarsman de methode uit de doeken.

En dan is het tijd voor een heuse cold case.

Fotograaf: Claudia SolaHans Aarsman. Fotograaf: Claudia Sola

————————————————————————————————————————

19 januari 2025
Nieuwjaarsconcert
Blaaskwintet van muziekstudenten van het Conservatorium Amsterdam

Een primeur: het nieuwjaarsconcert wordt verzorgd door vijf muziekstudenten aan het Conservatorium van Amsterdam! Dit is een typisch voorbeeld van een win-win-situatie: de studenten doen podiumervaring op en de SCAU bespaart kosten. Het programma en de namen van de musici zijn op dit moment (maart 2024) nog niet bekend: in de loop van het najaar 2024 zullen de actuele gegevens op deze website te vinden zijn. Ongetwijfeld is de Weense familie Strauss van de partij. Verheug u alvast op de energie van jonge, aanstormende talenten, die van klassieke muziek hun beroep willen maken.

Wind Orchestra Conservatorium van Amsterdam

————————————————————————————————————————

16 februari 2025
‘Tofu Cowboy’
Solovoorstelling door Steyn de Leeuwe

‘Tofu Cowboy’ is een solo toneelvoorstelling van acteur Steyn de Leeuwe. In de coronatijd kon hij niet optreden. Hij besloot te gaan werken in de psychiatrie. Die ervaring heeft hij nu verwerkt in een bejubelde, tragikomische voorstelling, waarin hij zijn publiek meeneemt in de hoofden van patiënten én in het hoofd van zichzelf.’ Tofu Cowboy’ gaat over mensen die niet meer mee kunnen komen in de sneltreinvaart van de huidige maatschappij. Centrale vraag: wie is er nou eigenlijk gek?

Steyn de Leeuwe. Fotograaf: Willem Jan Hagens

————————————————————————————————————————

16 maart 2025
‘Duo’s voor cello en viool’
Lidy Blijdorp (cello) en Floor le Coultre (viool)

Het optreden van celliste Lidy Blijdorp en pianist Tobias Borsboom op 15 oktober 2023 heeft een verpletterende indruk gemaakt op allen die erbij waren: wat een ‘buitenwereldse’ oerkracht op de cello, zij zoog als het ware alle focus en energie naar zich toe en gaf die weer terug aan de zaal. Daarom is de SCAU bijzonder verheugd dat Lidy Blijdorp meteen in dit seizoen terugkeert, dit keer samen met violiste Floor le Coultre. De combinatie cello en viool is er een die je niet zo vaak tegenkomt. Alleen daarom al is dit recital de moeite waard. Het duo neemt het publiek mee op een enerverende muzikale reis. Met reflectieve muziek van Bach en Beethoven, vogelgezang van Rameau en Saint-Saëns, uitmondend in diens wilde ‘Danse macabre’. In de tweede helft van het programma beleven de bezoekers een verscheidenheid aan Oost-Europese sferen: het mystieke ‘Castillo Interior’ van Vasks, virtuoze zigeunerdansen van Brahms en Dinicu, met als slotstuk een muzikale parel vol heerlijke Boheemse ritmes en volksmelodieën: het duo van Martinu.

Lidy Blijdorp en Floor le Coultre
Fotograaf: Isabelle Francaix en Marco Borggreve

————————————————————————————————————————

13 april 2025
Seizoensafsluiting: ‘Melancholie in de polder 2’
Leonie Jansen (zang) en Carel Kraayenhof (bandoneon)

Leoni Jansen en Carel Kraayenhof zijn buren en delen hun passie voor muziek. Ze verrassen elkaar dan ook graag met onbekende pareltjes uit hun eigen verzameling. Dit resulteert vaak in gezellige avondjes, waaruit weer een gemeenschappelijk repertoire is geboren. Alle muzikale windstreken komen voorbij, zoals Iers, Schots en Latijns-Amerikaans, maar ook popmuziek van Randy Newman en Sting staat op hun lijstje. Maak samen met Leoni en Carel een boeiende reis door hun muzikale landschap.

Abonnementen en losse kaarten: www.scau.nl

 

Dit artikel delen: