Verder luisteren na 13 oktober Ruurd van der Weg

Dat was even schrikken, 13 oktober, zondagmorgen vroeg – toen het bericht kwam dat mezzo-sopraan Francine Vis te ziek was om te komen optreden in Uithoorn. Pianiste Helena Basilova en saxofoniste Eva van Grinsven hebben stad en land afgebeld om vervanging te zoeken, maar dat is niet gelukt. Dan maar met z’n tweeën – God zegene de greep! En dat heeft hij gedaan, want het werd een fantastisch concert. U leest er alles over in de recensie van Bob Berkemeier op de home-page van deze site. Voor dit “verrassingsconcert” hebben Helena en Basilova onder andere geput uit stukken van twee CD’s.

De eerste is getiteld ‘Rendez-vous Russe’ en is verschenen op het label MDG onder nummer 9031951. Werken van Rachmaninov, Shostakovich, Prokofjev, Scriabin en Gubaidulina, meeslepend  uitgevoerd door Eva van Grinsven en Lars Niederstrasse (beide op saxofoon), Maria Milstein (viool) en Helena Basilova (piano). Met recht een rendez-vous met de Russische ziel. In 2017 is deze CD bekroond met de ECHO Klassik Award, zeg maar de Duitse Edison.

De tweede CD is nog maar net uitgebracht, in augustus 2019, bij het label TRPTK, en heet: ‘A fearful fairy tale’. Helena Basilova op haar best: sprookjesachtige stukken uit haar thuisland Rusland van componisten als Bagri, Myaskovsky, Firsova, Prokofjev, Janacek, Schnittke en Medtner. Werkelijk weergaloos mooi gespeeld.

Als u zondagmiddag 13 oktober j.l. genoten hebt van het geïmproviseerde optreden van deze beide rasmusiciennes, dan zijn beide CD’s een aanrader om verder te luisteren