Als u zich verheugd had op het familieprogramma met liedjes van Harry Bannink op zondag 13 maart 2022 (wie niet?), dan wacht u een teleurstelling: Remco Vrijdag heeft aangegeven niet beschikbaar te zijn voor deze voorstelling en het impresariaat kan niet voorzien in een vervanger. Het hele feest gaat dus niet door. U begrijpt dat ook wij van de SCAU niet erg te spreken zijn over deze gang van zaken.

Helaas is er niets aan te doen: force majeure. Gelukkig heeft de Sectie ProMu een waardig alternatief gevonden met zigeunerensemble Sintiromarus.

Passie en hartstocht zijn de sleutelwoorden van Sintiromarus. Het ensemble is opgericht in oktober 2006 door primas Blishta Hoopman, achterkleindochter van Wijlen Tata Mirando. Of ze nu een Hora, een Csàrdàs of Hongaarse dansen van Brahms spelen, Sintiromarus speelt muziek die al bij de allereerste maten de weg weet te vinden naar het hart met hun eigen ‘klassieke zigeunersound’.

Beleef door muziek en verhaal het leven van de Sinti en Roma. In de muziek van Sintiromarus beleef je de reizen, herken je de culturen waarmee de zigeuners tijdens hun trektochten kennis maakten. De hunkering, de melancholie, de feesten en het je even vrij als een vogel voelen klinkt door in hun virtuoos spel. Primas Blishta Hoopman, sintezza van origine, schrijft sinds kort haar eigen composities voor Sintiromarus waarin zij als vrouwelijke primas laat zien en horen dat de zigeunermuziek de wereldtaal is die spreekt van ziel tot ziel.