Datum: 13 September 2020
Aanvang: 14.30 uur (deuren van de zaal gaan om 14.00 uur open)
Locatie: De Schutse, Uithoorn

Maarten Koningsberger, bariton

Maarten Koningsberger studeerde onder meer bij Max van Egmond, Elisabeth Schwarzkopf en Margreet Honig. Hij heeft zich een internationale reputatie verworven als concertzanger, liedvertolker én in de opera.

Orkesten en opera’s

Zo zong hij met het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Radio Kamerorkest, Radio Filharmonisch Orkest, Nederlands Philharmonisch Orkest, Nederlands Kamerorkest, Holland Symfonia, Radio Symfonie Orkest, Noord Nederlands Orkest, Les Arts Florissants, Orchestra of the Age of Enlightenment, BBC Singers, Combattimento Consort Amsterdam, Tafelmusik Toronto, het orkest van Singapore in een groots festival (Einhorns  Voices of Light in de New Esplanada) en Hong Kong Philharmonic. Ook gaf Maarten Koningsberger diverse concerten in Polen tijdens het Wratislava Cantans Festival (Wroclav), in Warschau en Bydgozcz. Daarnaast was hij te horen in een operaproductie van de Nederlandse Reisopera (L’Opera Seria), in de Opera Zuid-productie van Die Dreigrosschenoper en in opera’s van Debussy, Bernstein, Monteverdi, Mozart, Offenbach, Menotti, Maderna, Poulenc, Rameau en Strauss.

Dirigenten

Maarten Koningsberger werkte met dirigenten als Gennady Rozhdestvensky, Jeffrey Tate, Kees Bakels, Hans Vonk, Arnold Östman, Ton Koopman, William Christie, René Jacobs, Ed Spanjaard en Jaap van Zweden. Zijn recitals als liedzanger, met pianisten als Irwin Cage en Graham Johnson voerden hem naar prestigieuze zalen over de hele wereld. Zo gaf hij recitals in o.a. de Kleine Zaal van Het Concertgebouw Amsterdam, in Vredenburg Utrecht, de Wigmore Hall in Londen, in Duitsland (o.a. tijdens het Ruhr Festival), in Zuid-Afrika, in Frankrijk (Parijs), Slovenië (Ljubljana), en Carnegie Hall (New York).

Maarten Koningsberger ging op tournee door Nederland, België en Spanje met de Orchestra of the Age of Enlightenment o.l.v. Gustav Leonhardt en hij was onder meer te horen in Die Zauberflöte, in een Monteverdi-cyclus bij De Nationale Opera, met René Jacobs en zijn Double Bande in Telemanns Der geduldige Sokrates (uitgevoerd in Frankrijk en Duitsland), bij het Orkest van het Oosten met liederen van Schubert en bij het Noord Nederlands Orkest. Ook zong Maarten Koningsberger de rol van Aeneas in Dido and Aeneas in een productie van het Festival van Vlaanderen (in Nederland en België) in een reprise.

Recente engagementen

Diverse optredens van Schuberts Winterreise, Schumann-programma’s met het Matangi Kwartet (waaronder Dichterliebe). Ook zong hij in 2014 de Matthäus Passion met Hong Kong Philharmonic onder Jaap van Zweden, Haydns Creation met het Residentie Orkest, het Weihnachtsoratorium met Reinhard Goebel en het Noord Nederlands Orkest en Die Zauberflöte (Sprecher) tijdens het Festival van Aix-en-Provence met het Freiburger Barockorchester onder Pablo Heras-Cassado, als ook bij De Nationale Opera. Bovendien bracht hij met What’s new een succesvol en uniek jazzalbum uit. Onder Reinhard Goebel zong Maarten Koningsberger de Friese Matthaus, als onderdeel van Leeuwarden (culturele Hoofdstad van Europa 2018) etc.

In seizoen 2018/2019 trad Maarten Koningsberger in Mozarts Die Zauberflöte bij de Nationale Opera; liedrecitals met Atlantic Trio,  diverse passies en kamermuziekconcerten etc. In 19/20 is Maarten gevraagd voor diverse recitals, de Matthaus Passion bij het Noord-Nederlands Orkest, bij de Twentse Matthaus voor het Weihnachts Oratorium etc.

Maarten Koningsberger wordt veel gevraagd om zitting te nemen in jury’s en geeft masterclasses over de hele wereld. Hij is als docent verbonden aan het Amsterdams Conservatorium en het Centre de Musique Baroque de Versailles.

The Atlantic Trio

“The Atlantic Trio speelt warm en hartstochtelijk. Het samenspel is voortreffelijk,” aldus Cornélie Hoendervanger in april 2013 in het Eindhovens Dagblad.

The Atlantic Trio werd opgericht in 2003 en heeft sindsdien zijn naam eer aangedaan: naast een groeiend aantal recitals in Nederland, maakte het trio al tournees naar Curaçao, Aruba en naar diverse steden in Noorwegen. Vanwege het grote succes daar werd een jaarlijks Atlantic Festival werd opgericht in Gjövik. In seizoen 06/07 nam het trio zeer succesvol deel aan een Masterclass van het Altenberg Trio Wien. Er werd samengewerkt met het Parkanyi Kwartet in de zesdelige concertserie Rondom Brahms in de Amstelkerk te Amsterdam, met een vervolg in de Seinconcerten-serie. The Atlantic Trio stelt zich ten doel vergeten juwelen opnieuw voor het voetlicht te brengen. Op de in 2008 en 2011 verschenen cd’s staan werken van Taneyev, Paul Juon en Friedrich Gernsheim zij aan zij met bekende stukken van Mendelssohn, Schumann en Brahms. Het trio gaf de Nederlandse première van Taneyevs Pianokwartet Op. 20 (1908) en ook wereldpremières van het aan hen opgedragen Pianotrio van Willem Wander van Nieuwkerk en “De Zwarte Monnik” (naar Tsjechov) van Alexander Comitas.

In 2016 verscheen de cd “Le Salon de Chausson” met de pianotrio’s van Cécile Chaminade en Ernest Chausson, alsmede in opdracht van Tijl Beckand de cd ©Beckand met muziek van de Charles Beckand, diens overgrootvader.

In 2017 heeft The Atlantic Trio bij het label Dutch Record Company de 5 Invocaties van Froukje Verhagen opgenomen.

Dit artikel delen: