Datum: 13 Oktober 2019
Aanvang: 14.30 uur (deuren van de zaal gaan om 14.00 uur open)
Locatie: De Schutse, Uithoorn

Helena Basilova, Eva van Grinsven en Francine Vis

Frauen, Liebe und Leben

Francine Vis (mezzo-sopraan), Eva van Grinsven (saxofoon)  en Helena Basilova (piano) ontmoetten elkaar aan het Conservatorium van Amsterdam en kennen elkaar zodoende alweer bijna hun halve leven.  Deze drie gedreven, gepassioneerde vrouwen hadden al heel lang de wens om samen het podium te delen vanwege hun grote gezamenlijke liefde voor kamermuziek.  Het programma dat zij samenstelden gaat over het leven en de liefde met DE VROUW in de hoofdrol: van liefhebbende moeder tot trouwe echtgenote, inspirerende muze, verleidelijke minnares en femme-fatale.

 

PROGRAMMA

* Joaquin Nin: Le Chant du veilheur (mezzo-sopraan, saxofoon en piano)

* Robert Schumann: selectie uit Frauenliebe und -leben (mezzo-sopraan en piano)

* Johannes Brahms: Zwei Lieder (mezzosopraan, saxofoon en piano)

– Gestillte Sehnsucht

– Geistliches Wiegenlied

PAUZE

* Frank Bridge: Three Songs (mezzosopraan, saxofoon en piano)

* Paul Graener: Drei Gedichte opus 113 (mezzo-sopraan en saxofoon)

* Georges Bizet: Drie fragmenten uit de opera ‘Carmen’

  1. Seguidilla
  2. Habanera
  3. Chanson bohème

 

BIOGRAFIEËN

Helena Basilova

Zoals haar achternaam wellicht verraadt, is zij geboren in Rusland, maar op zevenjarige leeftijd al naar Nederland verhuisd, waar zij sindsdien is opgegroeid, studeerde en nu woont en werkt. Er is een rechtstreekse link met de regio Uithoorn: Helena heeft in Wilnis gewoond en op het Alkwin College gezeten… Zij vindt het belangrijk om het bereik en de bandbreedte van de klassieke muziek te vergroten en zij zoekt daarom naar manieren om haar pianospel te combineren met b.v. poëzie, film, beeldende kunst of jazz. Ook blijft zij altijd op zoek naar nieuwe manieren en locaties om haar muziek tot leven te brengen. Door haar afkomst voelt zij een sterke band met Russische componisten, die daarom vaak in haar programmakeuzes zijn terug te horen, zoals Prokofjev, Rachmaninov, Shostakovich en Scriabin. Naast solo-optredens en kamermuziekprojecten heeft zij zich gestort op de muziek van haar vader Alexander Basilov. Hij was componist en pianist en heeft na zijn dood in 2007 veel manuscripten van zijn muziek nagelaten, die zij publiceert  op een online platform en opneemt op CD. Een heel bijzonder en mooi project.

Voor meer informatie, zie haar website: www.helenabasilova.com

Eva van Grinsven

Met grote speelvreugde, innemende podiumprèsence en een breed palet van klankkleuren wist saxofoniste Eva van Grinsven pers en publiek in de afgelopen jaren keer op keer voor zich te winnen. Binnen haar drukke en veelzijdige uitvoeringspraktijk neemt kamermuziek in diverse bezettingen een centrale plaats in. Daarnaast staan solistische engagementen met onder andere het Doelen Ensemble en optredens met gezelschappen als het Radio Philharmonisch Orkest en het Koninklijk Concertgebouworkest. Ongeacht bezetting en muzikale stijl; voor Eva staat het verhaal achter de noten altijd voorop.

In 2008 studeerde Eva cum laude af bij mentor en inspiratiebron Arno Bornkamp. In hetzelfde jaar won ze met haar duo Sax & Stix de Vriendenkrans. Recent wapenfeit is het in ontvangst nemen van zowel Jury- als Publieksprijs van de Dutch Classical Talent Award 2013, met het Berlage Saxophone Quartet. Zowel de debuut-CD van Sax & Stix als die van het Berlage Saxophone Quartet kregen jubelende recensies van de Nederlandse en internationale muziekpers. Haar passie voor de saxofoonmuziek uit de jaren ´20/´30 leidde tevens tot optredens en CD-opnamen met het Dudok Quartet en het trio Café Dansant. Na een succesvol live-optreden bij Radio 4 in januari 2014 volgde een nieuwe samenwerking met pianiste Helena Basilova.

Voor meer informatie, zie haar website: www.evavangrinsven.com

 

Francine Vis

Als kind speelde Francine viool en leerde ze noten en letters gelijktijdig lezen. Dit heeft haar een gehoor en muzikaliteit gegeven die zich thuis voelen in alle muziek van barok tot hedendaags. Na haar studie Zang aan het Conservatorium van Amsterdam, waar ze haar Master met Onderscheiding behaalde in 2009, studeerde ze verder aan de Opera Academie van Kopenhagen.

Tijdens haar studie zong ze bij de Koninklijke Opera van Denemarken de rollen Flora (La Traviata, Verdi) en Mercedes (Carmen, Bizet) en bij het Holland festival, in regie van Pierre Audi, de Squirrel (The cricket recovers, Ayres). Na haar afstuderen zong ze Cherubino (Le nozze di Figaro, Mozart) en Pernille (Maskarade, Nielsen), ook bij de Deense Koninklijke Opera.

In de zomer van 2017 maakte ze haar Zweedse debuut in een nieuwe opera door B. Tommy Andersson, gebaseerd op het toneelstuk ‘The Importance of being Earnest’ van Oscar Wilde.

Samen met pianist Christian Westergaard won ze de eerste prijs in de Copenhagen Lied-Duo Competition 2015, waarbij de jury vooral hun repertoirekeuze roemde. Bij het Internationale Vocalisten Concours 2014 in ’s-Hertogenbosch won ze de Handel Engagement Award en de Dioraphte Award voor de beste uitvoering van de verplichte compositie van Willem Jeths.

Voor meer informatie, zie haar website: www.francinevis.com

Kaarten bestellen

Dit artikel delen: