Wim Daniëls. Fotograaf: HP/De Tijd

PROGRAMMA

Wim Daniëls – De wondere wereld van de taal

Wat de mens vooral van de dieren onderscheidt is de taal. Maar die was er niet altijd. Waar komt die vandaan, zowel de gesproken als de geschreven taal? Hoe heeft de taal zich ontwikkeld, elders en hier? Wat is het Nederlands eigenlijk? Waar komen onze woorden vandaan? Wim Daniëls heeft er prachtige, inzichtelijke theorieën over en bestrijkt met zijn theatercollege over taal werkelijk de hele geschiedenis van de taal inclusief de rafelranden, zoals de leestekens en de sisklanken. En dat alles op een vermakelijke, luchtige, toegankelijke en leerzame manier, zodat elke theaterbezoeker na afloop denkt: hoe kan het dat ik als taalmens al dit moois niet eerder geweten heb.

Biografie (bron: Wikipedia)

Wim Daniëls werkte enkele jaren als leraar Nederlands en Duits in het middelbaar onderwijs. Vervolgens was hij vijf jaar als tekstwetenschapper verbonden aan de Open Universiteit. Sinds 1994 is hij fulltime schrijver en taaladviseur. Hij geeft ook veel lezingen en voordrachten. Van 2004 tot 2012 leverde hij vrijwel wekelijks een bijdrage aan het radioprogramma Klare Taal van de Wereldomroep. Van september 2009 tot juni 2014 had hij een gesproken column in het VARA-radioprogramma Spijkers met Koppen, waaraan hij nu nog incidenteel een bijdrage levert. Van 2012 tot 2014 was hij geregeld te gast bij het tv-programma Pauw & Witteman.

In 2010 trad hij op met het cabaretprogramma de Wim-crisis. In het seizoen 2011-2012 speelde hij met het AR-theater (Yvonne Gijsbers, Marlon Kicken en Rob van Os) het theaterstuk Een ons komma’s. Met Yvonne Gijsbers speelde hij in 2013 en 2014 het theaterstuk Slowen en schuren. In het seizoen 2015-2016 en 2016-2017 (tot en met december 2016) speelde hij de cabaretvoorstelling Associëren. Van december 2010 tot en met januari 2015 was hij stadsdichter van Helmond.

Samen met Kasper Boon maakte hij het bordspel Het grote taalspel. Hij was verder van 2009 tot 2016 voorzitter van de Stichting Brabants Dialectenfestival. En hij is nu nog ambassadeur van Wensambulance Brabant, lid van het Comité van Aanbeveling van Stichting Kinderboek Cultuurbezit in Winsum (Groningen) en van de cultuurtempel Kouwenbergs Kerkje in Aarle-Rixtel (Noord-Brabant). In 2015 was hij Helmonder van het jaar (hoewel hij nooit in Helmond heeft gewoond) en won hij ook de Brabant Bokaal, voor zijn verdiensten voor de Brabantse cultuur.

Recente boeken:
• 2018: Koken met taal (een verrukkelijk taalboek, dat taal presenteert in de vorm van recepten)
• 2017: De lagere school (boek over de vroegere lagere school, dat duidelijk maakt hoeveel er in relatief korte tijd veranderd is)
• 2017: Verbeter je schrijfstijl (taaladviesboek voor mensen die schrijven)
• 2017: De baarmoeder (samen met gynaecoloog Dick Schoot)

Dit artikel delen: