Datum: 17 Maart 2024
Aanvang: 14.30 uur (deuren van de zaal gaan om 14.00 uur open)
Locatie: De Schutse, Uithoorn

Over Beth & Flo

Beth & Flo: twee klassiek geschoolde pianistes die een brug slaan tussen de concertzaal en het theater. Klassieke muziek op hoog niveau gecombineerd met pakkende teksten, fysiek theater en een flinke dosis humor!

Een bijzonder duo

Beth & Flo, oftewel Elsbet Remijn en Claudette Verhulst, studeerden aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, waar zij beiden hun Masterdiploma klassiek piano behaalden. Het duo valt op door hun frisse energie, eensgezind samenspel en door de verrassende vorm van concerteren die zij de afgelopen jaren ontwikkelden. Dit bracht hen in 2020 tot de Finale van het Amsterdams Kleinkunst Festival (AKF). De jury omschreef hen als “een veelbelovend cabaretduo dat klassieke muziek knap weet te combineren met prachtige scènes”.

Niet wat je denkt

De cabaretvoorstelling Niet wat je denkt, hun absurdistische programma vol klassieke werken, was seizoen 2021-2022 in theaters door heel Nederland te zien. In seizoen 2022-2023 ging Niet wat je denkt in reprise. Vanaf september 2023 is het tweede cabaretprogramma Ander Onderwerp te zien in de theaters.

2021: een bijzonder jaar

In het najaar van 2021 kwam het derde Vleugeltje Klassiek – een blauw vleugeltje – uit met werken van de Britse componist Oliver Davis, de Rhapsody in Blue van Gershwin en nieuwe liedjes van Beth & Flo. In mei 2021 kregen Beth & Flo van BNNVARA de kans om een theaterfilm te maken in het kader van het NPO Actieplan Cultuur. In Beth & Flo: Concert in uitvoering nemen Beth & Flo de kijker drie kwartier lang mee in hun unieke mix van klassiek en cabaret. De theaterfilm is een voorproefje op hun avondvullende theatervoorstelling Niet wat je denkt. De film ging in première op zaterdag 21 augustus 2021 op NPO 2 Extra.

Een andere prachtige kans kreeg het duo in november 2021: zij reisden naar Londen om daar gloednieuwe werken op van de Britse componist Oliver Davis – samen met het Royal Philharmonic Orchestra. Het album waarop deze werken voor twee piano’s en orkest te horen zijn, kwam uit in oktober 2023.

Slaande ovatie

Voor het Grachtenfestival Amsterdam 2015 maakten Beth & Flo een spannend geënsceneerd concert met de titel Slaande Ovatie, geregisseerd door Jorinde Keesmaat. Een rauwe voorstelling waarin pianomuziek en de vechtsport boksen hand in hand gaan, en tegelijk een experiment in hoezeer volledige lichamelijke uitputting effect heeft op het pianospel.

Rachtime

In november 2019 maakten Beth & Flo hun gezamenlijke debuut met orkest toen zij soleerden in het dubbelconcert van Poulenc met het HanzeOrkest Zwolle o.l.v. Frank Adams. In dat zelfde seizoen tourden zij door het land met hun voorstelling Rachtime, een geregisseerd concert over Gershwin en Rachmaninov. Beth & Flo hebben opgetreden in Het Concertgebouw Amsterdam, Muziekgebouw Eindhoven, De Oosterpoort Groningen en vele andere zalen en theaters in Nederland.

In 2018 maakte het duo een kleine tournee door het Verenigd Koninkrijk. Ook gaven Beth & Flo concerten in New York en op Sicilië. Op Sicilië werden zij bij hun deelname aan IBLA Grand Prize – een internationaal concours – met een 8,7 onderscheiden als ‘Most Distinguished Musicians’ en bovendien ontvingen zij een eervolle vermelding voor hun uitvoering van een werk van de Nederlandse componist Ruben Naeff. Behalve de eerder genoemde voorstelling Rachtime, speelden Beth & Flo andere concertprogramma’s waarin zij de grenzen van het traditionele klassieke concert verlegden. Ze werkten samen met regisseurs als Elisabeth Boor, met wie zij naast Rachtime ook hun eerdere programma’s maakten.

Een Vleugeltje Klassiek

Enkele van hun optredens werden uitgezonden op tv en radio, waaronder op Radio 4, RTL7, de Concertzender en Radio West. In 2016 brachten Beth & Flo hun eerste opnames uit onder de naam ‘Een Vleugeltje Klassiek’. De enige echte Beth & Flo-USB-stick in de vorm van een vleugel! Nieuwe opnames kwamen uit in het najaar van 2018. Die opnames, met o.a. De Moldau van Smetana, werden gemaakt op een bijzondere locatie: op de Concertboerderij en zelfs op de vleugel van Rian de Waal, bij wie beide pianistes studeerden tijdens hun eerste jaren aan het Koninklijk Conservatorium. Het was in zijn klas dat zij elkaar leerden kennen.

Op het Koninklijk Conservatorium studeerden Elsbet en Claudette ook bij respectievelijk Ellen Corver en David Kuijken. Beide pianistes namen tijdens en voor hun studie met succes deel aan verschillende concoursen, zoals het concours van de SJMN en het Prinses Christina Concours. Masterclasses voor solo-repertoire volgden ze bij onder anderen Igor Roma, Ronald Brautigam, Paul Badura-Skoda en Ilona Timchenko.

Kaarten bestellen

Dit artikel delen: