Datum: 14 maart 2021
Aanvang: 14.30 uur (deuren van de zaal gaan om 14.00 uur open)
Locatie: De Schutse, Uithoorn

DOSTOJEVSKI KWARTET

Het Dostojevski Kwartet is een veelbelovend strijkkwartet dat wordt geprezen om haar energieke en bevlogen samenspel. Het kwartet werd in 2014 opgericht en bestaat uit Charlotte Basalo Vázquez (viool), Julia Kleinsmann (viool), Francesca Wiersma (altviool) en Emma Kroon (cello). Het Dostojevski Kwartet speelde op bekende concertpodia zoals het Concertgebouw Amsterdam, De Doelen, de Stadsgehoorzaal Leiden, het Muziekgebouw aan het IJ en als onderdeel van verschillende kamermuziekseries in heel Nederland. Daarnaast worden de jonge musici van het Dostojevski Kwartet regelmatig uitgenodigd op (inter)nationale festivals waaronder het Grachtenfestival, Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht, Festival de quatuors à cordes en Pays de Fayence en de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam. Het strijkkwartet was te gast bij radio- en televisie-uitzendingen zoals AvroTros Spiegelzaal, Opium op 4, de Muziekfabriek en Podium Witteman. Het kwartet werkte samen met onder meer altviolist Francien Schatborn, Canadese cellist Denis Brott. het Dudok Kwartet en het Doelen Kwartet.

Het Dostojevski Kwartet volgde een tweejarig coachingstraject bij het Quatuor Danel, dat in samenwerking met TivoliVredenburg werd opgezet ter ondersteuning van jonge talentvolle ensembles. Sinds 2016 is het Dostojevski Kwartet verbonden aan de Nederlandse Strijkkwartetacademie (NSKA), waar zij worden begeleid door een veelheid aan inspirerende docenten zoals Lukas Hagen, Eberhard Feltz, Luc-Marie Aguera en Marc Danel. In 2017 ontving het kwartet een beurs voor de intensieve zomeracademie Musique à Flaine.

Charlotte, Julia en Emma zijn bruikleners bij het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

“Van het Nederlandse Dostojevski Kwartet gaan we ongetwijfeld meer horen.” – Het Parool, 2020

Charlotte Basalo Vázquez


Charlotte Basalo Vázquez (1995) begon op vijfjarige leeftijd met vioollessen. Op elfjarige leeftijd vervolgde zij haar lessen bij Aimée Broeders aan het ArtEZ Conservatorium te Arnhem in de jongtalentenklas. In 2017 heeft ze haar bachelor diploma gehaald aan het conservatorium van Amsterdam bij Peter Brunt en ze vervolgd momenteel haar master bij Vera Beths. Masterclasses heeft zij gevolgd bij Emmy Verhey, Julia Dinnerstein, Saskia Viersen, Liviu Prunaru, Ilya Grubert, Marc Danel, Sarah Kapustin, David Peralta en Veselina Manikova.

Charlotte heeft meerdere malen prijzen behaald in de regionale finale van het Prinses Christina Concours. Tijdens het Peter de Grote festival ontving ze voor haar deelname een honory award. Verder speelde ze op festivals als Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht, het Stiftfestival, het Orlando Festival en de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam.

Charlotte heeft op jonge leeftijd al regelmatig in verschillende jeugdorkest gespeeld, zoals Symfonia Jong Twente, Jeugd Orkest Nederland en het Nationaal Jeugd Orkest.

In het seizoen 2017-2018 is zij academiste bij het Nederlands Philharmonsich Orkest. Ook heeft ze ervaring kunnen opdoen bij het Nederlands Kamerorkest en Amsterdam Sinfonietta.

Als soliste heeft ze gespeeld met Symfonia Jong Twente en het Betuws Symfonie Orkest.

Met veel plezier speelt Charlotte al jaren kamermuziek, voornamelijk piano trio maar ook in verschillende bezettingen tijdens kamermuziek cursussen, op het conservatorium en voor het Prinses Christina Concours.

Tegenwoordig is ze primarius van het Dostojevski kwartet. Ze zijn verbonden aan de Nederlandse StrijkKwartetacademie, waardoor ze al vele masterclasses hebben gevolgd bij o.a. Quator Danel, Luc-Marie Aguera, Richard Ireland, Stefan Metz en Eberhard Feltz.

Verder waren zij te gast bij Opium op Radio 4, Podium Witteman en hebben samen gewerkt met het DoelenKwartet, Dudok Kwartet en altvioliste Francien Schatborn.

Charlotte bespeelt een Max Möller viool en een Hill stok.

 

Julia Kleinsmann

Julia Kleinsmann (1995) onderscheidt zichtzelf graag als veelzijdig en gepassioneerd musicus. Ze begon op zesjarige leeftijd met vioollessen op de muziekschool in Deventer en vervolgde haar studie bij Sylvia van der Grinten en Kees Koelmans. Momenteel studeert Julia aan het Conservatorium van Amsterdam bij Peter Brunt. Daarnaast volgt ze lessen in barokviool en improvisatie.

Julia is een bevlogen kamermusicus en speelt in wisselende bezettingen. Momenteel maakt zij onderdeel uit van het Dostojevski Kwartet. Met dit strijkkwartet studeert ze aan de Nederlandse StrijkKwartet Academie en volgde ze een traject voor jonge, getalenteerde strijkkwartetten van Tivoli Vredenburg. Met het Dostojevski Kwartet speelde Julia in onder meer Het Concertgebouw Amsterdam en De Doelen Rotterdam.

Van jongs af aan speelt Julia al in orkesten waaronder het Britten Jeugd Strijkorkest en het Jeugd Orkest Nederland. Verder was Julia aanvoerder bij het Nationaal Jeugd Orkest en speelde ze mee in orkesten als de Nieuwe Philharmonie Utrecht en Concerto Brabant. Julia is lid van het gloednieuwe Pynarello. Dit rebellencollectief bestaat uit gerenommeerde (orkest)musici en rekt tradities van de klassieke muziek op.

Julia ontving prijzen op het Prinses Christina Concours en het Concours van Stichting Jong Muziektalent Nederland. Zij nam deel aan internationale zomercursussen en festivals zoals het Peter de Grote Festival, Académie Internationale d’Eté de Nice en International Summer Academy in Cervo. Masterclasses ontving Julia van o.a. Stephan Picard, UlfHoelscher, Sarah Kapustin, Marc Danel, Vera Beths en Emmy Verheij. Kamermuzieklessen kreeg Julia van onder meer Dmitri Ferschtman, Eberhard Feltz, Luc Marie Aguera, Nobuko Imai en Sven Arne Tepl.

Julia speelt op een viool van Johannes Bernardus Cuypers uit 1810, die ze met een beurs van Stichting Eigen Muziekinstrument heeft kunnen aanschaffen. Haar strijkstok, gebouwd door Andreas Grutter, wordt haar ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Francesca Wiersma

Francesca Wiersma (1994) begon op zesjarige leeftijd met vioolspelen, en stapte in 2013 over op de altviool vanwege zijn warme klank en zijn belangrijke rol in kamermuziek. Ze studeerde bij Karin Dolman in Rotterdam en daarna bij Lars Anders Tomter aan de Norwegian Academy of Music in Oslo. Daar was ze ook academist bij The Norwegian Chamber Orchestra, en maakte deel uit van de Oslo Young Quartetseries (masterclasses met o.a. Pavel Haas, Vision en Julliard Quartet). In 2018 speelde ze op het Trondheim Internationaal Kamermuziekfestival met o.a. Rick Stotijn en Rune Tonsgaard (The Danish Quartet). Sinds 2020 is ze terug in Nederland en studeert aan het Conservatorium van Amsterdam bij Francien Schatborn en Marjolein Dispa. Naast het Dostojevski Kwartet speelt ze bij Phion, Orkest van Gelderland en Overijssel.

Emma Kroon

Emma Kroon (1994) begon met cellolessen toen ze 4 jaar was. Vier jaar later werd ze aangenomen bij de Jong Talentafdeling van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar ze studeerde bij Monique Bartels. Van 2007 tot 2012 studeerde ze bij dezelfde docente aan de Sweelinck Academie van het Conservatorium van Amsterdam. Hier behaalde zij in mei 2016 haar bachelorsdiploma met een 9,5 na vier jaar studeren bij Maarten Mostert. Vanaf september 2016 vervolgt zij haar studie in de masteropleiding bij Dmitri Ferschtman. Emma vormt een duo met pianist Lucas van der Vegt en is de celliste van het Dostojevski kwartet. Ook is ze sinds 2016 lid van het Schleswig-Holstein Festivalorkest.

Sinds 2005 heeft Emma meerdere prijzen gewonnen tijdens het Nationaal Concours van Stichting Jong Muziektalent Nederland en het Prinses Christina Concours. Tijdens het Nationaal Celloconcours 2014 bereikte ze de halve finale en kreeg ze de mogelijkheid een masterclass te volgen bij prof. Laurence Lesser. Dit leidde tot een uitnodiging voor de Orford Academy 2015 in Canada, waar Emma lessen volgde bij prof. Lesser en concerten speelde tijdens het festival.

In de zomer van 2014 was Emma soliste tijdens de tournee van Symfonieorkest Haerlem in Salzburg en Wenen. Hierna volgden meerdere concerten in Nederland als solist. Emma was eerste cellist bij het strijkorkest de Fancy Fiddlers o.l.v. Coosje Wijzenbeek. Sinds ze lid werd in 2004, trad ze in verschillende formaties, ook als soliste, op in heel Nederland en ook in Frankrijk, Zwitserland en Duitsland. Ze speelde verder op festivals als het Grachtenfestival Amsterdam, Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht, het Zwitserse festival ‘Next Generation’ en de Cellobiënnale Amsterdam. Dankzij het ‘Global Leadership program’ van de Musikakademie Liechtenstein speelde Emma verschillende concerten in en rondom Washington D.C. in maart 2016. Hierop werd ze uitgenodigd om deel uit te maken van het New Orchestra of Washington in september 2016.

Emma volgde masterclasses bij o.a. Richard Aaron, Anner Bijlsma, Malcolm Bilson, Dimitri Ferschtman, Laurence Lesser, Jérôme Pernóo and Pieter Wispelwey. De Van de Ende Foundation ondersteunde haar hierbij in 2011 en 2013 d.m.v. een studiebeurs. In 2015 maakte het Niemeijer fonds en Ars Donandi het mogelijk om aan de Orford Academy te kunnen studeren. Ze speelt op een cello (Johannes Bernardus Cuypers, Den Haag-1810), haar ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Naast haar activiteiten als uitvoerend musicus geeft Emma met veel plezier cello-les en werkt ze als productieassistent bij de Cello Biënnale Amsterdam.

Dit artikel delen: