Peter Heerschop

Peter Heerschop (Bussum, 1960) is cabaretier, acteur, televisieprogrammamaker en schrijver. Samen met Viggo Waas en Joep van Deudekom begint hij de cabaretgroep NUHR. In 1987 dringen ze totaal onvoorbereid door tot de finale van Cameretten. Met NUHR maakt Peter succesvolle programma’s als Over de Top en Natuurlijke Selectie.  Op televisie is Peter o.a. te zien in programma’s als Najib Wordt Wakker, KopspijkersVrienden van Van Swieten  Peter speelt een leraar in de film Shouf Shouf Habibi! en de hoofdrol in de korte film Balbezit.

Van 2002 tot december 2018 verzorgt Heerschop iedere vrijdagochtend een weekoverzicht genaamd Lieve Marianne, in het programma Evers Staat Op. In 2006 maakt Peter zijn theaterregiedebuut met het stuk Het Goede Lichaam. In het najaar van 2009 is Peter te zien in de comedy Sorry Minister. Ook speelt hij een gastrol in Verborgen Gebreken. Als teamcaptain bij Ik hou van Holland bereikt hij in de periode 2009-2011 wekelijks een miljoenenpubliek.  Sinds 2014 speelt hij één van de hoofdrollen in de comedyserie Jeuk, naast Thomas Acda.

Op 19 november 2017 trad  Peter Heerschop voor het eerst voor de SCAU op met zijn tweede solovoorstelling Van Horen Zeggen. En nu komt hij op zondag 31 maart naar Uithoorn met zijn derde solocabaretvoorstelling  De Minister van Enthousiasme.

PETER HEERSCHOP

DE MINISTER VAN ENTHOUSIASME – Lol is een serieuze zaak

Lieve mensen,

Hier mijn plannen voor de eerste 365 dagen van mijn komende regeringsperiode:

Ik wil dit jaar eerst een jaar het land in om mensen uit te leggen hoe je heel anders kunt kijken naar dingen die je tot nu toe heel zeker hebt geweten. Dat het enorm leuk is om iets nieuws te leren. Maar ook dat je het snelst iets leert als je het gevoel hebt dat het ook fout mag gaan en dat je erom mag lachen als het fout gaat. Ik zal, overal waar ik kom, meer dan genoeg voorbeelden geven van dingen die totaal fout zijn gegaan. Bij mij, bij anderen.
Zo fout dat je er hard om moet lachen omdat je beseft dat anderen soms nog onnozeler zijn dan jij. En, omdat mensen zich nu eenmaal graag met anderen vergelijken, is dat vaak een fijn gevoel. Daarnaast zal ik proberen uit te leggen waarom bepaalde regels totaal onzinnig zijn en er alleen maar voor zorgen dat je je daaraan gaat houden zonder ook maar een stap verder te komen. En tenslotte zal ik – in dialoog met de Minister van Zeur- en Zeikzaken – uitleggen waarom de waarheid echt overal kan liggen.

Kortom… wat zwaar is kan licht worden gemaakt, en wat licht is vaak overdreven zwaar.
En we moeten leren hard te lachen om alle domme dingen waarvan we dachten dat ze logisch waren. Dan lach je het hardst om jezelf.
En daar leer je van.
Want lol is een serieuze zaak.

Peter Heerschop, zelfbenoemd Minister van Enthousiasme.