Vorig jaar wist Eric Vaarzon Morel met zijn programma ‘De Waterdrager’ een intieme sfeer te scheppen in een uitverkochte Thamerkerk. Toen was hij alleen. Nu is hij weer terug in Uithoorn en brengt hij Leoni Jansen mee. Na het succesvolle ‘Santiago’ gaan Leoni en Eric in hun nieuwe programma ‘Ierse nachten’ samen op pad naar Ierland: via Cork, café The Spaniard in Kinsale, naar Dublin, het pad volgen van Sint Brandaan, en op zoek naar de voorouders van Joni Mitchell en Mary Black.

Met hun gitaren op de rug doorkruisen zij het prachtige oud-Keltische land, rijk aan tradities. Al wandelend en muziek makend, verzamelen zij verhalen over mythen en sagen die Spanje en Ierland verbinden. Ze gaan op zoek naar de zogenoemde ‘thin places’, plekken waar Keltische magie en mystiek opdoemen uit de mist. Waar het oude en nieuwe samenkomen en je heden en verleden kunt aanraken. Feeën, heksen, druïden en kabouters (duendes): de Keltische mythologie is ervan doordrenkt. En zo gaat het, Leoni en Eric reizen af naar het land van dichters en schrijvers als W.B. Yeats, James Joyce, van de jiggs en reals, Keltische goden, de Spaanse Armada en whiskey, heel veel whiskey…

De SCAU is er bijzonder trots op dat deze rasartiesten Uithoorn hebben uitgekozen voor de wereldpremière van deze splinternieuwe voorstelling. Mis het niet! Het theaterconcert ‘Ierse Nachten’ vindt plaats op zondag 24 september a.s. in de Thamerkerk aan de Amstel en begint om 14.30 uur. De zaal gaat open om 14.00 uur. Met ‘Ierse Nachten’ geeft de SCAU het startsein voor het jubileumseizoen 2017-2018. De stichting bestaat in februari 25 jaar en dat wordt gevierd met negen afwisselende evenementen.

BIOGRAFIE LEONI JANSEN

Leoni Jansen (Leiden, 18 september 1955) is presentatrice, zangeres en theatervrouw, kortom een zeer veelzijdig persoon. Ze begon samen met Simone Kleinsma en Gerard Cox begin zeventiger jaren een theatershow en deed daarna veel presentatiewerk op de tv. Eind jaren zeventig trad Jansen op als jazz-zangeres en bereikte onder andere het North Sea Jazz Festival. Daarna ging ze over naar presentatie voor radio en de televisie. Ze presenteerde het Jeugdjournaal, maar ze deed ook programma’s samen met Paul Witteman (Wat voor weer zou het zijn in Den Haag), met allochtone jongeren in 1984 (Leer me ze kennen), Kinderen voor kinderen seizoen 3, Van alles over communicatie (1986), en over Aids samen met Koos Postema (1987). Samen met Philip Freriks presenteerde Jansen het informatieve programma Lopend vuur. Haar hoogtepunten op het terrein van televisie waren de culturele programma’s Uit de kunst, Geen C te hoog en Jansen & Co (vanaf december 1987). waarin ze zowel bekende binnenlandse als buitenlandse gasten ontving. Ze zat verder in de redactie van het muziekprogramma Rotonde van de NOS. Hierna stopte ze met tv-werk en ging zich toeleggen op muziek en zingen. Ze maakte voorstellingen met andere vrouwen zoals Niet gesnoeid en She got game. Ook zong ze voor Nelson Mandela en op het trouwfeest van kroonprins Willem-Alexander en Maximà.

Keltisch
Door samen te zingen met onder andere Niamh Parsons en Karine Polwart ontdekte ze de Keltische muziek. Met de cd ‘Three Little Magic Words’ stapte ze in de wereld van de folkmuziek en singer-songwriters. Daarna bracht ze een tweede cd uit: ‘Heart Strings & Loose Ends’. Hierop o.a. vertolkingen van songs van Karine Polwart, Nick Drake, en van traditionele liedjes.
In 2007 opende Jansen samen met haar band en de Frères Guissé het Festival Mundial. Samen brachten zij de cd ‘Nina’ uit waarop een mix van Keltische en Senegalese nummers te horen is. In 2008 startte Jansen een project dat een dubbel-cd opleverde. Op een van de cd’s getiteld ‘Old friends’ ging Jansen terug naar de liedjes die ze in haar tienertijd zong, nummers van onder anderen Leonard Cohen, Joni Mitchell en Bob Dylan. De tweede cd (‘Second Wind’) is een bonte verzameling van songs waaronder Keltische traditionals, Afrikaanse liedjes en twee zelf geschreven lyrics, namelijk de titelsong: “Second Wind” en het swingende “Never come back to you”. De laatste jaren werkte ze veel samen met flamenco-gitarist Eric Vaarzon Morel in de theaterconcerten ‘Santiago’ en het fonkelnieuwe ‘Ierse Nachten’.

Leoni Jansen regisseerde veel voorstellingen en (theater)concerten, waaronder ‘The African Mamas’, ‘Daughters of Africa’ en ‘MasterPeace in Concert’. In 2012 schreef ze een boek over het oorlogsverleden van haar vader, die tijdens de Tweede Wereldoorlog als Nederlander soldaat in het Duitse leger was, onder de titel ‘Geheim – het oorlogsverhaal van mijn vader’. Dit boek kwam uit in januari 2013. Ook maakte zij hier een theatervoorstelling van onder de titel ‘Geheim’.Jansen is weduwe van componist/arrangeur/musicus Onno Krijn en heeft twee zoons. Ze woont in Haarlem.

Bron: Wikipedia

BIOGRAFIE ERIC VAARZON MOREL
Eric Vaarzon Morel (Amsterdam, 1961), achterkleinzoon van kunstschilder Willem Vaarzon Morel, is een Nederlandse flamencogitarist. Hij kreeg op zijn zestiende jaar les van Paco Peña op het zevende ‘Rencontres de la Guitare’ in Frankrijk. Geïnspireerd door dit evenement trok hij op negentienjarige leeftijd naar Spanje waar hij twee jaar woonde en werkte. In de jaren tachtig toerde hij met de Zwitserse groep Flamencos en route door Europa. Als vast lid van de Cuadro Flamenco bespeelde hij zes jaar lang de Nederlandse theater- en concertpodia. Nadat Vaarzon Morel met zijn eigen band Chanela zijn naam als gitarist had gevestigd, werkte hij met uiteenlopende artiesten samen. Vaarzon Morel heeft onder andere gewerkt met trompettist Eric Vloeimans, gitarist Harry Sacksioni en acteur Gijs Scholten van Aschat. Hij speelde tweemaal op het North Sea Jazz Festival. Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw voerde een aantal malen zijn composities uit. Vaarzon Morel trad meerdere keren op in De Wereld Draait Door. De laatste jaren werkt hij veel samen met zangeres Leoni Jansen.

Afwisselende programma’s
Vaarzon Morel brengt ieder jaar een nieuw programma in de schouwburg- en concertzalen, zoals de door hemzelf gecomponeerde avondvullende opera El Greco de Toledo, over het leven van schilder El Greco. Hierin combineerde Vaarzon Morel moderne vormen van jazz en klassieke muziek met traditionele flamencodans en -muziek. Met zanger Brownie Dutch trad hij in 2012 op met de voorstelling De Nieuwe Wereld van Don Quichot. Recente theaterconcerten zijn El Aguador (De Waterdrager) – dit programma was in 2016 bij de SCAU te horen en te zien! -, Santiago en Ierse Nachten. De beide laatste voorstellingen zijn samenwerkingsprojecten met Leoni Jansen.
Vaarzon Morel is als hoofd- en bijvakdocent verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam en woont in Huizen.

Bron: Wikipedia

Dit artikel delen: