Meer informatie: KERSTCONCERT DOOR VOCAAL ENSEMBLE CORDE VOCALI

KERSTCONCERT MET BALTISCHE EN BAROK MUZIEK

EN BEWERKINGEN VAN NEDERLANDSE KERSTLIEDEREN

Zondag 17 december a.s. verzorgt vocaal ensemble Corde Vocali het Kerstconcert van de SCAU.

​Het belooft een heel bijzonder concert te worden, met veel variatie: voor elk wat wils! Kerstmuziek uit de barok van Da Vittoria, Sweelinck, Buxtehude en Monteverdi, naast twee stukken van de 39-jarige Noorse componist Ola Gjeilo – hele toegankelijke muziek uit onze eigen tijd. Verder ontbreken natuurlijk niet bekende kerstliederen, in arrangementen van Louis Toebosch en Jetse Bremer. Het concert wordt besloten met vier bekende Christmas Carols.​ ​U gaat met een kerstgevoel naar huis!​ ​Extra attractie is dat Corde Vocali begeleid wordt door musici uit het barokensemble Giardino Musicale, dat zoveel betekent als ‘Muzikale Tuin’. Het geheel staat onder de bezielende leiding van dirigent Hans Noijens.

PROGRAMMA

* Tomas De Victoria (1548-1611) – O magnum mysterium
* Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621)
      – Angelus ad pastores ait
      – Hodie Christus natus est
* Twee kerstliederen (arr. Louis Toebosch *1916):
      – Nu sijt wellecome
      – Maria die soude naar Bethlehem gaan
* Dietrich Buxtehude (1637-1707) – Befiehl dem Engel
* Carl Heinrich Biber (1681-1749) – Sonata à Pastorale (instrumentaal)
* Claudio Monteverdi  (1567-1643) – Dixit dominus
* Anon.  – Pastores allegres
* Ola Gjeilo (*1978) – O magnum mysterium
* Franz Gruber (1787-1863) – Stille nacht (arr. Louis Toebosch)

PAUZE

* Gregorg Garwazy Gorzcycki (1666-1734) – Laetatus sum
* Claudio Monteverdi – Beatus vir
* Drie kerstliederen (arr. Jetse Bremer *1959):
      – Laat ons met harten reine
      – O herders laat uw bokken en schapen
      – Hoe leit dit kindeke
* Ola Gjeilo – Tota pulchra es Maria
* Vier Christmas Carols:
      – William Walton (1902-1983) – Make me joy now in this fest
      – Trad. arr. Llewellyn – Away in a manger
      – John Henry Hopkins (1820-1891) – We three kings of Orient are
      – O come all ye faithfull – 1. allen; 2. koor; 3. allen

Enthousiast

Corde Vocali is een ensemble van 14 enthousiaste en ervaren zangers. Het ensemble zingt voornamelijk a capella en hierbij wordt geen tijdvak geschuwd; concerten uit de afgelopen jaren illustreren dit. Zo waren er concerten met Spaanse barokmuziek, romantisch Frans repertoire, oude muziek van o.a. Hildegard von Bingen en de Leidse Koorboeken. Ook werken van hedendaagse componisten maken deel uit van het repertoire.  De concerten stonden onder leiding van verschillende dirigenten, afhankelijk van het repertoire.

Tienjarig jubileum

Corde Vocali viert op 26 november a.s. haar 10-jarig jubileum met een concert in de Nieuwe Kerk te Haarlem (Nieuwekerksplein 36, aanvang 15.00 uur). Deze jubileumuitvoering staat onder de bezielende leiding van Hans Noijens, die ook het Kerstconcert op 17 december a.s. in Uithoorn zal dirigeren.


HANS NOIJENS

Hans Noijens studeerde koordirectie bij Cees Rotteveel aan het Brabants Conservatorium en piano aan het Conservatorium in Maastricht. Na het behalen van het diploma Uitvoerend Musicus Koordirectie zette hij zijn studie voort bij Eric Ericson in Stockholm. Hij volgde cursussen bij o.a. Frieder Bernius, Daniel Reuss en Jos van Veldhoven. Als zanger was hij actief bij ensembles zoals Currende (Brussel), Cappella Amsterdam en de Nederlandse Bachvereniging. Hij werkte bij de NPS als programmasamensteller voor Radio 4. Momenteel werkt hij als  werkveldspecialist bij het landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst.. Naast kleinkoor Caprice uit Ermelo en Lingua Musica in Leiden, dirigeert hij projectkoor La Rosa uit Utrecht. Ook wordt hij regelmatig gevraagd voor uiteenlopende muzikale projecten. Als docent koordirectie is hij verbonden aan de Meerjarige Dirigentenopleiding in Utrecht (MDO).

GIARDINO MUSICALE

Giardino Musicale staat voor een tuin vol muzikale bloemen: grote spectaculaire bloemen, en ook heel kleine, tere exemplaren. Een grote variatie aan contrasterende en harmoniërende kleuren en verschijningsvormen. Het internationale barokensemble Giardino Musicale, dat zowel in grote als kleine bezetting optreedt, is in 2006 opgericht door blokfluitiste/hoboïste Eva Harmuthová en celliste Elske Tinbergen. Het ensemble beperkt zich qua repertoire niet alleen tot de geijkte stukken: Giardino Musicale wil een podium zijn voor bijzondere ‘onontdekte’ muziek.

Bij kamermuziekconcerten worden ook bijzondere instrumenten tot klinken gebracht (zoals oboe da caccia, basse de violon, violoncello piccolo, viola d’amore en basblokfluit), en wordt de muzikale beleving geïntensiveerd door een mondelinge toelichting met achtergrondverhalen, ‘spicy details’ en de samenhang van de uit te voeren werken, zo nu en dan aangevuld met enkele theatrale elementen.

Giardino Musicale in grote(re) bezetting werkt regelmatig samen met dirigenten Arjen J.A. Uitbeijerse (Christelijk Vocaal Ensemble Marcantus, Psallite Deo) en Patrick van der Linden (professioneel Kamerkoor Ars Musica, Toonkunstkoor Wageningen). Haar tiende concertseizoen heeft Giardino Musicale gevierd met o.a. de uitvoering van een van de hoogtepunten uit de Barok: de Hohe Messe van J.S.Bach.

Tijdens het kerstconcert op 17 december 2017 spelen:

Viool 1: Louella Alatiit
Viool 2: Tomasz Plusa
Cello: Elske Tinbergen
Theorbe: Harjo Neutkens
Orgel: Cvetanka Sozovska

Dit artikel delen: