Datum: 19 april 2020
Aanvang: 14.00 uur (deuren van de zaal gaan om 14.00 uur open)
Locatie: De Schutse, Uithoorn

Slotconcert van seizoen 2019-2020
Hexagon Ensemble
‘Russen tussen hemel & aarde’

‘Zie voor het programma het PDF-bestand, klik hier om het bestand te openen.

 

 

 

Het Hexagon Ensemble
‘Grenzeloos. Overrompelend. Indringend. Hartstochtelijk. Virtuoos’
Verrassend repertoire, zichtbaar spelplezier en een originele multidisciplinaire programmering kenmerken het ensemble.

Niet onze eigen woorden, maar uitspraken van ons publiek en de media. We zijn er trots op. Klaarblijkelijk slagen we erin met onze passie voor kwaliteit, vernieuwing en avontuur, luisteraars ‘recht in het hart’ te raken. Precies daar waar je muziek beleeft. Verrassend repertoire, zichtbaar spelplezier en een originele multidisciplinaire programmering kenmerken het ensemble.
In het seizoen 2020-2021 bestaat het Hexagon Ensemble dertig jaar.
We hebben inmiddels negen goed ontvangen cd’s uitgebracht met daarop een dwarsdoorsnee van prachtige kamermuziek voor blazers en piano.
Het ensemble maakte concertreizen naar de Vereinigde Staten, Rusland, Bashkortostan, Duitsland, Frankrijk, Italië, België, Slovenië en Engeland.
Geen bibliotheek is veilig voor de zes leden van het Hexagon Ensemble. Overal ter wereld zoeken zij naar onbekend of vergeten repertoire. Door deze speurtocht beschikken zij over een unieke catalogus met meer dan 4000 werken: onbekende stukken van bekende componisten, maar ook werken van onbekende componisten. De eigenzinnige koers komt ook tot uiting in de 9 cd’s die het ensemble heeft gemaakt.
Het ensemble speelde natuurlijk talloze instrumentale programma’s maar heeft zich ook gespecialiseerd in multidisciplinaire producties zoals onder andere de opera La Cenerentola van Rossini, De Verbeelding, Een ontmoeting met Vincent van Gogh, De Rode Kimono, De Sneeuwstorm en Baboesjka & het Russische beest.

De liefde voor kamermuziek bindt ons. We maken uitgesproken keuzes uit klassiek, twintigste-eeuws en hedendaags repertoire voor blazers en piano. We stellen er verrassende programma’s mee samen waarin we traditie en vernieuwing aaneenrijgen én we laten eigen(tijdse) arrangementen maken. Onze eigenzinnigheid en veelzijdigheid gaan hand in hand met onze gedrevenheid om artistieke grenzen te verkennen en op te rekken. Deze ‘curiosité permanente’ komt tot uitdrukking in talloze avontuurlijke verbindingen met andere muziekstijlen en (podium)kunsten zoals dans, toneel, literatuur en beeldende kunst.

Musiceren op het allerhoogste niveau is een voortdurende en aangename uitdaging voor het Hexagon Ensemble. We willen onze toppositie nationaal blijven waarmaken en internationaal verder uitbouwen. Ook willen we onze artistieke kwaliteit verdiepen en verruimen door nieuwe grensverleggende samenwerkingen aan te gaan en spraakmakende cross overs te (co)produceren. Last but not least willen we verder bouwen aan een uniek eigen repertoire en onze programmering nog beter toespitsen op een breed publiek; van doorgewinterde liefhebbers tot nieuwkomers in de kamermuziek.
Het ensemble verzorgt sinds 1991 vele succesvolle optredens, onder meer in het Concertgebouw in Amsterdam, De Doelen in Rotterdam, Wigmore Hall in Londen, Parijs, Straatsburg en onder meer het Festival van Vlaanderen. Ook maakte het Hexagon Ensemble een tournee naar de Verenigde Staten, waar naast concerten ook masterclasses gegeven werden.
Andere tournees leidden de afgelopen jaren naar Slovenië, Frankrijk en Italië. In 2014, 2015 en 2017 maakte het Hexagon Ensemble succesvolle tournees naar Rusland met de programma’s De Verbeelding, Een ontmoeting met Vincent van Gogh en De Sneeuwstorm. In 2015 en 2017 was het Hexagon Ensemble artist in residence’ van het Ufa Arts Festival in Bashkortostan.

Maak kennis met de spelers van het Hexagon Ensemble

Vijf blazers en een pianist. Zij spelen met het grootste plezier in de volledige bezetting, maar komen zeker zo goed tot hun recht als tweemanschap, kwartet of in iedere andere samenstelling.
De kracht van Hexagon ligt dan ook in de chemie tussen die zes persoonlijkheden – in de bijzondere manier waarop zij elkaar aanvullen, inspireren en uitdagen tot de allerbeste prestaties.

Arno van Houtert (klarinet)
studeerde klarinet aan het Brabants Conservatorium te Tilburg. Hij behaalde daar zijn B-diploma bij Huib Steendijk en vervolgde zijn studie aan hetzelfde instituut bij Walter Boeykens. In 1983 behaalde hij het diploma Uitvoerend Musicus cum laude. Hij is sinds 1979 als klarinettist verbonden aan Het Brabants Orkest, nu philharmonie zuidnederland. Vanaf 1997 vervult hij hier de functie van soloklarinettist. Tevens treedt hij met zijn orkest ook op als solist. Zo verzorgde hij in 1985 de wereldpremière van het Tripelconcert van Henk Badings en was hij te horen in het Sinfonia Concertante van Mozart evenals in diens klarinetconcert. Recentelijk speelde hij de vijf Dance Preludes van Lutoslawski met orkest en was hij solist in het Duet Concertino voor klarinet en fagot van Richard Strauss. Sinds 1992 is Arno als klarinettist verbonden aan het Hexagon Ensemble.

Bram Kreeftmeijer (hobo)
studeerde hobo bij Ernest Rombout aan Het Utrechts Conservatorium, waar hij zijn studie al na drie jaar met onderscheiding afrondde. Vanaf 1994 is hij werkzaam als solohoboïst bij Het Gelders Orkest. Daarnaast remplaçeert hij bij andere grote Nederlandse orkesten als eerste hoboïst, waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Radio Filharmonisch Orkest. Naast zijn orkestrale en docentencarrière richt hij zich steeds meer op de kamermuziek. Ook behoort hij tot de vaste kern van Combattimento (voorheen het Combattimento Consort Amsterdam). Met dit ensemble maakte hij onder meer tournees naar Japan, Zuid-Amerika, Polen, Italië en Midden-Europa. Ook treedt hij veelvuldig op met collega´s uit Het Gelders Orkest in kleinere bezettingen. Bram Kreeftmeijer doceert aan de Messiaen Academie en elk jaar neemt hij deel aan het Microtonal Festival in New York, waar nieuwe composities ten gehore gebracht worden.
Sinds 2005 is Bram als hoboïst verbonden aan het Hexagon Ensemble.

Christiaan Boers (hoorn)
studeerde hoorn bij Piet Schijf aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Na deelname aan het Europees Jeugd Orkest ontstaat de internationale interesse en zo belandt hij na zijn studie in Engeland. Daar studeert hij verder bij Julian Baker aan de Royal College of Music te Londen. Ruim drie jaar is hij vervolgens verbonden aan het Royal Opera House Covent Garden. Alle solisten en dirigenten van wereldfaam maakt hij daar van dichtbij mee.
Na terugkeer in Nederland verkiest hij het freelance bestaan, waarbij de vele reizen en concerten met The Chamber Orchestra of Europe tot de hoogtepunten behoren. Vanaf 1988 kiest hij voor een vaste baan bij het Radio Filharmonisch Orkest. In 2000 neemt hij definitief afscheid van het orkestwezen. Naast de kamermuziek wordt hij na een studie theologie geestelijk verzorger. Die combinatie van ambachten geeft hij tot op de dag van vandaag vorm.
Sinds de oprichting maakt hij deel uit van het Hexagon.

Frank Peters (piano)
studeerde bij Jan Wijn aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Zijn einddiploma behaalde hij “Met Onderscheiding”. Na het winnen van verschillende prijzen op nationale en internationale concoursen, waaronder het Internationale Prokofjev Concours te Sint-Petersburg, concerteerde hij op alle grote podia van Nederland. Daarnaast trad hij op in bijna alle landen van Europa, in Rusland, China, Australië en in de Verenigde Staten. Pianist Frank Peters is actief in de meest uiteenlopende genres van de pianoliteratuur. Als solist trad hij op met onder andere het Radio Filharmonisch Orkest, het Radio Symfonie Orkest, het Residentie Orkest, Het Gelders Orkest en het Pools Nationaal Radio Orkest.
Daarnaast is hij een veelgevraagde partner in kamermuziek. Zo speelde hij met het Quatuor Danel het ongekend gecompliceerde pianokwintet van Sorabji. Deze samenwerking leidde tot een intensieve band met dit vermaarde kwartet en tot vertolkingen van pianokwintetten van Medtner, Respighi, Fauré, Franck, Sjostakovitsj en Schnittke.
Frank Peters is als hoofdvakdocent verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam en geeft met enige regelmaat workshops en masterclasses in Frankrijk, België en China.
Sinds 2005 is Frank als pianist verbonden aan het Hexagon Ensemble.

Marieke Stordiau (fagot)
studeerde fagot aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij John Mostard en Brian Pollard. Van 1984 tot 2001 was zij als fagottist werkzaam bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Ook vormde zij jarenlang een duo met pianist/componist Marjolein Bakker. Diverse componisten hebben werken aan hen opgedragen.
Sinds 1992 maakt zij deel uit van het Nederlands Blazers Ensemble. In 2002 richtte Marieke Stordiau de stichting ‘De Luie Vrouw’ op. Hiermee initieert zij voorstellingen waarin sprookjes uit steeds verschillende culturen een hoofdrol spelen. In verschillende kamermuziekbezettingen en in samenwerking met de componist en de verteller ontstaan ‘vertel-concerten’ voor jong en oud.
Sinds 2005 is Marieke als fagottiste verbonden aan het Hexagon Ensemble.

Wout van den Berg (fluit)
studeerde fluit aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Frans Vester, waar hij een grote liefde voor kamermuziek en oude muziek ontwikkelde. Als fluitist concentreert hij zich volledig op de kamermuziek. Wout van den Berg is fluitist van het Hexagon Ensemble sinds de oprichting in 1991. Met dit ensemble speelde hij op vele podia in binnen- en buitenland. Het Hexagon Ensemble bracht inmiddels negen cd’s uit. Ook werkte hij mee aan cd-producties met werken van Henk Badings en Rudolf Escher. Van Escher nam hij de Sonata en de Monologue voor fluit solo op.
Samen met cellist Wouter Mijnders en pianist Arie Boers maakt hij eveneens deel uit van het Haydn Trio. Ook is hij werkzaam als docent.
Hij heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar repertoire voor blazers en piano. Inmiddels heeft hij voor het Hexagon Ensemble een database samengesteld met ruim 4000 titels.
Wout is zakelijk en artistiek leider van het Hexagon Ensemble.

Website: www.hexagon-ensemble.com

Kaarten bestellen

Dit artikel delen: