Datum: 18 april 2021
Aanvang: 14.00 uur (deuren van de zaal gaan om 14.00 uur open)
Locatie: De Schutse, Uithoorn

THIRSA VAN TIL

Thirsa van Til. Fotograaf: onbekend

Thirsa van Til is een Nederlandse actrice.  In 2009 studeerde ze af aan de Arnhemse Toneelschool. Sindsdien was Thirsa te zien in verschillende theaterproducties zoals REIGEN AD LIB (2009/2010) van theatergroep Dood Paard, KID DYNAMITE (2013) van theatergroep Urban Myth,  CIRCUS (2013) van theater M-Lab, de succesvolle musical SOLDAAT VAN ORANJE (2011/2012), CIRCUS IN VEEN (2014) van theatergroep De Peergroup en het toneelstuk ANNE (2015/2016) over het leven van Anne Frank.

Op televisie was Thirsa onder andere te zien in DE CO-ASSISTENT (2009), FLIKKEN MAASTRICHT (2011) START-UP (2014) en MOTIEF VOOR MOORD (2015). Ook speelde ze in de korte films VALDRIFT (2010) van regisseur Jasper Wessels en 97% (2014) onder regie van Ben Brand.

De film 97% is in 2014 uitgekozen als Nederlandse inzending voor de oscars. Voor de 48-hour film HOLY SHIT (2014) waar Thirsa een van de hoofdrollen speelde, werd ze genomineerd voor beste actrice.

Thirsa schreef meerdere theaterstukken, zoals ALICE IN FINANCIAL LAND voor het Amsterdamse Bostheater en 1984 voor toneelgroep Urban Myth. Deze voorstellingen waren te zien in verschillende theaters in Nederland. Haar voorstelling OM IN DE OVERWINNING TE GELOVEN over verzetsheldin Truus Menger en de persoonlijke secretaresse van Adolf Hitler Traudl Junge, maakte ze in 2013. Sindsdien staat deze voorstelling op haar repertoire en speelt ze dit verhaal in verschillende theaters in Nederland.

In 2016 is Thirsa te horen als voice-over in verschillende radio- en internet reclames, van onder andere KLM, VITAMIRROR en VINDJOUWTRAINER. Ook is ze te zien in WAT NIEMAND HAD VERWACHT een theatervoorstelling van dance company ISH.  Op televisie is Thirsa te zien in het derde seizoen van de tv-serie CELBLOK H. en in GOEDE TIJDEN, SLECHTE TIJDEN. Op 30 November 2016 speelt Thirsa de Amerikaanse première van haar voorstelling OM IN DE OVERWINNING TE GELOVEN V:Virtue of Victory in het TheaterLab in New York (VS).

 

OM IN DE OVERWINNING TE GELOVEN

Thirsa van Til maakte samen met Urban Myth een voorstelling over Truus Menger-Oversteegen en Traudl Junge; twee vrouwen die  tijdens de Tweede Wereldoorlog een keuze maakten die de rest van hun verdere leven heeft bepaald. Truus Menger voegde zich in 1942  samen met haar jongere zusje bij het Haarlems Verzet. Traudl Junge werd in 1942 aangenomen als de persoonlijke secretaresse van Adolf Hitler.

“Zowel Truus als Traudl zaten in de kern van hun strijdmacht, hadden alle informatie tot hun beschikking en bleven tot het eind toe strijden voor hun idealen. Of idealen ook idealen blijven als het een manier van overleven wordt, is nog maar de vraag; kan iets waar je ‘zomaar’ in terecht komt (niemand zit te wachten op een oorlog) verworden tot een ideaal, een hoger doel en vervolgens weer verworden tot een noodzakelijk doel, een noodzakelijk geloof, om te overleven?

Na de oorlog is Traudl Junge een hoop vergeldingsacties bespaard gebleven omdat er werd gezegd dat zij ten tijde van de indiensttreding bij Adolf Hitler met haar 22 jaar te jong was om te kunnen weten waar ze aan begon. Truus en haar jongere zus Freddie Oversteegen waren zo’n 17 en 15 jaar toen zij zich bij het georganiseerde verzet voegden. Waren zij ook te jong om te weten waar ze aan begonnen?”

De voorstelling ‘Om in de overwinning te geloven’ is gebaseerd op interviews met beide vrouwen en hun autobiografieën. Truus Menger schreef ‘Toen niet, nu niet, nooit’. Traudl Junge schreef ‘Tot het laatste uur’; op dit boek is ook de film ‘Der Untergang’ van Oliver Hirschbiegel gebaseerd.

Foto: Doutzen Wierda

Dit artikel delen: