Zondagmiddag stond taalkundige en schrijver Wim Daniëls bij de Stichting Culturele Activiteiten Uithoorn (SCAU) op het podium om zijn publiek mee te nemen op een rondreis door “De wondere wereld van de taal”. Dit was de titel van zijn theatercollege.
Daniëls is door zijn boeken en zijn regelmatige aanwezigheid in praatprogramma’s op TV inmiddels een bekende Nederlander. Hij weet niet alleen enorm veel van taal als wonderbaarlijk fenomeen, maar hij kan er ook meeslepend over praten.
Nieuwsgierig Brabants jongetje
Zoals over de manier waarop hij als nieuwsgierig jongetje in zijn Brabantse geboortedorp Aarle- Rixtel gefascineerd raakte door woorden die je soms anders uitsprak dan je ze schreef. En die dan ook nog in het dialect van zijn geboortestreek anders klonken dan daarbuiten. Of in een medisch woordenboek met een Latijnse term werden aangeduid. Zo ontstond al voor de kleine Wim de fascinatie voor woorden, voor betekenissen, voor taal als communicatiemiddel van mensen. De fascinatie die hem zijn leven lang niet meer zou loslaten en waardoor hij was voorbestemd taalkundige en schrijver te worden.
Van cel tot brein
Zittend op zijn kruk of staand improviserend met de microfoon in de hand vertelde Daniëls de ruim honderdzestig bezoekers in De Schutse boeiend en met humor over taal als unieke menselijke uitingsvorm Die vindt al in de baarmoeder zijn basis in het DNA dat al in de cellen van de mens in wording is opgeslagen. Hij informeerde zijn publiek beeldend over het wonderlijke functioneren van in ons brein waarin telkens in fracties van seconden verbindingen worden gelegd tussen het denken, het vormen van woorden en zinnen en het praten.
Met grote stappen door de taalgeschiedenis
Met zevenmijlslaarzen wandelde Daniëls door de geschiedenis van de Nederlandse taal heen, zoals die werd beïnvloed door oude Romaanse en Germaanse talen. Op de projectieschermen verschenen de eerste zinnen in het oude Nederlands uit de tijd van Karel de Grote. Interessante weetjes over de geschiedenis en de betekenis van woorden en rare spellingkwesties passeerden de revue. Daniëls maakte er een levendig, geïnspireerd verhaal van, doorspekt met anekdotes en grappige zijsprongen. Taal is leuk, de wereld van de taal is voortdurend in beweging en er is zoveel in te beleven dat het plezierig is je ermee bezig te houden En om erover te lezen.
Dat kon meteen al, want in samenwerking met The Readshop was een tafel met boeken van Wim Daniëls ingericht. De schrijver signeerde daar de gekochte boeken. De taalliefhebbers konden daardoor ook thuis putten uit zijn vat van kennis. Op zondag 18 november is de klassieke sectie van de SCAU in De Schutse weer aan zet met een optreden van Peter Brunt, viool, Larissa Groeneveld, cello en Ellen Korver, piano. Al dertig jaar vormen zij het vermaarde Osiris Trio. Ze spelen muziek van Haydn, Martinu en Dvorak.
Kaarten zijn nu al verkrijgbaar via de website van de SCAU, www.scau.nl. |