18 APRIL 2021, 14.30 uur: ‘Om in de overwinning te geloven’
Solo door actrice Thirsa van Til
Deze voorstelling van actrice Thirsa van Til gaat over twee vrouwen: over Traudl Junge, de persoonlijke secretaresse van Adolf Hitler, en over Truus Menger, een verzetsheldin uit Haarlem die samen met Hannie Schaft vocht tegen de Duitse bezetter in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. De verhalen van beide vrouwen in een en dezelfde oorlog worden naast elkaar gespeeld. Dit gebeurt in een chronologische vertelling waarin per jaar de ervaringen van beide vrouwen worden belicht. Zo accepteert Traudl in 1942 de baan als persoonlijke secretaresse van Adolf Hitler en sluit Truus zich in datzelfde jaar aan bij het georganiseerde verzet in Haarlem. De voorstelling is gebaseerd op interviews en de autobiografieën van beide vrouwen. Traudl Junge schreef ‘Tot het laatste uur’, waar ook de film ‘Der Untergang’ van Oliver Hirschbiegel op is gebaseerd. Truus Menger schreef ‘Toen niet, nu niet, nooit’.
Thirsa van Til. Foto: André Weima
Solovoorstelling
Deze solovoorstelling vertelt hoe en waarom de vrouwen hun positie tijdens de oorlog hebben verworven en hoe deze beladen tijd hun leven na 1945 heeft beïnvloed. Traudl handelde in het Duitsland van die tijd als een goede burger; ze stelde niet teveel vragen, werkte erg hard en ging er van uit dat de man die aan de macht was, Adolf Hitler, het beste voor had met Duitsland en Europa. Truus daarentegen groeide op in een communistisch gezin; verzet tegen de zittende regering was haar met de paplepel ingegoten. In de ogen van vele Nederlanders, maar zeker in de ogen van de zittende regering behoorde zij tot een groep gevaarlijke burgers die snel de mond gesnoerd moest worden. Ze tornde aan de toen heersende normen van de Nederlandse politiek en werd als uitschot beschouwd. Tijdens de oorlog sloot ze zich aan bij een georganiseerde verzetsgroep en nam de wapens op. Truus heeft eigenhandig vele mensen vermoord, nazi’s en verraders. Er waren in haar tijd weinig mensen die haar als een goede burger beschouwden. Immers; in Nederland neem je het recht niet in eigen hand, wat er ook gebeurt. En zeker niet als vrouw.
Wat zou jij doen?
De geschiedenis heeft de positie van beide vrouwen herschreven; inmiddels wordt Truus Menger gezien als ‘heldin’. Ze wordt overal ontvangen met open armen omdat ze Nederland met gevaar voor eigen leven heeft beschermd tegen de bezetter. Traudl Junge is in 2002 in eenzaamheid gestorven. In de jaren na de oorlog werd zij van jong, naïef, hardwerkende Duitse vrouw omgedoopt tot huichelaarster die haar ogen heeft gesloten voor het leed van miljoenen mensen. Deze omkering stelt ons de vraag; wanneer ben je een goede burger? Wanneer zijn de keuzes die je maakt de juiste en is het mogelijk om deze keuzes in een groter perspectief te zien dan de tijd waarin je leeft? Een van de belangrijkste vragen die de voorstelling oproept bij het publiek is: Wat zou jij doen?
Thirsa van Til
Thirsa van Til is geboren in Hoogeveen in 1986 en volgde toneellessen bij SCALA (Gina Palstra) in De Tamboer toen ze 6 jaar oud was. Op haar twaalfde werd ze aangenomen bij de Noordelingen (Vooropleiding Theaterschool) in Groningen waar ze tot haar achttiende lessen heeft gevolgd. Inmiddels woont ze in Amsterdam en heeft ze de toneelschool afgerond. Ze werkt als professioneel actrice voor verschillende theater-film en televisie producties. Daarnaast schrijft ze theatervoorstellingen. Onder meer 1984 naar het boek van George Orwell voor theatergroep Urban Myth en Alice in Financial Land voor het Amsterdamse Bos Theater. |