Zondag stond, liep en zat actrice Audrey Bolder op het podium van de Thamerkerk met haar vertelprogramma “Bep, dochter van Rietveld”. In de concert- en kleinkunstserie van de Stichting Culturele Activiteiten Uithoorn (de SCAU) nam ze in de persoon van dochter Elisabeth (Bep) haar publiek mee naar de huiskamer van Beps vader Gerrit Rietveld en zijn vrome echtgenote.
Bep zag haar bijzondere vader als opgroeiend meisje. Altijd was hij bezig in zijn werkplaats, waar nieuwe meubels werden ontworpen in een stijl die later wereldberoemd zou worden. Of hij zat thuis aan tafel in zijn Utrechtse huiskamer, terwijl Bep stilletjes vanaf de overloop de hoogdravende discussies tussen vaders kunstvrienden over nieuwe richtingen in een stoffig geworden cultuurklimaat volgde. Moeder kon de koene stappen van echtgenoot Gerrit in zijn creatieve ontwikkeling toen al lang niet meer volgen. Pijnlijk vond Bep het om vast te stellen dat haar vader het zo goed met vriendin Truus Schröder kon vinden, die wèl begreep waar Gerrit in zijn sprankelende geest mee bezig was. Inderdaad, de Truus van het door Gerrit ontworpen Rietveld-Schröder-huis dat in Utrecht nog steeds jaarlijkse honderden architectuurtoeristen uit de hele wereld ontvangt.
Bewogen leven
Bep wilde schilderes worden en dat gebeurde ook.
Met de gedreven vertellend en beeldend acterende actrice volgden de SCAU-bezoekers Bep op haar bijzondere levensweg. Ze verliet het ouderlijk huis en kwam terecht in het Amsterdamse kunstenaarsmilieu rond de excentrieke schilderes Charley Toorop. Die werd haar leermeesteres en was aanvankelijk ook haar hospita. Daar maakte ze kennis met de jonge pianospelende minnaar van Charley die zijn oudere vriendin erotisch inruilde voor jonge huisgenote Bep. Dan de terugkeer naar het ouderlijk huis, vervolgens de tijdelijke emigratie naar het toenmalig Nederland Indië, al met zoontje Fons, om te trouwen met haar tweede man.
Schilderend en tekenend overleven in Japanse gevangenschap. De talloze verdwenen schilderijen en tekeningen. De terugkeer naar Nederland na de Tweede Wereldoorlog. Het derde huwelijk en de dood van vader Gerrit. Audrey Bolder hield ruim anderhalf uur lang haar publiek geboeid met haar meesterlijke éénpersoonsvoorstelling.
Geïllustreerd en afgewisseld door korte sfeertekenende muziekfragmenten uit de luidspreker passeerde zondagmiddag de bewogen levensgeschiedenis van de op hoge leeftijd overleden Bep. Telkens legde de actrice verbindingen met het leven van de grote architect en meubelontwerper zelf, “Riet”zoals vriendin en muze Truus Schröder Gerrit Rietveld noemde. Een mooie voorstelling over een bijzondere familie.
Op zondag 19 maart verzorgt het Trio Escapada bij de SCAU een familieconcert, “In volle vlucht”. |