Terwijl panelen buiten op het schuine dak van de Schutse op de stormachtige zondagmiddag lustig klapperden, zorgden twee jonge muzikanten binnen onverstoorbaar voor briljant muzikaal vuurwerk.
Op het podium van de Stichting Culturele Activiteiten (SCAU) speelde de eenentwintigjarige cellist Alexander Warenberg op zijn prachtig klinkende negentiende eeuwse cello van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Aan de vleugel van de SCAU zat het zeventienjarige pianotalent Nikola Meeuwsen. Alexander won als student aan het Amsterdams Conservatorium verschillende prijzen. Nikola kreeg na het winnen van verschillende concoursen in 2019 de Concertgebouw Young Talent Award. Bij vooraanstaande docenten in Duitsland en Italië vervolgen beide talenten hun studie.
Dat de muziekwereld een veelbelovend duo mag verwelkomen, werd zondagmiddag meteen al duidelijk aan het SCAU-publiek in de volle kerkzaal van de Schutse.
In het jaar waarin alom wordt herdacht dat Ludwig van Beethoven 250 jaar geleden werd geboren, mocht natuurlijk een compositie van deze grote meester niet ontbreken. Om op temperatuur te komen had het jeugdige duo de Twaalf variaties in F op een thema uit Mozarts opera Die Zauberflöte gekozen. Prachtig werden de variaties vertolkt. Daarbij bleek onmiddellijk hoeveel plezier de beide musici beleefden aan hun naadloos afgestemde samenspel.
Donkere, warme cellotoon
In de daarop volgende Sonate in e kleine terts opus 38 van Johannes Brahms ontbrandde de eerste serie muzikaal vuurwerk. Tussen lyrisch gezang met een prachtige donkere cellotoon en stormachtige passages in de veeleisende pianopartij werd schijnbaar moeiteloos geschakeld. De Sonate klonk als een volbloedige symfonie in kamermuziekformaat.
Na de pauze werd stevig in de cellosnaren gegrepen om de opwindende ritmische effecten in de Sonate voor cello en piano in d kleine terts van Claude Debussy krachtig tot klinken te brengen. Tot slot speelden Alexander en Nikola de Sonate in C grote terts van Serge Prokofjev. “Die doet denken aan een wilde rit door de toendra”, zei de voorzitter van SCAU-Sectie Muziek Ruurd van der Weg in zijn openingspraatje. Uit de energieke en superieure vertolking van dit ook voor de pianist razend moeilijke stuk bleek wel dat daarmee niets teveel was gezegd.
De muziekliefhebbers in de zaal, onder wie burgemeester Pieter Heiliegers en zijn partner José, beloonden de prestaties van de twee bevlogen jonge muzikanten met een hartelijk applaus.
Op zondag 15 maart is de SCAU weer present in de Schutse, met “De Sneeuwstorm”: een literair-muzikaal progamma gewijd aan de Russische dichter Poesjkin. Hans Boland verzorgt de voordracht, met als muzikaal begeleider op accordeon Oleg Lysenko. Voor kaarten en informatie: www.scau.nl. |