De Stichting Culturele Activiteiten Uihoorn (SCAU) heeft een moeilijk coronajaar achter de rug. Optredens moesten worden geannuleerd, uitgesteld of opnieuw worden geprogrammeerd door het wisselend regeringsbeleid. Gelukkig begint ook voor kunst en cultuur in Uithoorn met kleine stappen de terugkeer naar normaal.Zondagmiddag werd de eerste stap gezet met een vorig jaar uitgesteld optreden van het Carel Kraayenhof Quartet, met“100 jaar Piazzolla”.
De briljante bandeonspeler trad in de Schutse op met zijn al even fantastisch spelende collega’s: Juan Pablo Dobal aan de vleugel, Jaap Branderhorst, bas en Bert Vos, viool. Ondanks de nog gehanteerde anderhalve meter beperkingen en de verplichte coronacheck was de zaal tjokvol.
Het was te merken dat het enthousiaste SCAU-publiek blij was weer live muziek te horen met zicht op muzikanten die ook nog eens zo vurig spelen als Carel Kraayenhof en zijn mannen. Daar kan de armoedige DVD van demissionair minister De Jonge echt niet tegenop.
Idool
En wat werd het een feest. Astor Piazzolla is honderd jaar geleden geboren. Het idool van Carel en zijn Quartet overleed in 1992 na een beroerte. Vanaf het eerste moment waarop de jonge schuchtere Kraayenhof de Argentijnse maestro op diens hotelkamer ontmoette, was het raak. Piazzolla zag meteen Carels talent. De jongeman ontwikkelde zich tot de geweldige muzikant, componist, arrangeur en vermaard tangospecialist die hij nu is.
Natuurlijk mocht het bekende “Adiós Nonino”dat tijdens het koninklijk huwelijk van Willem Alexander en Maxima zoveel indruk maakte, niet ontbreken. Piazzolla schreef deze tango bedroefd toen hij had gehoord dat zijn vader was overleden. Maar wat een afwisselend arsenaal van tango’s omlijstte dat ene bekende nummer. Nu eens snel, dan weer bedachtzaam, rustig of met meeslepende passie: het werd daar op het SCAU-podium een kleurrijk palet van de“tango nuovo”en de “tango apasionado”.
Levensverhaal
Boeiend was ook het tussen de nummers door ingeweven levensverhaal van Astor Piazzolla. Dat werd afwisselend verteld door de vier muzikanten. Regisseur Leonie Jansen, die in de zaal was meegekomen, heeft daar zeker haar vaardige hand in gehad. Technicus Rimmert van Lummel zorgde voor uitstekende geluidskwaliteit, zodat zowel de muziek als het gesproken woord optimaal tot zijn recht kwam.
Op zondag 17 oktober, om half drie, is de SCAU weer present in de Schutse. Dan geeft pianist Camiel Boomsma, die al eerder succesvol bij de SCAU optrad, een recital met werk van Chopin, Schubert en de Limburgse componist Hamm met een speciaal voor Camiel gecomponeerd werk. De website van SCAU, www.scau.nl, biedt nadere informatie. |